THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

26 September 2013

Beg Harian Fayel ke Rumah Tok Mak

Hari ni nak share apa keperluan harian dalam beg bawa ke rumah tok mak....Fayel kan tinggal ngan tok mak walau tinggal ngan tok mak ...segala kelengkapan dah kena siap sedia malam nya untuk esok...lain orang lain cara...ada setengah orang dia bekal siap stok pampers dan susu ke rumah pengasuh...macam ada yang anak mak aku ngasuh ni...dia memang bagi stok susu dan pampers, baby bath sebulan...tapi dengan aku ni mak aku tak bagi lak bagi gitu....pening katanya banyak nau barang stok baby kat rumah dia...ok baik la mak...menurut perintah 

Maka aku sediakan segala keperluan mengikut harian...setiap malam rutin aku mencedok susu ikut sukatan dalam bekas ..sediakan pampers 6 helai...bekalan botol susu, vitamin, makanan kudapan untuk breakfast..dan segala mandian, losyen...hah yang ni memang khas sebab Fayel kulit sensitif kan...dia pakai mandian, losyen khas dari Cetaphill...cuma satu je best tak payah pikir bekal makanan....makanan dah memang tok mak sedia masak...so aku agak senang disitu..hehehe...lunch biasa nya mak aku sediakan lauk untuk semua anak mengasuh termasuk Fayel so makan beramai ramai...


Setiap malam rutin aku kena sediakan bekalan untuk esok ke rumah tok mak

Bekalan makanan Kismis, Scott Emulsion, Examo dan Roti Gardenia untuk breakfast

Pampers 6 Keping...selalu nya mencukupi...balik selalu ada lebih 2 helai

Mandian Losyen Fayel..dia ni kulit sensitif khas kena pakai Cetaphill

Sukatan susu dah siap masuk dalam bekas...just tuang je..tak nak susah kan tokmak...cukup untuk 7 kali minum

2 Botol susu dan bekas air masak

Siap sedia semua kelengkapan...masuk dalam bakul biru beli Daiso...

Letak semua dalam beg...

Ok ready siap untuk ke rumah tok mak 










Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

19 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

besarnye beg fayel

ayahmamilisa said...

polka dot gitu..hehe..
lisa pon ari2 nak kena sediakan beg dia..BS dia cakap sediakan baju seminggu je senang tapi mamilisa plak tak suka camtu coz nanti ada je baju yang termisplaced..better sediakan hari2 camni..
tak susah pon keje ni kan mimy ;)

S.n.Fariza said...

amboiii...
kemain beg comel

erin said...

siap letak dlm bakul dulu eh kak, sy pun kemas barang aish hari2, tak suka hantar pampers sebundle terus kt umah bbsitter dia, susu pun sy cedok mcm akak hari2, takut semak rumah org pulak..

ctmah said...

alisha pun ada 2 beg.1 beg baju, 1 beg segala botol,susu etc. dulu org ceduk2 gak susu cam akak tu, pastu nursery ckp anak kau ni minum susu kuat sgt.so saya bg 1 bekas terus.huhu!

Aeen said...

mak aii..umah tok mak dekat pun beg besar gedabak cm tu ek kat mimy..hehehe...

Diana Aziz said...

Mmg bagus sediakan brg baby sehari sebelum hantar anak ke rumah pengasuh. Mcm mak alya, dia selalu kemas beg anak pagi sebelum hantar ke rumah nana. pastu mula la ada brg tertinggal. botol air la, botol susu la.. penah dia tertinggal pampers. nasib laa nana ada simpan stok pampers kat rumah...

♥ ROS ♥ said...

perfect la kakmi.. ros pun tak detail gitu :(

ameris said...

wahhh gitu... kite lak semua lambak kt umah pengasuh. esoknya bawa budak2 tu jer.

Felis Domestica said...

Uiiiit... mcm tu eh.

kiter dah letak susu, botol n pempers sebandel. baju pun dah siap kat sana. n bagi bakul untuk dia susun semua dalam rak tu.
Tp mmg dia jaga sorang jer, kalau jaga ramai maybe takut tertukar kot, tp kalau ada bakul atau rak sendiri takper kot...

then pagi bagi budak jer

Ann Ishak said...

beg besau macam nak pindah tu fayel :)

masniwati rahman said...

Anak akak pun sensitif. G klinik, doktor suh pakai mandian ezerra. So segala bagai jenis mandian baby lain tak leh pakai

Umi Qi said...

Hebat akak uruskan keperluan fayel...umi Qi pun sama...tp sedia utk sebulan keperluan umah tok mama dia...kikiki bguslah fayel makan kismis...bijak nanti mudah timba ilmu

yUmiE AzuRa said...

iman ada 2 beg jgk..
letihhh oii hr2 nk kendong trn naik lift.kne hr iman nk berdukung,lg le aku ni dh mcm robot rse dukung org dgn kendong 3beg extra..
xpelah,demi ank ktenye..huhu

Shasha Azmar said...

ok saya kenal beg bakul biru tu..hihihihi

cik hani said...

Lama lama dah jadi rutin kmskn beg ank kn..cik hani belum ada ank lg..doa2 kn ye

SweetLikeWhat said...

hannah geng fayel..mesti ade bawak roti gardenia tu g umah opah...suke sangat die..

miazara ina said...

alangkah baik klu dpt pengasuh jaga sorang je kan?mia xde pengalaman lg sbb mak jaga lani..tp ni sbg panduan wat mia..tq sis

SyimaSyaz said...

saya pun sama bawak 1-1 cuma jumaat je terus amik baju aisya selonggok untuk di basuh.dulu masa bagi ebm memang bawak balik 5 botol susu, tapi since dah bagi fm, bagi trus 2 botol susu... nenek handle. hehe...

Google