THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

12 September 2013

Fayel Dah Big Boy Anak Bujang Di Usia 18-21 Bulan

Hari ni nak citer pasal Fayel...lama tak citer pasal dia....dulu aku rajin la pulak update apa je perkembangan dia...now dah jadi big boy mama makin kelupaan nak cerita....plus ramai pulak duk bertanya kat aku sejak FB aku dah deactivate ni ramai yang duk tanya napa lama tak upload pic Fayel kat FB….tak sangka ada yang sudi tengok…sebelum ni kalau ada mulut cakap…asik upload pic anak je…rupanya ada jugak yang ternanti eh pic anak bujang aku….Alhamdulillah terima kasih ….ada je aku upload kat Instagram..tak pasan kot ehhhhh…kat FB tu nanti la hati aku tak terbuka lagi nak aktif FB…dah senang kot hidup takde FB…ehhh anti sosial la pulak


Fayel  sekarang dah big boy ala ala anak bujang…walaupun dia tu sebenarnya masih aku anggap baby di hati ku…dah big boy ni tak nak di gomol tak nak di peluk grrrrrrrr…nak bebas bergerak ke sana sini….now dah setahun 9 bulan…ada lebih kurang 2-3 bulan lagi nak masuk 2 tahun…oh anak cepatnya kamu membesar..Alhamdulillah membesar dengan sihat seiring dengan pertumbuhan usianya….banyak benda baru positif nak menjadi big boy …abang abang sangat dah dia….badan pun dah slim tinggi...dah tak dempol bambam dah....


Antara perkembangan Fayel di kala usia 18-21 bulan...aku senarai kan segala kebolehan nya…:-


18 bulan   
•    Suka membaca buku
•    Suka menconteng
•    Belajar membentuk susunan ayat cth Nak Tutu  (nak susu)
•    Belajar bersikat berbedak sendiri
•    Belajar menendang bola dengan ayunan yang tinggi.
•    Suka membongkar mainan

19 bulan
•    Belajar menggunakan sudu garpu
•    Boleh Berlari
•    Belajar menendang dengan ayunan kecil
•    Suka membantu orang sekeliling
     (cth :menyapu, mengambilbarang)
•    Memahami patah kata perkataan apa yang orang cakap
•    Belajar mengenali bila melakukan kesalahan
     (cth: memanggil kucing sebagai ayam)
•    Belajar mencuci tangan dan mengeringkannya dengan bantuan        orang lain.
•    Boleh mengenali gambar atau benda ketika disebutkan 
     namanya.

20 bulan
•    Memberi makan patung (konon konon)
•    Boleh membuka baju seluar bila disuruh untuk mandi
•    Mengikut apa orang
 •   Belajar kata-kata baru 10 atau lebih dalam 1 hari.
•    Dapat menaiki tangga (tapi tak pandai turun sendiri)
•    Dapat menyebut beberapa anggota badannya



21 bulan
•    Cekap menaiki tangga
•    Menyimpan semula barang mainan
•    Boleh menendang  bola dengan ayunan tinggi/kuat
•    Menyusun ayat menjadi patah perkataan ( cth : mama dah 
     habis, heloo mama keje
•    Menyebut nama gambar tertentu pada buku
•    Boleh menuruni tangga





Fayel waktu masih berambut panjang serabai...aku yang sayang nak potong..huhu

Bawa diri hisap susu with kawan kembar seusia..cool je eh dedua ni

Sayang adik katanya....Fayel dah kenal Yaya...hari tu yaya datang rumah kemain dia panggil...suh yaya masuk

Fayel tertido dengan comot nya teman mama gi open house

Peneman gi saloon mama potong rambut

Makan char kuey teow bersama 

Penggemar western food

Makan sampai duduk gitu menikmati 

Ajak posing tengok kamera dah reti..alolo malu kucing

Makan open house berdiri hahaha

Bawa gi open house pun ok je  

 Kena pegang tangan sebab membuli bertubi mama dia...tarik rambut oii

Kena ceramah papa dia...tersedu sedu

Habis kena marah meh camwhrore sebelum tido 

 Waktu kul 1pagi masih tak tido...

Kena buli jadi baby girl..haiyaaaaaaa 

 Hai sy abang Fayel

Kesayangan atok...nak masuk taska tak bagi..atok cuak..hadeh 

Penggemar lauk sambal ikan campur kicap...macam orang besar 

Kesian dia takde kawan main sorang...

Mak jemah ni nak pakai tudung...sarungkan aje...tak sesuai la anak muka kamu boy

Suka berkawan...ada geng BFF ammar anak atikah..suka tul dia ngan ammar ni... 

Keje mengorek telinga rileks je papa ko buat kan..cuba mama meronta macam hapa

Sivaji the boss...konon sengeh la sangat tak tau jap lagi nak kena cucuk pneumococcal last dos

 Huwaaa belum cucuk dah melalak...sebab dia dah nampak muka doktor...biasa gi klinik ni kena cucuk..bergema satu klinik

Kejadian semalam keluar berdua ngan papa nak tengok bola msia thai...aku kena tinggal ..anak bujang sangat ko anak

Balik dari tengok bola..terus nak buka kasut sendiri...sambil mulut cerita Golllllllllllll












Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

16 comments:

::puan ungu:: said...

Fayel dah big boy=)makin hensem...

Aeen said...

good boy la fayel...makin bijak dia...:)

aThidEaN said...

bakal jadi kacak!

NM03 said...

kejap je kan noks..

aku pun skang ni dok lawan cakap ngan qausar

dia pun dah terer becakap tapi pelat2 dia la

satu je dia tak reti lagi. sebut mummy... sedeh kitewwwww

hahahaha

Allene said...

fayel sama je ngn hafidh...

e k i n ♥ y u s r i said...

kejap je dah nak 2 tahun fayelkan kak?
semoga fayel dgn sehat
good boy!

e k i n ♥ y u s r i said...

*semoga fayel membesar dengan sehat
typo plak
huhuhu

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

kejap je dah bujang kan kak.. tak lama lagi dapat adik dari maklang nye lagi lah nampak dah besar. hensem !

Shakina Farhan said...

fayel handsome boy! suka gmbr fayel dgn atuk die..loving sgt..

CidaZam said...

yer terima kasih... aku baru je masuk fb nak cari ko... tetiba tak ada dlm list aku...apakah... terus terjah blog... nak tahu kenapa... heheh ok tunggu kamu di FB (sbb aku layan IG gak tu yang tak perasan FB ko)

Aku nak menjemput ni... tapi how?

Chekgu Azrine said...

Handsome sgt fayel..

Miss N and Mr N said...

geramnye tgk fayel.. hensem boy sgt!
dulu kecik2...senyuman dia plg mahal. hihihi..

♥ ROS ♥ said...

Amboi fayel bambam dia..jeles tauuu :p

chuya - the mother of A's said...

Fayel hensem.....

D Yatie said...

Eh kenapa tah sy rs sebak lak baca tentang fayel nih. Rindu kot dah lama tak mimi tak story ttg fayel. Sobs!

Aty_Fared said...

dah bujang..tapi anak ko memang nampak matured mi... memang abang2 sangat dah.. :)

Google