THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

26 May 2009

Syukur..Lihatlah Dunia

Last saturday sempat gak aku n mak berurut selepas sibuk jln2 shopping...yg benarnya penat melayan kerenah aku yg klu dh jln x reti nk benti kecuali utk makan...heheheh...jadi bila dah lalu2 terberhenti depan FOS ada satu banner tulis "BLIND MASSAGE"...di kesempatan ni aku & mak apa lg x nk lepas peluang...aku just buat head& neck massage je..sbb rasa sakit je belakang sbb keje kan duduk ngadap pc je seharian..mak aku dia urut foot reflexology...biasalah org dh berumur kaki sakit2....lg pun apa lah salahnya bantu diorg ni....si tukang urut adalah kalangan org2 cacat penglihatan @ buta...tiba2 aku rasa betapa beruntungnya aku di muka bumi ini dilahirkan sempurna cukup anggota, sifat & akal..yerla tgk kesungguhan org buta bersungguh mengurut demi mencari sesuap nasi...biasalah aku ni kan byk mulut skit..jd mcm2 la aku tanya adik yg urut badan aku tu...nama dia Ruzi asal Kelantan....peh dia massage sedap giler..rasa nk tertido...huhuuh sempat gk terlelap....soalan2 lazim la yg biasa di tanya...tp bila dia tanya aku keje apa..aku jwb keje opis..hati aku sayu plak dia ckp..."seronok yer kak keje opis"..yer mungkin nasib dia x sebaik aku yg dpat melihat dunia...segala serbi nampak di depan mata...aku just jawab.."apa keje pn sama dik yg pntg halal"..rupanya cita2 dia nk keje opis..tp menyedari kekurangan diri yg buta..dia belajar kursus mengurut...ruzi yg asal dr kelantan ni sejak dr umur 9 thn di hantar ke pusat persatuan org buta..disitu akan diajar pelbagai aspek kursus untuk org buta supaya menjadi lebih berdikari...kiranya cam universiti or kolej la...ada byk kursus ditawarkan ie ; pengurusan pejabat,pertukangan, berurut, membuat bakul rotan, mcm2 lg la...baguskan at least ada kemahiran utk golongan2 ni....mmg diakui segelintir mereka mmg berdikari..byangkan mereka ni keje mengurut ulang alik dari umah kt bangsar to wangsa maju menaiki LRT Putra stp hari bermula dr jam 10pg till 11 mlm..bak kata ruzi, "dh biasa kak..camni la hari2"...gaji yg dibayar camner plak??aku tanya lg..ruzi jawab.."klu org ramai dpt la komisen byk skit dlm RM1000..tp klu org kurang dlm sebulan tu RM500"...rupanya upah urut diorg disiap tolak sewa kos tempat urut...sian gk kan...tp nsb diorg ni pndi cr rezeki...15 minit berlalu sesi mengurut settle..then aku gi plak kt mak aku yg tgh urut kaki..spt biasa sesi interview lg..tp ngan yg bernama Asnah..asal perak ..sam cam ruzi dia pn berdikari dr umur yg kecik..cita2 nk jadi cikgu tadika..dpt offer tp xder keyakinan nk pergi sbb takut ada diskriminasi antara org normal & org buta..berbeza ngan Ruzi, Asnah agak lembut..soft spoken..tp sifat rendah diri sgt menebal la....aku byk motivate dia..bahawa buktikan walaupun buta tp mampu berdikari dan buat keje mcm org normal..seperti Profesor Ismail..dia buta tp berjaya ke Universiti...kecacatan bukan penghalang utk berjaya..byk gk la topik kitaorg sembang..antaranya..info ialah baru aku tau..buta ada byk jenis2

