THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

21 May 2009

Aku Anak 80an


























smlm masa lunch hour..sembang2 kosong ngan liana & diana psl kenangan2 silam di zaman kanak2 di thn 80 an...since 82-87…kira dh senior la gak ek aku ni…huu xnk ngaku tua…ahahah…opsss hot lagi beb !!!...keterujaan tul story bab ni...sbb mengimbas memori2....pengalaman hampir sama mungkin tempat berbeza...seronok kan buka2 citer lama....aku mula la teringat2 zaman kanak2 riang...kisah2 manis ketika umur tgh nakal dn ingin mencuba sesuatu…time ni umah aku kat Flat Pekeliling Jln Tun Razak..ingat lg..aku duk Blok D dr umur aku 1 thn smpi la 6 thn…aku masih ingat lg geng 3 belangkas geng sebaya Marina & Zarina…opss include abg aku ; Arie…sbb dia suka nk sibuk2 join kitaorg…cam pondan jek….hehehehe…inilah kawan baik, gaduh, tarik rambut, cakar2…then bila umur 7 thn masing2 berpisah sbb mak bapak masing2 dh pindah duk umah sndri…antara kami ber3…aku jela masih single smpi skrang sbb diorg 2 dh pn khwn n beranak pinak…aku pegi tau wedding diorg..walau x serapat dulu tp yg pntg keluarga kitaorg still keep in touch…interest kitaorg suka main sama2 smpi la sorang surrender iaitu jln terakhir gaduh...then esok smbg blk….antara the best moment yg aku ingati ialah : 




Main Kawin Kawin Perantin
Teringat masa kecik..suka sgt main kawin kawin..yg pntg mak aku dulu siap hntr upah jahit baju dr kain lace net zaman dolu dolu...aku ingat color biru...kebaya lg tau...huhuhu..mana la baju ni yer..excited weh nk pakai...bila geng2 sepermainan aku marina & zarina sound jom main kawin2..apalagi memasing xnak kalah kuarkan baju perantin..seronok nya saat kecik2 ni…itu blum gaun2 kembang ala pwincess..posing maut gitu…


Main Cikgu Cikgi
Famous kan keje ni smpi leh jd main2…dulu top main cikgu cikgu ..dlm 4 org tu kira ok la ckp korum nk wat anak murid…harus jd cikgu garang kn kengkonon hebat…rotan standby kt tgn…keh keh..ayat common “selamat pagi cikgu !!!”…pastu pakai plak cermin mata besar…ala2 cikgu bedah..heheeh biasalah cermin mata org tua mak ayah kita kan…buku harus tebal n byk2 kena bawa kt tangan….kasut harus ketak ketuk…kasi bunyi…lg tonggek lg bagus…

Main Injet2 Doktor
Biasalah berangan nk jd doctor,,huhuhu..sakit kenalah jumpa doctor....ye semesti ngan equipment doctor ada teleskop,picagari(injet),ubat palsu..ala beli kt pasar mlm je RM5 kot time dulu…note kecik mesti ada..yerla nk catit sakit apa..ubat apa…plg takut bab injet..kiranya kena cucuk kt montot…..hehehe..plg x tahan leh isi botol ubat palsu ngan air ..lg plak air sirap color merah…kelakar giler la…jgn lupa buat2 batuk yg x batuk…uhuk uhuk..

Main Dapur Masak2Klu kecik2x main ni rugi weh..tp dh besar nan ado nk masak ...penyakit vitamin M ie MALAS…dulu2 suka la kan nk masak2..yg jd bahan masakan ialah daun2 yg dipetik kt tepi jalan2…dlm periuk mainan color hijau je…sbb daun…x tahan klu ada yg campur pasir…eee yeeerkk…x pkr plak time tu ada taik kucing ke hapa…timt tu belasah jek…aku ingat aku pnh nk buat sambal belacan aku curi cili amik dlm peti ais pastu tumbuk2 ngan batu campr daun letak air sikit…taraaaaaaa…
Main Solek Mekap
Dulu kan kt pasar malam selalu ada jual set makeup aksesori siap rantai, cincin,gelang lg plak ngan lipstip batang(dulu2 panggil)…blusher, shadow keras..bkn ada color pn..just tepek2 tipu…tp excited wooo sbb rasa cam makeup..klu pompuan mmg pompuan la…x puas lg tu jom rembat mak aku nya lipstip, pipi merah…dh mcm opera cina la kan…shadow bertompok2…kira plg cun la…lipstip jgn ckp la…merah je..syg nk minum air tkt hilang haruslah mulut memuncung je kan

Main Police Entry
“Police Entry One To Jaga..Polis Mat Pncuri Jaga…” ingat x lagu ni…hehehe….pastu counting kt kaki sorang2…sp yg last xsilap aku dialah polis tu …kejenya kena cari pencuri2 yg nyorok or lari…aku pn x baper ingat…lg plak dulu umah aku flat…mmg la turun naik tangga…best..haru gak nk kejar…tp klu dh x dpt tangkap…haruslah kena wat2 x nk main kan…kengkonon dh penat…ataupun alasan ada yg main tipu…

Klu korang sezaman ngan aku..sure korang agreed ngan mainan2 kt atas…kiranya korang senyum menyengeh tu maknanya mmg korang sealiran ngan aku….heheheheh…Semua kenangan2 ni akan menjadi memori utk diceritakan pada anak2 n cucu pada masa depan..aku x pasti klu skrang budak2 ada lg x main2 mcm pernah aku main…mungkin ada….mungkin tidak…kot2 lg advance yer la..skrang ada PSP..internet game….lg plak channel cartoon berlambak skrang…xpun skrang hebat skit cara main nya…bak kata Diana..anak buah dia main nyanyi2 ala akademi fantasia…pastu siap judge ada juri..it quite interesting kan..nak nak pulak skrng ni trend nyanyi je..buka jek tv mana channel ada je pertandingan nyanyian sana sini… jgn heran klu bdk2 zaman skrang leh sebut pitching & vibrato…


Sincere

4 comments:

kella said...

Meremang bulu idung aku baca nie... hehehe..
teringat beb... rasa sebak pun ada..
zaman skang sangat lain dgn kita dulu...
byk menda yg nak dimain dulu kan..
zero point la..rounders la..
sumer yg ko sebut kat atas tu..aku penah lalui.hhehe.. tapi main mekap2 tu tak kot.. aku ala2 tom to da boy sket.. panjat2 pokok..main ala2 gimnastik atas dahan pokok.. ala2..sukan olimpik tu...hahaha..
beb.. ko ingat tak citer fofuler..
maero attack? ala.. citer jepun yang main bola tampat tu...name Chun, Yojia, Kapten? haha..kami siap buat lagu tema diorang dlm bm lagi! ko mesti layan punyer la kan? kan?
(weh..aku terlebih sudah ke komen nie? sorry eh,excited di pagi hari..)

MimY HaMiD said...

beb ni next story...akan ku story nnt

TinTaDariHaTi said...

Huahaha... Teringat nostalgia lama. Zaman kanak2 ribena. Mmg best time tu. Bebudak skrg main ngen gadget je... Byk lg la permainan lama...

main getah, batu selambut, teng teng,... mmg best. Rase cam nak jadi kecik balik.. Huhuh..

MimY HaMiD said...

tintadarihati : akan ku citer next entri beb

Google