THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

13 September 2011

Harus Bertabah Walau Sesungguhnya Lepas Geram

Hari ni lari la sikit topik raya...lagipun gambar dah yilek poci...tak banyak berposing atenya...aku pun masuk lambat hari ni...pi check up...hmmm...asik check up je la aku ni kan...serius beb ..tahap bosan...asik amik time slip je la keje nya...macam bola pun ada ni...sana sini nak kena dtang...padahal checkup sama je...tekanan perasaan hokeh.....sebab gi klinik gomen ni tau la ..menunggu berjam jam....aku dtg awal pagi pun tak de maknanya la tunggu 15 minit...nan ado ...2 jam sudah pasti..takkan aku asik nak cuti je semata ngan checkup..so aku amik time slip...malu pun ada gak ngan bos..tapi nasib bos paham keadaan memaksa ni..dan aku kena kesian jugak kat Encik Awak...boleh di katakan setiap minggu dia masuk lambat...nasib la sekarang keje site projek...so leh la lari lari...kalau masuk opis habis la ...

Kenapa aku mengeluh sebab...dalam sebulan check up aku kena datang 4 kali di klnik berlainan...tetiap minggu la kiranya...memula dulu aku amik la cuti ...cuti pun dah kronik tinggal 6 hari je...apa nak bikin belum hujung tahun lagi ni...memang masak lodeh...MC pun 6 hari...apa nak dikato...memang survivor la aku skrang ni...terpaksa bergantung ngan time slip...sampai kul 12tghari pun pernah beb...masuk opis muka tebal...huhuuhh...memula bos aku pun pelik apasal la asik checkup je...aku bincang elok..mengapa kenapa...now dia dah ok..dah paham...tak kisah sangat...lagipun ini bukan disengajakan..

Apa yang aku mengeluh sangat ni..bukan ke check up tu bagus...yer memang bagus..cer citer 4 klinik yang aku kena pegi belum termasuk Klinik Panel Swasta aku ...swasta takpe la...malam pun leh pegi ..takde hal...ini gomen nya...aduhai..
  • Klinik Kesihatan Ibu Mengandung Zon Kepong ( KK area umah aku )
  • Klinik Obstetrik & Ginekologi HKL (ONG)
  • Klinik Specialist Maternal Fetal Medicine ( wajib pegi la..sebab ada kes pakar)
  • Klinik Combine Maternity ( sangkut paut ngan aku nya penyakit)
Klinik KK dan ONG cara check up lebih kurang sama...aku dah kena refer ONG pastu KK pun kena gi...KK tu aku tak nak pegi...tapi asik duk tepon suh datang...tak dapat aku call umah mak aku..call opis...haiyaaaa pening...KK la paling hazab nak tunggu...ramai gilerr...2 jam pun tak lepas kalau pegi...kat sini yang check ada lah nurse...tapi kepentingan nya adalah dari segi penjagaan ke rumah selepas bersalin..nurse sini akan datang umah seminggu untuk tolong kita mandikan bayi, jagaan bayi...ONG lak kat sini satu hal lak Encik Awak kena hantor pepagi ke HKL....tak kisah la dia pun ok je.....ONG doktor ramai takde hal...so aku prefer sini je...check pun sama je..contoh mcm MGTT...ONG buat MGTT...KK pun nak MGTT gak...sudah nya aku menjawab...asik nak buat MGTT je...sakit tau amik darah je...MGTT aku normal standard paras 5.9/4.4...itupun next month ada lagi MGTT test...tangan kebal kena inject dah...

Klinik MFM memang wajib pegi ..ni tak pela sebulan sekali ..lagipun aku suka klinik ini..sini specialist...tvery details checkup...tapi kalau campur 4 klinik memang seminggu sekali kan...Klinik Combine lak sebab aku ada sakit..dan obesiti..nak pantau BP, Kencing Manis...kalu gi klinik ni semua kes BP, kencing manis, asthma , tiroid ramai....Alhamdulillah setakat nak masuk ke 5 bulan ..semua paras normal...tu sebab dia nak pastikan normal sampai 9 bulan...dan kena pantauan dos ubat penyakit aku ni...pastikan ubat tak melintasi janin...2 klinik ni tak de hal...

