THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

05 August 2013

Projek Biskut Raya dan Balang Raya....

Dah lama tak buat biskut raya...dulu anak dara kemain rajin buat...khas untuk kekasih tercinta..muahahah amik hati la kononnnn...nah sekarang kekasih tercinta dah jadi suami...kuih tunjuk aje la ...ngeeeee...apa daaaaaa....nak kata oven takde..memang ada...nah apa lagi alasan aku nak bagi...kemain beria nak beli oven kan...masak apa pun belum...

Aku suka buat biskut raya tapi masa takde...asik penat ngantuk aje la...tahun ni nak buat la yang senang senang je..satu dua jenis je...yang lain beli tunjuk sudah....best tahun ni Fayel dah besar dah pandai menyibuk ...jadi buat suka suka la dengan dia...saja saja...bagi dia rasa seronok membaking...dan seperti ku jangka haah memang pembantu chef sangat Fayel ni...:))

Projek biskut raya suka suka namanya...saja je...sebab kebetulan aku beli tepung siap cookies..just tambah butter dan telur...serius senang giler...memula mix buuter + telur...pastu dah sebati just campur tepung cookies segera...siap dah leh susun bakar...mudah gile kan...dengan di bantu oleh chef cilik aku rasa memang tepung ni membantu mempercepatkan masa aku yang pada masa sama berperang ngan Fayel heheh

Siap bakar semua...dapat la lebih kurang anggaran 100 pcs tapi silap percaturan kali pertama bakar dah lebur 20 keping..huhuhu hitam legam hangus....tapi yang hangus tu Fayel duk makan...hahaha....paling best habis bakar susun..Fayel curi makan satu satu ...cabaran aku nak menyusun dalam balang...setel siap kuih ku..legaaaaaa...plan nak buat biskut cornflakes...hmm sempat ke tak ni....aku nak balik kampung dah maybe esok malam kot...tengok camana..takpun buat lepas raya...

Setel susun bekas kuih raya...letak tinggi tinggi...supaya tak makan sebelum raya buat kudapan...tak banyak pun beli tahun ni...tambah sikit sikit je pun...pastu yang lain nak beli kerepek raya saje...senang...balang raya pun dah ready keluar dalam almari...nak basuh jemur...tak beli pun ...pakai je hadiah kawen....kira baru la gak kan heheheh....jadi tak pembelian balang kuih baru ye...eh kuih raya nak kena susun dalam balang sekarang ke lepas raya eh...risau kang lemau masuk angin..huhu



Projek buat biskut bersama Fayel ....mariii kite

Jangan memain fokus baking weh

 Kasi putar sampai sebati mentega dan telur..

pastu campur je tepung segera cookies kak nor....senang gile...

Ready susun nak kasi bakar

Siap ...nyummsssssss...habis la di makan oleh Fayel

Siap sebalang lebih kurang 100 pcs

Ok kasi simpan tinggi sikit....ini aje stok kuih raya tahun ni...tak cukup lepas raya beli lagi

Biskut raya dah ada kasi keluar bekas balang

 Balang kuih hadiah kawen...kira baru la...













Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

14 comments:

Ros Anis Rusli said...

sama kak..balang anis pun ceni..n adiah kawen jugak!huhu..lps guansimpan dlm kotak blk..taun ni bw kua dr kotak blk..huhu

ameris said...

rajin fayel tolong mama..

erin said...

sy x pernah ada balang kuih..haha..sedih betul

e k i n ♥ y u s r i said...

waaa...rajin betol akak wat kuih raya

S.n.Fariza said...

Bolehlah rasa biskut fayel ni..

Aeen said...

sedapnya cookies....bagus fayel..rajin tolong mama buat kuih...good boy...:D

Diana Aziz said...

Nana pon suke sgt bt cookies... tp tu la.. malas. hehehe

Wawa Yusoff said...

kak. sy semangat membeli cookies kak nor ni sampai 2 paket. niat dihati nak bakar untuk mak sekali..

tp apakan daya.. allah lebih tahu.. banyak dugaannye.. in shaa allah akan tetap ku usaha! :)

cikpingu said...

xde balang kuih.. kami hidup diperantauan... hahahhaa...
bile la nk kemas umah sndri.. buat biskut sndiri.. ade balang kuih sndiri..

Nadine said...

nyums! :)

::puan ungu:: said...

Rajinnye fayel tolong mama...gaya ada dah tu...boleh join masterchep junior nanti...hehehe

Allene said...

fayel da macam chef.... coklat chip buatan sendiri memang berbaloi kak...

Umi Qi said...

cantik yer balang biskut raya...weeeeeeeee rajin ar sis...nih yg nk beli oven nih hehehe

PinKy MoMMa said...

apsal kuih raya ko meriah jg ni..aku jg yang tak beli lagi hahaha..nampak nau tak de mood nak raya..

Google