THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

23 April 2013

Bila Fayel Dah Pandai Berkata Kata Pujian

Fayel sejak toodler or dalam bahasa melayu nya kanak kanak...dia agak susah nak makan...tension la bila nak suap makan...dia katup mulut tu macam kita nak bagi dia makan apa je...geramm grrr....Bab makan lagi aku haru...aku dah try bagi supplement vitamin appetton..memang serasi tapi serasi tang susu la...Fayel ni asik susu susu susu aje...mana boleh minum susu je...makan la sikit walau sesuap...kalau bab susu memang no.1.. now dah tambah ke 9 oz sekali minum susu sehari 6x minum..pastu kejap lak tu..habis terus campak botol...geram lagi aku...grrr...setia la lagi ngan Anmum dia tu...mana boleh tukar...pandai lak tu rasa lain dia buat pulau susu tumpah... 

Bab makan lak..tok mak hari hari duk komplen...Fayel tak nak makan...hadoii...memacam mama ko bekalkan kat tiap hari...sudahnya anak babysitter lain yang duk makan...sebab dia tak nak ..masuk sikit mulut buang...agaknya masa baby dah puas makan puree itu ini kot...sampai satu tahap aku kadang give up nak masak...asik terbuang sebab tak nak makan...sejak jadi kanak kanak....selera dia aku dah tukar ke dewasa...Fayel pun dah makan nasi biasa dan lauk pauk..biasa aku buat sup ayam or ikan...Fayel bosan weh...ko tau tak selera dia apa...dia suka masak lemak...sambal..masak kicap...3 ni memang favvy dia...kalau aku suap sikit...kemain laju...so dia nak makan aku suap la..tapi buat tak pedas la...contoh macam masak lemak tu jirus kuah kuning je sikit gaul nasi...sambal pun sama...kitaorang laki bini terpaksa kurangkan pedas sebab Fayel nak makan...mengalah la... 

Dan semalam aku happy sesangat...Fayel dah boleh cakap sikit sikit..tapi hujung hujung la..boleh la sebut bahasa dia...nak , nanak, mek(milk), ball, bek (bird), mak, mamma, pappa, dan terbaru dikenal pasti adalah dap dap...yer itu dari perkataan sedap...semalam aku masak mee goreng...as usual kalau masak mesti tak boleh pedas..memang tak pedas langsung...lebihkan tomato...so semalam masa makan malam 3 beranak...dia pun sibuk nak makan...dia selalu je sebut nak pastu luah balik tapi tidakk...kali ni dia makan lalu sambil mulut duk sebut dap..dap..dap...suap lagi...habis suap dap...maaaa dapp...oh speechless...ko jangan cakap la aku hepi camana...berbunga hati weh...baru aku paham perasaan mak kita bila makanan yang dimasak air tangan nya di hargai anak...sebab tu sebolehnya seorang ibu akan masak masakan kegemaran anak nya...aku dah rasa semalam ....seronok sangat..sampai EA jeles hahaha...siap cakap "Fayel bodek mama la tu cakap dap"...ngeeeeeeeeee....eleh laki aku ni...sedap tak nak ngaku kennnnnnn...apapun budak cakap jujur yer ...terima la hakikat sememang nya Fayel kata sedap mama masak....syukur Alhamdulillah Fayel...nanti mama berkobar masak lagi yer






Sempat upload kat Instagram link to Facebook sebab teruja sangat uollssssssss.....
 










































TAK SABAR NAK DENGAR FAYEL CAKAP " SAYANG MAMA" :))







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

16 comments:

PinKy MoMMa said...

mimy percayalah nanti anak akan lebih pandai bg pujian dari suami hahaha

as ♥ Leenda said...

hahhaha..bestnya..
asyraf tak pandai lagi ckp dap dap ni kak..tapi kalau sedap kan, dia buat bunyi ermmmmmm..hahahahha..sedap lah tu kotttt...hihihi..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

betull. kanak2 adalah jujur !

Mommy_Cha said...

halamak..so sweet lah payellll!

Amanda Suria said...

si kemba dah pandai ckp jerman...

CikNaa said...

wah fayel dah maju setapak!
suke nye bl anak puji kite masak kan kak..pasno, 2 org la hero puji kak mimy :)

Liyanaroxx said...

Pandainyaaaa fayel!

ameris said...

mimy, anak kita pun sama. baru 2thn 4 bulan selera mcm org dewasa. mood mkn x menentu. masa gi bday party kawan kita, dia bole mkn laksa sampai bertambah tergezut kite sbb kuah laksa asam kan pedas2 jugak.

intandayani said...

happy kan kalau org tersyg puji kte msk sdp..berkobar rse nk msk mcm2

Mrs.Farhana said...

sama la anak kita pun kurang mkn..:(

D Yatie said...

u.. berbeza dengan Arissa.. Arissa minum susu alahai tak banyak.. weekend nih tadi susu dia ada la 3 / 4 kali kot.. tapi makan.. hahaha.. sumbat jer lah kat mulut dia.. hahaha..

Ann Ishak said...

lagi sebulan pandailah dak fayel cakap "cayang mama"...sabar ye :)

Mr n Mrs Zaidi said...

si ayah yg jeles...hahahahah...

Allene said...

pandai da fayel... pasni mulut manis.. puji mama selalu dapat bnyk hadiah... =)

Liyana said...

Eee jeles...pandainye fayel encem...xsaba nk tgu faiq besa...hehe

SweetLikeWhat said...

memang kembang ati anak puji kan kak..
pandai fayel dah pandai puji mama ye..

Google