THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

29 June 2010

Silalah Ikat Perut Berjimat Sambil Mengkurus...

Tengok tajuk atas tu aku nak mengeluh sambil membuat gaya menepuk dahi..phewwwwwwwwwww.....sungguh mencabar wehh....ini serius...kalau korang sudah bersedia dari segi mental fizikal ok la kot...nak nak lagi dari anak orang kaya.....peh lagi best...rezeki kan...tapi aku ni nak kawen semua sumber sendiri.....tak de tajaan pun...aku artis ke nak bertaja.....hehe....dah dah sebok nak orang taja...fokus cari duit dulu...

Kawen mmg banyak pakai duit beb...kalau tak cekal..stress...benda kecik besar semua duit...pastu tup tup aku ni plak takde angin ribut nak kawen..tak macam orang lain...kenal bertahun so opcos sure plan pun dah ada...at least leh la gak saving duit apa yang patut..Aku??? tetiba jek...hehe kenal pun 3 bulan terus je dah kena booked...matikklah time ni la nak cari duit beriban kann....tapiiiiii jangan risau benda baik rezeki pasti ada ....Insya Allah


Kalau nak diikutkan duit aku memang habis enjoy jalan sana jalan sini....perabih shopping mengila...opsss....mak telus ni bongkar rahsia....hehehe..dan tak boleh blah di satu ketika dulu reason kenapa aku enjoy duit sakan sebab aku tak rasa nak kawen..boleh gitu??...sebab tak jumpa Encik Awak lagi time tu.....but apapun jodoh sudah sampai...Alhamdulillah :))...

Oleh sebab itu....aku dan Encik Awak terpaksa berkorban jiwa raga, tenaga dan perasaan...eh perasaan ..apakah?? heeheh...perasaan banyak kena pendam...asik nak nanges jekkk..huwaaaaaaaaa .....aku tak kental....cengeng beb....hehe..okeh maka dengan itu beberapa langkah diambil nak kurangkan kos..apa dia?? misi misi nya adalah :



1. Sila jangan dating ke Shopping Mall bahaya...banyak gangguan penglihatan mata akan terjadi dek penangan sale 70%
2. Sila jangan tengok website warehouse sale...ini sangat giler...bahaya jugak..pastu ada jualan perabih gudang
3. Sila elakkan makan makanan best best...fast food, kopitiam....tax nya mahal 15%....teringin sila buat sendiri ...boleh??
4. Sila kurangkan hiburan minggu ini..amalan berkaraoke, berbowling, berwayang terpaksa dihentikan buat sementara waktu...melalak bilik air sudah...
5. Sila kurangkan dating.. hanya bila perlu. saja....contohnya untuk beli barang kawen saja...kalau tak menghabeskan boreh...minyak kereta bukan pakai air yer...
6. Sila beralih arah cara hidup sempoi...gym tukar joggin
g..shopping mall tukar pasar malam...keta tukar lrt, bas
7. Sila makan secara berkongsi....satu pinggan di share berdua...jimat dan romantik gitu
8. Sila tangguhkan dulu segala perancangan percutian...dah kawen cuti la puas puas...tak balik umah pun tak kesahh
9. Sila simpan kad kredit....tunai saja diterima...tak de duit duk diam diam...

10. Sila amalkan diet ikat perut...esok lepas kawen makan la puas puas...kalau boleh puasa sunat lagi bagus...





dan yang terakhir sila buat benda di atas...jangan tau sila je...kang bersila terus......sekian









10 comments:

RedLife2Love said...

nak follow gak la.. mana tau coming soon kan.. at least dah ada preparation dari awal.. caiyok2!!! hehe.. =)

Mia-Ina said...

setuju dengan semua tips tue....tp x dela smpai mengikat perut nk kurus kak mimy...hehe..makan ttp makan

Eri-chan said...

rules kau agak kejam la bagi aku...ade ke dr keta naik LRT..kalau tempat nak dituju parking mahal takpela gak naik..
adoyaiiii

fatenton said...

betul kak mimi..
kawin byk pki duit..
tips utk sis, jgn terus beli apa yang berkenan..survey dulu sebab kadang2 terlepas pandang kedai lain boleh dpt harga yang jauh lebih murah..all the best :)

daela said...

yer la nok....aku pon dah lama x tgk wayang...ko bayangkan lepas tunang ari tu..aku terus cut aktiviti luar...hahahhahaa..

axieey said...

hai.. mmg bagus idea2 tuh.. sokong sgt2..tapi kan best bila nak kawen ni, takyah pening sgt pasal duit.. sebenarnya saya silent reader awak.. same comp.. :) tp saya nak share cara to help u out.. kalau interested to know, msg la saya..

farahfatihah said...

jom diet sesama!!!

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

memang nok..nak kawen nie..banyak sangat nak pakai duit..terpaksa berkorban...demi hari bahagia kita jugak xpa....

fabulous.farah said...

heheh..gud luck~~~~

POSH76 said...

takper beb ko berjimat cermat la ni...semua org camtu...nanti lepas kawen ari2la ko dating sampai tak larat dah hehe

aku tips ko ni...cuma tang soping & makan tu aku ada susah sikit huhu

Google