THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

21 September 2011

Checkup 5 Bulan Debaran Di Dada...

Semalam aku ada checkup ngan pakar gynae untuk kandungan 5 bulan...perasaan nak pegi tu jadi dup dap berdebar...dari malam tido tak nyenyak...kenapa la yerk...makin kandungan membesar makin aku rasa kan debaran....yerla aku ni ibu berpenyakit dalam hamil...perasaan tu sebak hiba pulak kenang kan macam macam aku lalui hingga ke saat 5 bulan...aku kena kuat dan kuat...aku kena lawan perasaan...aku cuma harapkan anak aku membesar dalam kandungan dalam keadaan sihat sempurna..sudah pasti...semua ibu bapa mau kan kesempurnaan kan pada anak...

Semalam agaknya Encik Awak macam tau perasaan aku yang berdebar...Encik Awak kata kali ni dia nak teman checkup untuk teman masuk bilik for Ultrasound@Scan...riang rasa hati...buat pertama kali Encik Awak nak tengok sesama baby 5 bulan...before ni biasa dia hantar then pick up je...aku tak kisah sangat pun..dia pun bzzz...lagipun selalu check up biasa biasa basic je....but semalam memang aku nak kan perhatian...ntah la kenapa mengada pulak perasaan ni...doc cakap 5 bulan ni dia dah bagitau nak details scan..nak buat 3D....so sesuai la kami laki bini tengok anak kami kan...aduh debar nya dada...permudahkan urusan kami...

Aku buat rawatan di HKL...berbeza ngan rawatan kerajaan biasa...kelebihannya aku dapat rawatan pakar HKL under nama Klinik MFM (Maternal Fetal Medicine)...memang tak ramai ...macam private gak la menunggu nya...adalah dalam 10 orang pada satu masa ..itupun ada time yang di tetap kan...i like ...tak buang masa tunggu lama....time checkup pun lama...time ni nak tanya macam macam...tanya je la...sambil tu dia terang tengok kat ultra sound mana kedudukan anggota badan baby...seronok...!!!..tapi kes kes tertentu je terpilih untuk pegi ke sini...syukur jugak rezeki anak.....nak pegi specialist private peh baper la kena bayor nya....bukan kedekut tapi kemudahan percuma setaraf ngan private tak kan nak tolak yer dak..lagipun kelayakan level aku tak dapat gi checkup pakar private....bila doc offer kat sini awak leh buat scan details...apa awak nak 2D, 3D, 4D....bayaran fee percuma sebab gomen masih cover by opis..standard rawatan pakar gomen RM5..

Buat tak 3D...buat...tapi gambar tak baper clear...tapi nampak la wajah anak...baby pun banyak movement...capture tak cantik...doc kata nak cantik 6-7 bulan...doc kata nak print tak...aku cakap tak payah la...tunggu nampak clear...so doc bagi copy print scan 2D...oklah gerakan cantik je baru nak tekan print si budak kecik dalam ni asik je la bergerak...hahaha...kelakar.....Encik Awak first time tengok dia pun teruja  muka nganga weh....tengok anak dia aktif kemain...kejap ke atas kejap ke bawah...syukur sekali lagi...doc cakap anak sihat..jantung heart beat pun ok..check abdomen semua...kaki, tangan, tulang belakang...berat baby pun normal...speechless...

Sebenanya hati aku risau akhir akhir ini..aku ni berpenyakit makan ubat je all the time..risau ngan perkembangan anak....now sudah 5 bulan dia dalam perut mama...Encik Awak nak tengok gender anak dia....doc check nampak telor. cinonet.dia kata kemungkinan lelaki...dan panggil lagi sorang doc...dia pun check jugak...susah nak cari mana jantina dia...asik la bergerak aje...jumpa telor cinonet...tunjuk kat kami...hehee aku pun tak paham...doc pun cakap...lelaki...Insya Allah...huhuhu geng bola sepak papa la nampak nya...tapi awal lagi kan...Allah menentukan segala...kita tunggu lihat akan datang scan nanti.....alamak tak suprise sudah...hihihi......takpelah tak kisah...kami sepakat bincang ingin berkongsi cerita... 


lil junior = geng bola... yang sudah 5 bulan...scan 2D...susah nak cari gambar cantik...baby asik gerak kejap atas ke bawah...syukur ke hadrat illahi...semoga anak ku sihat membesar sempurna dalam kandungan...amin


dah masuk 5 bulan...doc suh amik kalsium banyak banyak...so makan supplement baru OBICAL...