Aku kesahkan ONG dan KK ....mau salah satu je..pleaseeeeeeee...tak sanggup menunggu...aku tak merungut tapi kadang dah rasa malas...kalau dah selalu sangat kan....puas aku duk rayu kat KK nak pegi ONG saja...KK tetap tak bagi...kena datang gak...dua dua kena pegi....kalau tak nanti dia tak nak datang umah aku lepas bersalin.....camner ni...memang sesungguhnya aku bertabah dan sabar je ni...tak merungut kesian pulak kat my baby...semua untuk my baby sayang...tapi aku stress nak hadap semua benda ni...huhuhuhu ...tolonggggggggg...


time slip lagi untuk hari ini.....8pg - 11pg....3 jam hokeh...sabar je aku



NEXT CHECKUP 
  • KLINIK MFM 20/9, 
  • KLINIK PANEL 23/9, 
  • MGTT TEST 4/10, 
  • KLINIK ONG 11/10, 
  • KLINIK KK 18/10...
BERDERET SCHEDULE KANNNNN...TIME SLIP LAGI LE ..SUDAH PASTI







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

12 comments:

PinKy MoMMa said...

nok ko ok lagi dpt boss yg memahami..mcm aku dulu..balik dari check up walaupun ada time slip dia buat muka ketat..hujung thn kasi appraisal skit nok..geram giler aku!

ko kira nasib baik la boss faham..sabar ye..hanya beberapa bulan je demi sikecik tersayang :)

mamyharraz said...

yg baca ni pun semput dgn jadual checkup tu..

takpelah mimy bertabah demi baby k DR buat tu semua ada sebab :)

POSH76 said...

tu dugaan mengandung...sabar bnyk2...yang penting u dgn baby sihat...

ratusiput said...

kalau check ngan gomen mmg cmni.kdg2 tu amik darah klinik lain...amik kputusan tmpat lain.mmg tnsion.kalau kita tak kje takpe kan.tp nk buat cmne kna gak tmpuh.sabar k..

Mrs. Norrie said...

hishihishhhhh...banyaknyer checkup....

nanti ko dah masuk 7 bulan lebih checkup KK 2 minggu sekali...bertambahlah time slip ko..

radziah AR said...

Gov. mmg gitu le....tapi utk kebaikan kita juga....harap bos n offc mate faham, akak dulu anak sulung je p gov. anak kedua langsung xdak buku merah...tapi every month checkup... bersalin pun keduanya kat swasta....puas hati...oh disini hosp. seberang jaya, amatlah banyaknya cerita + laser nurse....takut

Pepel BoNda AmaNi said...

pengorbanan seorang bakal ibu.....

chuy4 said...

saya pun kes pakar kat OnG HSB.. tapi KK gombak kata tayah datang dah.. refer ngan spital je terus since 2 minggu skali kena checkup dari 8 minggu baby... ckp je la kat KK tu, doktor spital kata tayah p... huhuhuhu

lagi satu, kat HKL, dia tak kasik MC ke? sy tiap kali dapat MC gomen.. hehehe and now, dapat terus mc gomen HSB utk 23 hari.. sampai bersalin.. kekeke rugi la TM..

Eri-chan said...

pergh banyaknyer wehh

Softtouch [Hanim] said...

betul mimy, pengoraban seorang ibu...xpe demi baby kan..

Liyanaroxx said...

sabar kak...ketabahan seorang ibu musti besar ganjarannya! :)

Bitt (double IS) said...

baby u dengar ape yg kamu rintihkan...so tabah supaya sikecil pon tabah...

tapi perghhh gilakkkk banyaak norr appoitment....kesian u...tarik nafas dlm2...sekejup jek tu 9 bulan jek maa..skang tinggal beberapa bulan jek kannnn

Google