THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

13 July 2010

Macam Macam Hal La Hari Ini...



Hari ni aku plan baek punyee nak hapdate blog...hari jugakk aku tak lupa membawa card reader...yerrr tapiiiiiii macam macam berlaku...kalut gak ar dari pagi sampai petang sampai la sekarang ni...hilang mood aku nak berbblogging...effect?? yer memang effect sebab kepala otak jamm...aku nak buat keje pun MALAS...


Alkisah nya...kisah pagi yang suram...dimulakan ngan kes Encik Awak tak dapat dikesan...yer betull...sepatutnya memang dah rutin setiap malam tak kira lah kul baper mesti call..kul 4 pagi pun layanzzzz....janji tepon...kalau dia tak call aku yang call...ini tak ...dari malam jam 8 aku call tak dapat dapat...nak sentap majuk gak la kan...oh maybe tengah cas kot...ok lagi then aku tunggu sampai kul 12..sempat ar tido tido ayam sampai asyik terjaga...aku tengok jam dah kul 3 pagi..still sms aku tak delivered...ok maka ini esok aku isytihar kemerajukan melanda...siap ko Encik Awak...then esok aku kengkonon nak buat majuk..still tak dapat wake up morning call every 5.30 pagi...wahhh kemelampauannnn!!..kemerajukan okehh....



Aku gi opis pagi tu ngan hati saketttt..ada sedikit cuak gak la...then tunggu kul 8 pagi nak calling Encik Awak..(wajib kejut time ni)....pun sama tak berjawab.....aku sudah kegelisahan...kekeruan...kekesianan kan kat aku...habis semua orang aku nepon..dari adik ipar aku DEK NOR, pak mentua aku AYAH, dan MAK aku ..opcos...huwaaaaaa....dan aku kemengaduan pada jiran sebelah IKA dan YM chat with DAELA..sedikit sebanyak mereka banyak membantu menenangkan kekacauan kejiwaan aku...giler aku minah kelam tul...pastu kasi bakar skit...sentapppp..dah kul 11 tak dapat call lagi...ini mendatangkan hanginnnnn....



Daela
dah suh aku half day je gi cari mamat sorang ni kat umah dia...mana lat au apa2 hal kan..dah la baru baik sakit....pastu lak hari ni memang dah janji nak teman dia gi Klinik follow up amik darah kes denggi hari tyu..pastu dia lak buat hal tak dapat dihubungi...dannnn tetiba...SMS delivered...sah Encik Awak dah on tepon...sepantas kilat aku tepon...aku nangis...huwaaaaaaaaaaaaaaa...tak pasal pasal sedih ..gembira pun ada sebab dapat dengar suara Encik Awak...hahaha itu je benornya...tapi leh pulak gaduh gaduh manja...jiran sebelah Ika dah tergelak je nengok aku...tadi nangis sekarang bertekak manja lak dalam tepon..dan penutup citer Encik Awak telah berjaya dikesan dan telah pun menghadirkan dirinya ke opis aku untuk ketemuan....hihihi okeh tak jadi merajuk 5 hari....



Pastu...ha yang kisah petang memang tragis...aku sentap sampai mengetap gigi...ada bank call aku tuntut hutang dari seorang kawan aku yang pernah pinjam tapi tak reti bayar balik...pastu yang kena nya haku la...sebab selaku PENJAMIN...damn!!!! macam sial perangai...tak berbayor gak tu...ini kes kisah 4 tahun yang lalu ...hari tu aku ada gak calling dia tanya camner nak setel...tapi macam aku cakap ngan dinding la..kengkonon boleh bayar..tapi kat bank tu tak gak ko bayar kan..dah sekarang bank advise aku suh amik loan ngan bank berkenaan untuk setelkan hutang tu dan nama aku pun clear dari blacklist....macam kimakkkk....kan aku dah mencarut.....aku tersangat marah la gakkk...wehh tolong la frenn ...dulu ko susah kemain ko merayu kat aku suh sign kan....pastu sekarang senang je jawapan ko tak de duit..WTF..pinjam pandai beriban hutang tak ingat...sekarang camner...


