THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

01 February 2010

Bikin Karipap Versi IKEA...

BTW, my mum mmg terror bab buat kuih muih ni...yerlah dulu puas berniaga jual kuih...amik tempahan...sekarang dah pencen..capekk dong katanya....cuma sayang tak menurun ke anak nya....tanya aku kuih apa reti buat....aku angguk angguk geleng geleng...serius tak jadikkkk....malu maaaaaaa.....tu ar bila sesekali teringin nak makan kuih terpaksa la membodek manja mak aku...buat muka seposen kecur air liur...ha pastu gerenti mak aku buatkan...cayalah mak aku....muahhhh....sayang bangatttttt.....kalau dah penat mengecat umah...takkan tak de upah kot...so aku pun tak tau malu request..."KARIPAP IKEA STYLE PLEASE"...bengong nya anak,,,,buat tak nak...tau minta jekkk...hehehe..sesekali manja kan....eh selaluuuuu


Aku adalah penggemar tegar karipap ikea.. aku sorang je makan dah 6 biji..sebab buy 5 free 1...so maap le nak share2...nanti aku kebulur...tengok body la yer..aku jenguk IKEA semata nak makan karipap ni...pastu aku plan ngan mak aku...apa kata kita bikin karipap style IKEA...best gak dapat banyak...so aku leh ar balun sampai 10 dalam satu masa kan.....tu motip sebenar.....as usual no sharing...aku nak makan bebanyak yang boleh...sumpah tamak...orang tamak selalu rugi..memang pun...tak menyempat karipap tu nak panas...letak atas meja...dah habis.....laris tul...leh bisnes ni...hahaha...konsep nya sapa cepat dia dapat...lambat makan babai karipap kasi ngan dulu...siap berebut ngan encik awak ...hahahah...habis aku kena study buat karipap ni...




** okeh sila sedia bahan2 untuk membuat karipap.....siap sedia untuk menggelekkkkkk dangdut




Inti Karipap ( 25 biji) ;2 ulas bawang putih,6 biji bawang merah,isi ayam/ daging cincang,10 biji kentang (lecek yerr), 3 sudu rempah kari daging, i kiub ayam..semua bahan kasi tumis tumbuk okehhhh...ikut pada cara korang bentukkan karipap....best wehhhh aku lak terliur...



** opss jangan lupa nak bikin IKEA style kan...so sediakan telur yang siap rebus..umah aku banyak kenduri gi umah kenduri kawen...jadi apa lagi kasi IKEA style la...bila letak letur rasa dia lain le...lemak berkrim...patut le...IKEA larisssss


** jangan lupa tepung...kang tak jadi le karipap...bab uli uli semua urusan mak aku...aku tau tengok jeee
** ha tu dia..mak aku dudukkk...semangat nak mengelek karipap...kasi dangdut 360 darjah okeh...ini pakar karipap ...aku ...kelepap........hehehe...mak!!! inti kasi lebihhhh...ha boleh kasi PANG skit


** Okeh meh tengok..inti dan telur ...ini baru IKEA style..cayalahhhhhhh..alaa...sikitnya inti..kasi tambahhhhh

** karipap dah siap dikelim...eh tak main tau pakai mesin.....mak aku kelim cantikk jeeeee..kejap dah siap...aku terhegeh2...tak cantek pun cam ni.....mencikk....MAK!!! cepat goreng lapooooooo
** karipap dah siap gorenggg....nak makan nyum nyum...sedapppppp...homemade gituuuuuu...sukekkkkkk...rasa dah sejibik IKEA...i laikeeeeeeee


8 comments:

Eri-chan said...

sedapkan karipap IKEA..aku suke gak..hehe..buat nanti masa ko bertunang..kekekeke

Mia-Ina said...

wah sedap ni..tambah telur gi lak2..nyum..nyum

Ms AiReEn MoHd said...

wahh sodap tu aku pun lame tak bikin kipap...dulu baru kawin bapak lajin skang pemalessss giler da nehhh

d.a.m.i.q.u.l.a said...

seryes aku terliur.aku pong reti makang je,buat karipap hampeh aku tak reti:P

Nadine said...

sedapnya..nyum2.

br tau karipap ikea pakai telur..x pernah try pun. pasni gi ikea harus dicuba :)

POSH76 said...

karipap ikea mmg sedap....tp karipap mak aku lagi sodap...next time buat karipap nak cuba cam ko nyer lah...aku pun sama mak ajo bnyk kali tp aku time nguli tu yg tak larat..huhu

fabulous.farah said...

mintk la resepi ngan mak ko kilit karipap..resepi orang2 lama dipercayai..huhu

oddity isme said...

Dear Karipop Lover! Hanya RM20 untuk 10pcs Karipop yang besar, rangup dan tasty! Puasa semakin hampir, cubalah Karipop perisa ala barat:-

[Beef Casserole]
[Mac n' Cheese]
[Mushroom n' Onion]
[Mashed potato n' Chicken Sausage]

call: 016643 3687

website: http://www.facebook.com/pages/I-love-Karipop-Not-your-ordinary-karipap/379236962142130

Google