THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

07 May 2012

Pertama Kali nya Fayel Demam :(

Suka atau tidak ...inilah satu perkara yang kalau boleh nak di elak kan seboleh bolehnya pada baby kecik...sebolehnya nak elak baby demam kan..tapi kalau nak datang demam tu datang jugak...macam orang dewasa gak...menurut info baby center "Demam merupakan suhu badan yang melebihi suhu normal badan dan demam juga adalah satu cara badan kita melawan jangkitan.. Suhu badan normal pada bayi yang sihat adalah dari 36.5 darjah C sehingga 37.8 darjah C. Bayi mempunyai suhu yang lebih tinggi daripada kanak-kanak yang lebih besar, dan suhu manusia selalunya akan naik semasa siang dan turun semasa malam. Secara amnya, bayi tidak dianggap demam kecuali suhunya melebihi 37.7 darjah C pada waktu pagi atau melebihi 38.2 darjah C pada waktu petang."

Gitu jugak la terjadi pada Fayel buat pertama kali Fayel demam di usia hampir nak ke 3 bulan dari tarikh lahirnya...Fayel demam 4 hari sebelum nak amik imunisasi...aduh risau gak sebab nanti demam tak dapat nak cucuk...dah la aku apply cuti awal...susah cuti lak tu.....harapnya demam kebah sebelum cucuk la...pulak tu esok nya nak ke tanah tinggi Cameron Highland...nak batal tak boleh ..ini vacation family...waduh....hope nothing serius la happen pada Fayel..sebab suhu demam nya agak tinggi 38 Celcius...pegi klinik pun tengah malam ..dah rasa badan dia panas semacam je..tak lengah masa terus gerak klinik 24 jam..

Dari umah aku keep check suhu dia pakai termometer..yup memang agak panas...sampai klinik doktor check lagi....panas lagi...dan agak tinggi pada baby..masih 38 celcius...owhh risau....Fayel kena masuk ubat dalam bontot...nak kebah kan panas badan...dan dibekal kan 3 ubat demam, selsema dan antibiotik...balik tak lengah terus bagi dia makan ubat harapan suhu turun...malam tu Fayel tido tak berapa nyenyak mungkin tak selesa...tapi dia kerap nak susu...takpela mudah mudahan Breastfeed dapat mengurangkan demam nya...

Esoknya bangun rasa rasa badan Fayel...owhh masih panas lagi..terpaksa EL...keutamaan anak sakit lagi utama ....pertama kali handle anak demam aku blur...cara doktor advice berbanding mak aku lain..mungkin cara mak aku orang lama kan...cara mak aku dia suruh kelubung baby...mandi pun air panas...doktor advice...baby demam kena bukak baju, mandi air sejuk...lap lap badan dengan air...ini cara nak menurunkan suhu panas...at last mak aku suh ikut apa nasihat doktor...dugaan sungguh jaga anak sakit yer...merengek rengek...kita tengok pun kesian...sampai satu tahap aku menangis la sebab kesian sangat dengan Fayel tak selesa tido berlenggeng tanpa baju...huwaaaaaaa....


3 Ubat Fayel kena makan...demam, selsema, antibiotik...Fayel tak nak makan...kena paksa gak la...sumbat pegang kaki tangan...

Peluk toys Dino sayang dia...malam ni dah detect demam...ala syian dia yer...muka monyok

Berjaga tengah malam...tak selesa..mama pun tak leh tido gak

Tengah malam nak beriba...letak menangis...nak perhatian kann

Esok pagi bangun muka takde mood...cara Tok mak kena selubung lak...cannot

Muka budak sakit...alolo manja benor ..sebijik macam papa dia demam

Tetiba walau sakit kemain menyengih....baju sudah tukar pakai singlet oleh tok mak tapi tetap aku suh bukak gak

Hover tau gelak kemain...demam nak gelak yer

Terbaring kena berlenggengkan badan 

Mama buka semua baju, seluar...tinggalkan pampers aje

Setiap masa mama lap lap badan dia dengan air supaya cepat kebah

Akhirnya tertido sendiri selepas merengek aje...kesiann sangat menangis gak la aku menjaganya hhuhuh...

Syukur Alhamdulilah demam dah kebah.. esoknya bangun awal pagi jam 5 siap nak gerak ke Cameron Highland...Fayel kembali ceria normal...


SELAIN DARI UBAT UBATAN YANG SERASI, AKU JUGA BERIKHTIAR DENGAN MENGAMBIL AIR PENAWAR AYAT SUCI AL QURAN DARI USTAZ SEKITAR RUMAH...AIR PENAWAR TU DI SAPU PADA MUKA DAN SELAWAT...INSYA ALLAH..BABY MAMA DAH BAIK BOLEH CUCUK 3 BULAN...




Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

9 comments:

Bitt (double IS) said...

hope fayel cepat sembuh...yup, tanggalkan bajunya kalau panas sangat...betul la mimy buat ;) insyallah cepat recover punya tu ;)

e k i n ♥ y u s r i said...

semoga fayel x demam lg yer
cian die

eLLy said...

memang seksa sikit nak kasi baby makan ubat kan... cian dia. alhamdullilah Fayel dah sihat.. yeahhhh Fayel kuat :-)

mamyharraz said...

anak kalau sakit kita sekali rasa sakitnya..sbb tu biar kita je tanggung demam tu semua tak sampai hati tgk ank sakit :(

bukan main muka fayel senyum..comelnyaaa

miss paola said...

fayel demam nk b'alih bulan kot..hensem fayel...cair auntie tgk..kehkehkeh...

PUAN SUE said...

yea,fayel da sht..doakn ank2 kt trus sht

Liyana said...

demam2 pun hensem lg fayel ni.. hee
smg fayel trs sihat

mia-ina said...

baca dr awl hg akhir...x sangka akhirnya fayel sembuh...syukur..:-)

Ann Ishak said...

panas kena lawannya sejuk...betullah cara itu, siap bersilatlah ko ek nak bagi fayel makan ubat hihihi, mesti cute je kan

Google