  • buta dekat - hanya nampak dekat2 je..itupun mmg dpn mata betul...thats y diorg ada hp leh la baca sms..tp sian plak nengok bila dia tgk dekat2..mcm nk terkeluar mata tu...
  • buta jauh - hanya nmpk dr jarak jauh..baper jaraknya..x pasti..tp dia ckp nmpk byang2 tulisan & cahaya...tp tulisan yg jelas agak kabur
  • buta bayang - sama cam buta jauh...tp ni plak nmpk samar2..hny berpandukan warna..
  • buta xnampk langsung - buta 100%..tp bak kata diorg hati diorg terang..x dpt digambarkan..hanya diorg yg tahu

    aku yg sememangnya byk soalan ni..tanya lg bab2 mencari pasangan hidup..seperti Asnah dia dh bertunang...(see..jgn main2)...tp katanya bkn senang org laki yg normal nk org mcm dia..pasangan dia buta gak..laki katanya pntgkan kesempurnaan ..x seperti nasib kawan2 laki buta..ada gk pasangannya yg normal iaitu org celik....aku agreed katanya.."org pompuan hatinya lembut kak..senang menerima"....tp utk tidak mau merasakan dia rendah diri..aku jawab.." ala dik akak yg sempurna ni pn belum tentu laki terima..itupn byk benar kesempurnaan yg di cari.. xkira la buta ke normal..sama je..".... dari situ aku menyedari..aku yg selalu merasakan kekurangan diri tp ada org yg lebih kekurangan dari kita...bersyukur aku pada Allah sbb memberikan kesempurnaan pada aku walupun mungkin x dikurniakan secantik ms world ke atau seputih snow white...huhu...aku masih beruntung dpt melihat keindahan bumi ini..wajah family, kawan2, bf, korang, baca blog korang, lepak tgk pc smbl layan facebook...wlupn kadang2 x seindah utk dilihat tp sesungguhnya pancaindera yg telah dikurniakan Allah adalah amat tidak ternilai..sgt berharga...merenung2 diri sedalam2nya...nasib kita mmg x sama tp stp org ada keistimewaan yg dikurniakan oleh Allah swt...kita yg perlu mencorakkan agar lebih menjadi warna yg menarik...the true color is us....alamak entry kali ni terlebih sudah emo...huuhhu...bkn apa mak insaf kejap ...heheheheh

10 comments:

Kasih Aleeya said...

insap mak kejap baca entry ko nih..yer tetiba rasa bersyukur giler babas... hahah.. sbb tu tuhan suh bersyukur.. supaya kita tak bongkak!! sentiasa ler tunduk ke bumi..tetiba aku puitis2 lak..ni sbb entry ko ni ler wat ayat2 puitis!!!! hahah..good motivation dek non..bagus...

MimY HaMiD said...

kasih aleeya : hahah aku sesekali puitis..blh gitu??

sue said...

Betul mimi, syukur kita boleh melihat. kita masih cukup sempurna pancaindera. Moralnya, jgnlah selalu mengeluh diri kita tak cantik mcm org lain.Bagus entry kali ni, besar pahalanya membantu menimbulkan insaf pada diri readers blog mimi ni.Keep up the good work and the good humour too !!

MimY HaMiD said...

sue : yeye kak sue ada blog...kita2 link..

NuRuLeRnAdEwI said...

Yerp...Bersyukurnya rasa.. Alhamdulillah... kita dah cukup sempurna... Apa yang diberi oleh utk hamba2Nya adalah adil..

MimY HaMiD said...

nurulernadewi : itulah kan..stp org dh ada habuan masing2

Liyanaroxx said...

Insaf kejap...sesungguhnya ada insan yang lebih susah dari kita dari segi kehidupan dan pancaindera...*tears*

MimY HaMiD said...

liyanaroxx : insaf la woooo...ehehhe..np x urut ritu kt JJ la yang

Liyanaroxx said...

Yana dah biasa buat kat UO kat taman dagang...buat dgn chinese...kaki liyana sensitif kak,kalo urut kuat sgt leh kejang kaki,sbb dulu penah jatuh & buku lali retak...=(

MimY HaMiD said...

liyanaroxx : ciannya..smpi mcm tu sekali...

Google