Korang please advise ...perlu ke aku pinjam loan semata bayar hutang dia...sebab setelah dia kena sound tepek ngan aku..dia setuju nak bayar ikut kemampuan dia kat aku RM150...adakah patut aku bagi muka kat dia?? leh percaya ke orang cam ni...tapi dalam masa yang sama aku dalam dilema nama aku busuk beb kat bank ...blacklist sudahhhh gara gara orang lain....satu sen pun pinjaman dia aku tak rasa oiiiii....pastu sekarang ni aku lakkk kena bertanggung jawab....pengajaran kat semua jangan la sembarangan jamin menjamin...sengsara ...kawan jadi lawan ..dan tak pasal pasal Encik Awak hari duk bebel kat aku pasal benda ni...huwaaaaaaaaaaaa







18 comments:

RedLife2Love said...

ape daa abg megat ni kan.. kasi kecoh pagi2 jer la.. mood pun lari habis yer.. hehehe.. sgt lawak tengok kak mimi nanges tau.. =P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

klu aku jadi ko pun harus gelabah nok..cari en awak ko tue...nasib baik akhirnya dia memunculkan diri dia kan...ko nangesh nok..alolo..sian...
pehhh bab ko nak meminjam loan tuk settle loan member ko tue..aku sangat2 xsetuju nok..dengan bank pun member ko leh xbayar nie lak nan ko..jangan nok..kang ko lak kena tanggung beban...tapi nama ko dah kena blacklist ke nok..alahai..camno tue nyek...tue sebab aku tanak jadi penjamin..dekat sapa2 pun..walaupun laki aku.. :P

POSH76 said...

wat suspen ajer...tp kalu aku pun mau meroyan kalu tak dpt cari Mr Y...risau kan kalu apa2 terjadi...lain kali en awak jgn buat camni taw cian mimy..

pasal penjamin tu...kalu ur fren sanggup bayar kat hang oklaa daripada takde apa...aku pun lagu ni hang kira nasib baik fren hang nak bayar aku nyer hilang kerlaut...aku lak yg nanggung...nak buat lagu mana...baik tak kene tempat la ni tobat..huhu

yg lumn terkene jgn ler gedik2 nak jadik penjamin....huhu

mimis said...

Errkk.. mana Encik Awak pergi?

hmmm.. klau I pun confirm risau bangat sebab tetibe hilang tak dapat dikesan.. takut laa kan....

Nadine said...

Mimy, kesiannya you. Sanggup ur friend buat you mcm tu. Tak patut sgt ok!! grrr.. boleh tak nak ckp, inilah dinamakan kawan makan kawan!

Mimy, jgn amik loan utk tu. buat ape you plak nak tanggung hutang dia??! kalau dia xmo layan, u mengadu la kat parents dia, pegi rumah parents dia ke, ckp. Biar dia malu sket. Haih! geramnya!

Iena said...

pasal en awak tu aku terkejut mana sebab achik pown slalu hilang tanpa jejak bila dia giler keje...

bab kawan ko yg lahanat tu aku simpati nok... aku xtau nk advise cmne tp utk amik loan bayar hutang dia aku cam x sanggup nok. tp nanti nama ko lak yg blacklist kan nok... cmne nak ke Bali utk hanimun... ohhhh... complicated nyer prob ko nok... tp aku rase, baik ko gi jmp bidak tu @ mak pak dia.

*aku xmo jadi penjamin even utk adik beradik sendiri... baik kecik ati dari gaduh besar sebab uwang!

Cik Yayang said...

Erm..jgn ambik loan utk bayar loan org lain..mmg la effect kat nama sndiri, tp nnti beban nk bayar tu,(in case kwn u tak bayar) cmner pulak? tak ke sia2 je tu bayar for nothing..my 2cent opinion :-)

*~ aRaBeLLa ~* said...

ekceli bukan kengkawan je dgn sedara mara pon kena hati2 sket nak jadi penjamin.susah nak percaya kat org zaman sekarang ni..

