THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

16 January 2013

Stok Susu FM Sebulan Yang Merabakkan Poket...

Beberapa minggu lagi Fayel akan melangkah umur setahun...maka aku pun ada plan something about susu FM...sebenarnya pening dan berkira kira jugak nak menukar beralih susu baru...risau kang tak serasi pulak....Fayel sejak lahir masa dia kena pro-long jaundice memang dah diberi susu Anmum till then aku stop selepas jaundice dia pulih aku terus fully BF..lega pikir pasal susu FM ...then masuk umur dia 5 bulan aku kena topup susu FM sebab susu badan tak cukup untuk Fayel...susu pilihan Anmum...kenapa Anmum...aku pernah up entry Perihal Susu...Pilihan Suamiku ANMUM....sehingga la sekarang Fayel masih setia bersama susu kesayangan dia Anmum....tak pernah sekali pun kami change susu lain...

Sedia maklum je la susu Anmum ni kategori susu boleh tahan harganya....bukan tahan murah..tahan mahal....huhuhu...serius rabak poket...nak nak pulak kalau anak jenis kuat menyusu... Fayel sekali minum je 8 oz..ini pun dah kurang 6x sehari je dia minum...satu tin susu 900gm adalah bersamaan 5 hari saja...jadi kena la buat stok susu untuk sebulan...gamak nya 6 tin ...aduyaii serius rabak poket papa dia...impak nya mama pun kena...sebab tak nak lelebih minta papa belanja itu ini..dah fokus ke susu Fayel...harga susu kalau beli seisei cina RM65 x 6 = RM390...wowww kalau minta papa belanja mama handbag ke perfume ke kan bestt...

Sekarang ni aku sedang berkira kira untuk bertukar pasa susu yang baru...mungkin kah selamat tinggal Anmum...melihat keadaan Fayel tengah selera minum susu tak sampai hati pulak nak tukar...hmmm...papa nya tak kasi tukar....katanya takpe teruskan Anmum 3..nanti tukar ada masalah pulak...mahal sikit takpe......aku sang bini pula nak tukar...bukan apa kita jimat cermat la pulak...setahun dah susu mahal...lepas setahun susu murah sikit la...duit boleh beralih ke dana lain untuk Fayel yer dak...ehh dana mama ke?? lalalala..nyelit jugak...

Ada gak orang kata...ala anak sorang boleh la...tengok nanti dah tambah anak..yer gak kan...itu hal lain la...setiap anak rezeki lain...aku lagi suka kalau FULLY BF....tapi rezeki sampai 7 bulan je....tapi tu la aku dalam dilema...nak tukar ke tak nak...bagi aku susu FM ni sama je tak kira mahal ke murah..yang penting serasi...tapi tu la Fayel ni serasi susu Anmum la pulak...hihihi...demand tau...so mommies ada nak berkongsi pandangan tak pasal nak tukar susu ni...how nak bagi strategi bagi Fayel susu suka susu baru or maintain...what say you mommies?? aku plan nak tukar Sustagen or Dutch Lady ...hmmm please mommies bagi pendapat eh



Stok susu Anmum kesayangan Fayel untuk bulan January...continue or discontinued..?? hmm







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

23 comments:

Allene said...

anmum mmg pokai sikit klu pakai... dlu lin pun guna anmum... tak larat la, lin tukar dupro. nasib anak ok je... :D

ina khairina said...

mcm ank2 aku dulu masa lahir sampai setahun aku bg susu mahai,aqil minum snow aqif lak minum enfalac....

aku lg la beb susu badan langsung xde plus khai lak keja sorg je....

nak xnak ank umo setahun mmg kena tukaq susu murah la,cukup la setahun merasa susu mahai,cukup setahun aku tukaq susu dugro....alhamdulillah budak2 ni serasi ja,xdak masalah apa

erin said...

tp kak mimy, lpas setahun, susu anmum dah murahlah, jauh lebih murah dari langkah 2, sbb ada jugak sy survey2 coz aish pun minum anmum jugak

UmmiZulaikha said...

as salam.. salam perkenalan.. saya pakai anmum jgk.. tp beli yg dlm kotak..kotak murah skit dr tin kot..then salin dlm tupperware yg molek skit.... :)

YanaHime said...

just opinion,

fayel dh masuk setahun boleh dh topup dgn fresh milk.

lg satu, klu dh tak minum susu yg ada DHA pun dh ok sbb dia dh makan solid food kan?

cuba try dugro yg ada buah sayur tu, serius mama fayel pun nk minum sama nt

!k@ said...

Salam kenal...anak sy serasi ngan dutch lady... :-)

as ♥ Leenda said...

mcm asyraf dulu pun pakai anmum step 2 jugak..tp dia sendiri yg taknak..muntah la cirit birit la..tak serasi kot..tu yg tukar dupro..hehe..

CikNaa said...

better tak payah tukar kak.. sbb ikut pengalaman ciknaa la, razin lepas tukar susu mmg susah nak dpt yang serasi balik.tu smpai 8kali tukar.. last skrg dia nak dumex je.. xkisah la murah janji perut dia terima..

Wawa said...

saya banyak gak tukar susu utk annaila...memula dulu dia tak boleh fm sbb alergic mende tah smapi naik ruam2 kat badan die...kne bg susu soya je...skang bile dah besar try tukar2 susu, alhamdulillah semua susu die rembat...hihi...:)

cer try sekotak je dlu...kalau fayel on je, mama daddy pun on lah...kalau tak, anmum je la fayel...

I want to lose weight said...

Akak pilih jalan selamat dengan beli susu s26 sekali harung harga kilang = 50 kotak x 1.2kg..

