THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

15 May 2012

Fayel Bersantai Tengok TV


Hai Fayel diam je tu tengah wat pe?? tu dia mata ke depan

Muka Fayel fokus apa tu...diam je ek...tak hirau mama panggil pun...

Ye itu dia tengah tengok TV ...channel apa?? Baby TV

Wah sambil tengok kaki tangan mengeliat mengelepar macam paham sangat la dia tu

Layannnnnnn...umur 3 bulan dah pandai nak tengok tv..sesekali suara Fayel berbunyi aaa-oooo menegur ...



Ada kajian overseas menunjukkan bayi bawah 0-2 tahun tak digalakkan tengok tv...nah artikel http://www.bharian.com.my/bharian/articles/TVtaksesuaiuntukbudak/Article....tak elok untuk tumbesaran otak katanya...baby tengok tv otak dia tak sempat nak berimaginasi sendiri..waktu umur itu otak baby sedang berkembang dan wayar nya sedang bersambung or bercantum dgn pesatnya...jadi seeloknya baby bermain sendiri...dia berfikir apa yg mereka buat tu....tv akan bertukar gambarnya setiap 5-6 saat...jadi apa gambar yg mereka tengok tu tak sempat untuk mereka fikir....efeknya...baby lambat bercakap...kurang kreatif dan byk lagi lah.....kata dalam artikel tu...


Tapi tu la Fayel ni dia sendiri yang tegak kepala nak tengok...kami tak ajar pun...mata dia sendiri duk ralit nengok...hmm...camana tu...dia tengok diam je..sesekali suka dia keluarkan suara mengegur tv tu.....senang pulak mama papa dia nak rileks...acaner tu...tak bagi tengok dia menangis pulak....kita mak bapak yang tensi....hai la budak zaman sekarang..advance betul...ntah la ek no komen la kalau ada bab kajian ni....sesekali baby tengok tv ok kot...eh main kot je...hahaha...baby tengok tv apa la sangat lama nya..dah boring merengek jugak la dia...tengok aje la Fayel..bab lambat, lembap bukan kita nya kuasa...itu semua kuasa Allah..think positif jek...terpulang pada ibu bapa semua eh..semua nak terbaik kan untuk anak anak...its in ur hand bebeh







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

13 comments:

Liyana said...

comel fayel..
x elok eh? baru nk subscribe bbtv.. huhu

e k i n ♥ y u s r i said...

wah,comelnye die

Nurul Aziz said...

Pernah gak terbaca pasal tu, tp bila letak baby depan tv.. senang sikit nk buat kerja lain.. huhu..

PUAN SUE said...

aqilah tak mau pun tgok tv..dia lg suke beborak ngan walid dia...huhu

Girl Girl said...

semuanya bergantung pada Tuhan mimy... so, dun worry... baby Alya pn suke tgk tv. tp dia suke tgk animal planet... tgk haiwan2..

aTy _faRed~ said...

anak aku yg tak sampai sebulan pon kekdng dokrenung tv..mcm nampak jer..huhu..aku pon nk langgan bbtv nnti..

Mrs. Norrie said...

nana suka tgk iklan jer...letak dlm walker, klu tang iklan laju jer pusing, klu letak dpn tv, pasang citer kartun...tak mboh nyer dia layan...

SURIA AMANDA said...

amboi..leka betul dia erk....

safiyyah osman said...

tq akak...share benda nie..ingt bgus...pasni no tv la untk adelia....

~ NANA ~ said...

wahhhh mcm gaya org besar si fayelk ni tgk tv...hehe

xpe, baby below 2 years maybe lg sesuai kita ajar dgn soft book kot instead of TV...hehe

Bitt (double IS) said...

hehehhee kena google perkembangan age macam fayel...cth, 3 bulan pertama masa bila dia akan toleh cari bunyi, dia akan start menagis bila bunyi terkejut...bmasa dia umur 5 bulan dia akan aktifkan kaki dia supaya dia menendang bagai la, menimang...preparation dia nak merangkak ke, menoleh kiri dan kanan...kena stimulate dia mimy...

kadang2 dia tertarik dengan bunyi yg kuat dan happening mcm tv tu dia dok tengok sebab banyak bunyi tone yng berbeza...cuma tak elok la dok biarkan sampai dia besar depan tv...sampai terlupa apa dia perlu buat pada tahap perkembangan dia...hehhe

mimy kena banyak hayati setiap bulan perkembangannya...sebab dari situ kita ajar dia satu-satu ikut perkembangan dia...syok layan dia sorang...sampai la dia besar... ;) try google ada buku jual, rasanya brand pelangi..dulu banyak refer situ...

Anasta Carey said...

kira nak tengok http://lihattv.com hati-hati for child.

Kenari Putih said...

kalu anak saya, masa baby tu sy tinggalkan dia dgn tv kalau ada kerja rumah lain yang nak dibereskan. hehe.. tapi macam2 kan.. apa pon kita cuba mudahkan kerja kita di samping tu mcm saya ni tak dinafikan, anak2 tu kdg2 terbiar je.. lepastu mula la anak melalak2 minta perhatian mak.. jenoh juga nak besarkan anak2 ni smp diorang boleh berdikari sendiri. bukan mudah tugas seorang mak kalau xada helper

Google