Eri-chan said...

aku fhm perasaan kau..

aku kan dah suggest kat ko pasal member opis aku pun kena kan.. nok dr 4k jd 12k nok tak pernah byr. bank mintak settle 5k..yelah nok mmgla tak halal kan tp sakit nok kena byr mende org lain yg rasa...kita tak rasa puns duit pinjam tu....

mmg keji "kwn" kita itu..

aku hanya menjamin adik aku nok..tu pun dgn MARA.

kpd peminjam diluar sana, jgn keji boleh tak, kalau tak byr hutang dlm kubur kau kena ikat tau...kat dunia rezeki sempit..aiyoo...tgk "kwn" kita ni pun sudah tau idupnya mcm mana...

lebih2 lak bebel~emosi..

Emynz said...

x pepasal ko jadi mangsa mimy haaaaih.

NeenaAnuar said...

kemanakah en. awak ko menghilangggg??? kalau aku pong mauu meroyan carik en. teman kalau tak dak kabar berita!

aku kann... part menjamin nie memang cukup geramm ngan bank gak! bodoo.. kalau dah org yg nak meminjamm tu tak mampu nak amik loan.. tak yah lah nak bagi options leh amik penjamin bagaii... tapi itulah hakikat sebenar bank punnn.. dia nak untung punyer pasal sanggup menyusahkan org lain yg tak berdosa gak! so pendek kata kite yg nak menjamin org nie lah yg kene berjaga-jaga...

cam aku.. kalau org dtg mintak tolong jadik penjamin walaupun darah daging sendiri.. aku sound direct jerk... 'kalau tak mampu lagi wat masa nie nak amik loan... baik jgn amik.. sbb nanti bukan awak jerk yg susah... org lain yg tak berdosa pun susah sama!'

soal ko nak amik loan ngan bank tuk settle kan loan org tu aku pun tak agree... bukan apa... bank nie cilaka ko tau (walaupun laki aku keje bank.. kutuk tetap kutuk.. hahahaa) dia suruh ko amik loan tuu.. supaya dia dpt income dari ko pulakk.. so both side dia makan skg nie... tapi tu lah.. memang selagi ko tak bayo or member ko tak bayo loan tu.. memang nama ko akan blacklisted la... errmm.. the best thing is... ko kene lah bincang ngan family member kawan ko tu kerr.. or dia sendiri tuk gi settlekan loan tu...

nisa said...

salam kak.... before this i'm ur silent reader...but tertarik nak comment pasal loan untuk bayar hutang kawan u tu...

my advise is please jgan... nnti mkn diri sendiri
my family ader yg da kene... last2 org yg berhutang lari camtu jer...dier lak nk kene tggung hutang kat bank...

mmg tujuan akak nak bersihkan nama tp kesan akan datang tue... sumer org bleh berjanji kak.. kalo die hutang ngan bank.. dier susah nak lari..tp kalo akak bayarkan hutang die means die da bebas dr bank... senang2 je die leh lari dari akak... tak der itam putih...jgan kak....jgan tggung risiko untuk org lain.... fikir betul2...
saye harap sgt akak jangan buat loan tue... sbb da family sendiri da alami benda yg same.....

fabulous.farah said...

jangan bagi muka mimy..kalo nak kira duit 2 juta pon xcukup. pandai pinjam, pandai la bayor

ratusiput said...

sabar...tp tu la zaman skang ni kalau bab duit2 ni mmg sape2 pun takble percaya....so next time kena lebih hati2 la...anyway en.awak g mana tu sampai tak dapat dikesan???iskk....

farahfatihah said...

dear..suka la musik u...suka lagu ni!!!!

kella said...

mimy! panjang beno cerita kau aku baca! hehehehe... gelabah kau tak dapat cari si en awak semalaman ya! hehehe..

weh, pasal ko kena uat pinjaman tu.. toksah laweh.. tak pasal2 pulak kau nak kena pinjam!
dia dah kata nak byr kau tu. ko make sure dia byr kau!
wahh.. pengajaran betul ni! jgn sesebang jd penjamin! uhh!

Megat said...

eleeeee bukan hilang ... bukan miss tonanganku tak tahu ari tu kan nak en.awak ada kena buat check darah......so tunggu jer laa e.awak datang ......
miss tonanganku memang cam tu selalu klu hilang sekejap mau jer masuk paper metro gan berita harian.....

semua org yg rapat semua miss tonangan tanye.....kemana hilang tunang dia tu ........

Ms AiReEn MoHd said...

aku jeles....da diam....huwaaa nak gak

Google