THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

08 May 2009

Mak No.1


back to entry My Mum is Everything... she's the one...dialah ibu,mama,mummy,ummi,yg pasti mak di hati kami adik beradik...selamat hari ibu untuk mak dan buat semua yg bergelar ibu ya...from the bottom of my sincere heart...i love u MAK....kita celebrate in advance ya..yeah is sabtu...wehooo...mak doakan perjalanan percutian kngah berjalan dgn baik yer...muahhh




Mak,
terima kasih sbb melahirkan kngah..membesarkan kan sehingga kngah cukup makan terlebih2...hehehe...memberikan kasih sayang dgn ikhlas tnpa jemu...aku semakin mengerti apa itu life...aku dibesarkan oleh hasil duit jualan kuih mak aku & duit menjaga anak2 jiran (babysitter)..2 keje pada 1 masa...sungguh penat...masih teringat time tu umur aku dan abang kecik2 lagi sekolah rendah dah dikejut bgn dari tdo utk menghantar kuih ke gerai makan berhampiran naik basikal.....aku yg x mengerti apa2 time tu...selalu merungut...rasa cam malu pn ada..kadang terkenang napa la nasib kami x senang cam org lain...x perlu susah2 nk bgn pagi...aku juga x memahami kepayahan mak aku mencari duit dgn melakukan 2 keja pd 1 masa..menjual kuih & menjadi baby sitter...apatah lg time tu mak aku mengandungkan dira masih gagah melakukukan keje2 sebegitu...aku terlalu naif utk mengerti kesusahan keluarga pada masa itu...kagum aku melihat mak membantu abah mencari rezeki bersama demi sesuap nasi utk anak2...walhal time tu abah hanya ada motorsikal kapcai..itulah yg digunakan kehulu kehilir...yang aku tau time tu hanya la meminta-minta..segagah jua permintaan dipenuhi oleh mak n abah ku...aku x kisah dr mana dtg nya duit2 itu utk memenuhi keperluan ku..itulah hasil titik peluh usaha keras mereka utnk anak2 tersayang....aku akui n sedar perbuatan aku byk mengundang kecewa dihati mak...hingga buat mak kecewa...ampun kan kak ngah mak...kadang2 kak ngah x terlepas dari perangai nista yg menjelekkan mata, telinga mak aku...aku terlalu mengikut kata hati tnpa memikirkan perasaaan mak...apapun mak ttp mak...dia la segalanya...smpi ke hari ini...bila bangun dr tdo tatkala melihat mak ada disisi....dialah mak aku yg menjaga makan,pakai, sakit demam, membersihkan kotoran najis zaman bayiku...syukur Alhamdulillah...aku masih berpeluang hidup bersama mak ku sayang...aku pernah tanya mak aku "napa mak dulu x keje mcm mak org lain..mesti hidup kita senang..x payah susah2" kata-kata mak aku.."yerlah mak x belajar pandai2..inilah yg mampu mak buat jd belajar rajin2 x la susah kena wat keje cam mak ni"....yer berkat kata-kata mak aku berusaha utk belajar tp x la sehebat mana tp sekurang2 nya bekerja utnk menaiktaraf keluarga aku... akhirnya aku memiliki kereta sendiri hasil usaha titik peluh sndiri khas utk mak & abah..hati puas sgt puas...saat manis bila bawa mak aku berjalan2..tergambar keriangan di wajahnya...aku bekerja semua ini utk mak & keluarga...utk adik2 aku yg tersayang..esp ekin & dira..mereka mungkin x merasa mcm mana rasanya susah di saat itu..tp bersyukurlah adik2 ku tersayang apa yg kita miliki hari ini...love ya my sista...to mak..kngah tau kngah byk sgt susahkan mak..mcm2 hal kngah buat tp mak tetap no.1 di hati...walau mak marah camner ..makan ttp ada disediakan, pakaian siap sedia rapi, bilik berkemas...x dpt digambar kan bagaimana kiranya jodoh aku telah smpi adakah aku kan menjadi seperti mak ku.?? hmm..Insya Allah berkat doa mak ...mmg benar syurga di bawah telapak kaki ibu...mak sgt sempurna di mata anak2...kngah terlalu sayang sgt2 ngan mak...i love so much... selamat hari ibu mak....

15 comments:

TinTaDariHaTi said...

syahdunye.... Mimie bt nana rindukan mummy nana. Mummy nana duk nun jauh kat ganu. Waa... Mummyyyy!!!

mimi's mayonnaise said...

Selamat Hari Ibu..

norhaliana said...

alamak mimi.. sedih la cite u ni. Nak nangis i. its OK.. alaskan kita ingat asal usul. Jangan tak sedar diri bila dah ade duit sendiri

MimY HaMiD said...

tintadarihati : ha call mummy pasni

mimi's : ur mum too\

norhaliana : yup masih sedar asalusul

Liyanaroxx said...

Entry tribute to ur mother nih sedeyh kak...Selamat Hari Ibu pada semua ye?

MimY HaMiD said...

liyanaroxx : siap print nk buat laminate tu..i want gift to mum..

Leen Die said...

mimi berapa umur mak mimi..happy mother day

MimY HaMiD said...

LeenDie : its 50 this year...why huh..TQ leen

Anonymous said...

allo kak mimie...
wadus bergoncang dadaku,,,
kiranya tinta pena kamu berdesing sungguh..
apa pun dialah di hati kita semua

MimY HaMiD said...

anon : ya bikin gegar cik anon

busyuksayang said...

saya tak bleh tgk entry sempena hari ibu nie...sedih sgt bila teringat arwah emak...tapi entry awak nie mmg best...cium emak awak utk saya ya :)

MimY HaMiD said...

busyuksayang : jgn sedih2..ada lg mum in law kan..akn dicium jugak...

Anonymous said...

the bestest mum...
queen of my heart!!
my everything...
my inspirationnn!!
i luv u mum so much n muchhhh!!!
(terharu bc...nangis tauuu..)

~adikmu~

Aryana & Adrienna said...

hi salam perkenalan ...maaf sekira nyer saya komen saya tak diundang ...tp entry awk nie buat tersentuh hati saya ....mak maner yg tak sanggup bersusah payah utk anak kan ...alhamdullilah saya dah berumah tangga...lepas kawin baru saya tau besar sungguh pengorbanan seorang ibu ....seblom kawin bkn tak tau ...tp slalu lupa ..alpa ....tp bila dah ader anak bertambah sedar saya .....entry awk betul2 buat saya menitis air mata ...alhamdulilah gak mak saya tinggal berdekatan ngan umah saya ...tp walaupun dekat kenkdang saya lupa utk bertanya kabar ...thz ya sbb entry awk mengingat kan saya ....

The Queen Bee said...

sedihnye baca ur entry.

happy mother's day to every mother in the world!

Google