Harga sama dengan handbag coach..

Janji setahun 2013 ni tak yah pening pasal duit susu bulan-bulan :)

ciNDerella stRikEr said...

QQ pon minum anmum jgk. sebelum ni minum enfa...tp asyik berkahak je, so tukar pakai anmum smpai sekarang. tp, nad beli yg dalam kotak. then salin dalam tuperware susu. jimat... hehehe

tp teringin jgk nk beli sekaligus 50kotak macam 'i want to lose weight' atas ni. tp xtau mana nk cari. huhu

~ NANA ~ said...

erkkk takde experience pasal FM ni...tp telan air liur tengk harga FM, mmg boleh rabak poket ku! hihi

tapikan, boleh tak kalau kita bagi fresh milk je? ke fresh milk lagi mahal? hihi taktau :p

yUmiE AzuRa said...

Hi mimi.
Iman last time i bg anmum mulenye then tukar lactogen je sbb time tu nk jimat cket.nsb die ok.skrg dh ade rezki lbh cket so ingt nk bg le yg mahal cket dr lactogen.mula2 i choosed sustagen which is i rse harga die lbh krg anmum stage 3 je.tp iman xske n poopoo die pn keras(sembelit).so now i tukar anmum stage 3,alhamdulillah die ok.
why not u stick je anmum sbb i rse if u tukar sustagen pn harga lbh kurang je.unless u tkr yg btl2 murah mcm lactogen,dugro etc,then ok.tp u bleh cbe dlu mne yg die serasi.cm lactogen n dugro tu ada jual dlm pek kecik.so xde la rse m'bazir sgt if fayel xserasi nt:)

veesakura said...

erk, tercekik tengok harga. mahalnyer...

sweetlavender86 said...

anak zura yg 1st tu susu bdn + susu fm..tuh pun kak susu die sekotak thn smngu jee..bgi susu nan 1.mse tu mmg rase cm pokai gak lahh.huhu..tapi lepas die 6 bln kitrg tukar kn susu die..nasib baik perut die jenis kebal.hahaha..kitrg plak jenis yg suke tukar2 susu..nasib baik die jenis ok.mmg bukn jenis memilih.mye sbb mmg dh ajar dri kecik kot.rasenye boleh klu akak nk try.beli dulu yg tin kecik.tgk serasi ke x.xsalah mencuba kalu fayel pun dh besar

Queen said...

cuba dulu tukar.. susu ni kene ikut rasi budak juga..

ala mimy..
rezeki anak tutuhan dah tentukan
mmg bfeed dapat jimat
banyak
tapi..
ada anmpak jimatnya?
tak ada juga
adakah dengan memberi anak susu FM mak ayah sampai takde duit nak mkaan?
ada jugak
jadi bab duit tu insyaAllah
jgn risau..
tp bagusla
kalau ad aniat nak berjimat
nik sokong =p



mrs kayrul said...

mimy, hadif pun pakai anmum gak...tapi bila dah ambik langkah 3..susu tue makin murah...selalu kayrul beli pek berkembar jer...lagi jimat....mujur2 la hadif bulan2 4 kotak jer tapi pek berkembar la...

Ann Ishak said...

tahlah, akak dolu kecik minum dumex je ahaksss.

erna said...

buat masa ni, alhamdulillah..belum ada pengalaman lagi tentang FM. tapi kalau tengok harga kat pasaraya memang merabakkan poket. apapun smoga fayel mudah dapat susu yang sesuai. fayel good boy :)

Mayudi + Asniza = Alya + Alesya said...

dulu, anak kita minum juga anmum langkah 3,, dr umur 2 tahun hingga 3 tahun lebih kut,, memang niat nak bg yg terbaik utk anak... tp start 3 tahun,, alya mula muak dgn anmum,, bila minum jer confirm muntah balik,,, pastu try ks dutch lady (mintak 3 scoop jiran sebelah,, haha,,aci x,,),, minum n ok sampai sekarang... dia pun mcm tetahu jer mama dia nak berjimat...

Qiesh said...

salam,

anak saya pun minum anmum utk yg stahun keatas.kalau sya bli yg sekotak ada 2 peket=1.2kg...jimat sikit harga dia.....klu yg 1.2 kg tue sekotak bru rm 57.55.

:|: TinTa Kibod :|: said...

salam mimi,

dulu bwh setahun anak mnum ANMUM gak..
kelebihan anmum ni lagi tinggi besar age lagi murah...klu yg bb lg mahal..

lepas tu tukar sebab:-

1) budak lepas ni dh byk makan makanan lain...zat tak semestinya drp susu...klu bb/budak belum makan yelah mmg zatnya hanya susu je...
2) bajet sbb mahal :)

cara nak cuba susu :-
kena byk mencuba susu utk fayel dgn cara tukar² susu dgn anak² member, atau belilah utk sminggu susu ank dorang utk testing (yelah takkan org nak bagi sample utk sminggu kan huhuhu)...nk cuba sekotak/setin lps tu fayel takmo..parahhh la jugak...

sekarang stay guna susu Fernleaf (ramai org x pandang pn susu ni hihihi) sbb drp company yg sama dgn anmum gak..cuma murah sikit la..itupun sblmnya dh pernah mnum susu dugro yang hasilnya adalah tolakan susu (siap baling botol) dan sembelit hekhekhek!!

sekian :)

mekchu said...

mahal kan anmum tu.. tp lagi mahal enfakid rasanya... skrang mi-cah minum anmum sejak cirit birit minum dugro..

cont je la kalo fayel dh sesuai.. duit kan boleh carik..

Google