THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

18 January 2013

Fayel Food : Lontong Masak Lodeh Baby Macam Hari Raya

Salam Jumaat ...hari ni cerita food Fayel eh...lama akak tak masak dek..lagi sejak Fayel ni dah makan macam orang dewasa..rasa culas malas meresap jugak dalam diri..menu dia hari hari la nasi ayam+sup...esok nasi ayam+sup..lusa pun sama nasi ayam+sup..makan la ko nak sampai jemu...huhuu dah jemu nanti baru mama jadi rajin nak memasak hehehe....Fayel suka bebenor Nasi Ayam...homemade kah?? weekend je homemade...hari bekerja beli sajo nasi...pastu lebih mama papa dia balun...jimat kan...nanti aku share resepi nasi ayam baby lak eh...

Seperti di jangka kalau dah asik duk makan nasi ayam memang la budak kecik tu bosan..mula la edisi meluah balik makanan...mood rajin mama dia dah mari la tengok anak gitu...on weekend aku mencuba mood berhari raya di waktu bukan hari raya...maka terhasil la edisi kuah lontong masak lodeh lemak versi baby.......edisi orang tua satu periuk lain yer...memang gitu la style aku masak...sejak Fayel pun makan versi selera orang tua..satu periuk kecik khas untuk dia sebelum letak garam dan sebagai nya...makan pun dah sesama ...tak makan bersama dia makan main main.....jadi kena la bertogether makan makanan yang sama.....kira dia nampak la makanan yang dia makan mama papa dia makan :))....


Kuah Lontong Lodeh Baby
Bahan Bahan
Bawang Putih, Halia (Tumis)
Sebuk Ikan Bilis (homemade)
Santan digantikan dengan Susu FM Anmum
Suhun Fucuk
Carrot Dadu
Kentang Dadu

Cara Membuat
Masukkan Susu FM bersama air ..aku letak 4 skop susu bersamaan 1 cawan baby air ( aku main agak  je ) bersama bahan tumisan, then masukkan bahan sayuran kentang , carrot, suhun fucuk, kacau sampai empuk dan sebati, masukkan serbuk kunyit sikit untuk pewarna kuning dan perisa serbuk ikan bilis untuk perisa...Siap


Nasi Impit 
Beli segera ....hehehe...menjimatkan masa...but if nak buat sendiri pun boleh...hanya sediakan 1 cawan beras, 3 cawan air.basuh beras macam biasa ...masak atas dapur....masa nasi tengah panas letak dalam mangkuk tekan terap ikut bentuk...dia jadi mampat then boleh sejukkan dalam peti ais...




Fayel nak makan makanan raya nya..nyum nyum..








Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

11 comments:

Mommy_Cha said...

mikha pon dah mkn makanan orang besar. bubur tak toleh tgk sikit pon. hari-hari nasi putih + ayam goreng + sayur. haiiii nak jadi upin ipin kot dok ayam goreng sangat.
smlm mkn ikan masak tauchu, a day before makan tomyam. rilek pulak takde sakit perut berak2....hahahahhaha!
susu jer tanak kak oi. puas lah mak dia jadi badut duk suh minum susu. tapi hampehhh...best tgk fayel minum susu, banyak gitu!

Allene said...

pandainya kak mimi olah makanan ni... apsal la lin ni sengal tak pandai nak olah2.. =(

CikNaa said...

hui.. nak jugak bagi tapi razin takde gigi lagi. terbantut sume resepi..

as ♥ Leenda said...

yeayyy..bagus kak mimi share resepi ni..esok boleh buat..hari cuti boleh la buat mcm ni..kalau hari kerja, makan nasik sup jelah..hahha..

erna said...

best nye...resepi kuah lontong baby. kalau buat kuah lontong baby ni,pastu makan dengan bubur nasi biasa.sedap jugak ni.khasiat pun power.

tq sharing :)

Ann Ishak said...

sup suhun fayel nak makan tak, bolehlah buat tukar2 menu dia lepas ni.

Erina Asmawani said...

Nasi impit..good idea kak. Ena lom pernah try bagi kat Aqil lagi nasi impit..nanti nak try. Maceh kak :)

ariana8733 said...

wahhh..sodap..nak ckit kak...^_^

eLLy said...

Mimy, kuah kacang tak ader? :p

Putra Teknik said...

service ac jogja info yang bermanfaat

D Yatie said...

sedapnya...untung fayel mamam masak macam2 utk fayel..kesian arissa.. :(

Google