**Sekadar perkongsian bersama...aku tulis pasal perkembangan anak bukan berniat dalam hati nak menunjuk ke hapa...ini sekadar journal di blog perkembangan anak...untuk memori...andaikata ada yang terasa hati..rajuk hati...menyampah hati ....dengan rasa rendah diri aku pohon kemaafan sekali lagi...tiada niat untuk mengagungkan diri ...yang baik datang dari Allah buruk kelemahan kami...








Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

17 comments:

noradzlina.kamdani said...

best nye baca, tumpang gembira ko mimy...jaga diri bebaik.

PinKy MoMMa said...

wahh ada geng la anak aku nanti hehe..boboiboy lagi nox ;)

dia aktif yer duk dalam perut mama best! mama makan sedap kot hehehe..tu yg heppy tu :)

mamyharraz said...

terujanya baca entry mimy..
mmg indah sgt bila dpt tgk baby sendiri masa scan tu..

lagi 4 bulan baby nak dok dlm tummy mama.. ;)

Shu Shinju said...

tahniah kak...:)

mrs.spicy said...

dah 5 bulan weh! cepatnye aku rase..tup tup karang dah dukung baby dah ko mimi..hehe.

farahfatihah said...

babe, t dah 6 bulan ke atas g la buat 3D...g wat kat klinik i buat tu..best..murah pun murah..siap 4D tau..leh tgk bby gerak2...

mrs_nazir (Maz) said...

Alhamdulillah bb sihat... yes mommy kene be strong...sy doakan smg bb n mommy sihat2 selalu...amin

POSH76 said...

sekejap jer masa berlalu dah besar ur baby...mende baik kena war2kan...yang penting mummy dgn baby kena take care taw

ratusiput said...

seronok kan se tgk tu...rase tak percaya pun ade...pape pun ko jaga diri bebaik k...jgn lasak2 sgt...

Ijah EmoTemo said...

wah seronok je baca n3 ni. hihi. alhamdulillah baby pun sihat kan! :)

Mrs. Norrie said...

tahniah2...laki ko dah ader geng main bola...hehehehehhe!!!!

sama cam laki aku gak...anak kali nih blm pernah teman aku ke klinik utk check up....semua aku buat sendiri sbb dia dah keje opis hour...huhuhuhuhuuu!!! cedih skit....

Anak sulung fully temankan siap tertidor2, anak kedua kadang2 jer ikut......tapi takper, laki cari rezeki lebih22....

Miss Moon said...

tak pa mimiy ....share je ...ai pun suka baca .

Moon masa preggy pun semer mak share hahahhahahha ....pastuuh bila anak dah besar rasa sonok je bila baca balik entry dulu dulu

wAhIdAjAnUdIn said...

kak limy...pil obical tu along dh kene makan start 6 minggu preggy lg...huhu...doc ckp utk pembentukan otak...hentam je la makan dh doc suruh kan....huhu

Bitt (double IS) said...

syokk mehhh dpt tengok baby...lagi geram bila dia nak bersalin sudah..hehehehe kalau mimy bersalin esok bgtahu la insyallah nk jenguk mimy & baby kalo ada masa terluang

Natasha Farina Arifin said...

kak..dah 5 bln eh? tahniah..kita dah 6 months dah today..mmg pun every time check up mesti berdebar kan...makan ubat ape tuh? amcam best jek..utk perkembangn otak eh?nih pon asik hb low tatau dah nak telan makan ape uwa....

radziah AR said...

syukur....selamat hendaknya...sbb setiap hari akan buka blog ni, smpai en suami pun asyik bertanya perkembangan mimy...

Softtouch [Hanim] said...

bestnya..suka tgk pic scan tu...hello babyyyyyyy....

mimy bertuah sbb dpt checkup yg 1st class tau..mmg rezeki awk n baby...

take care mimy...bestnya dpt boboy....

Google