THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

18 January 2013

Fayel Food : SOS TOMATO BOLOGNISE Untuk Fayel

Ok nak share resepi baby lagi..jangan bosan kay..bosan baca blog orang lain kay...ni blog mak mak suka citer pasal anak dan diri sendiri sajo....syok sendiri kata ko....huhuhuhu....

Aku kan pentegar western food...tapi laki aku tak suka jadi nak bagi Fayel pun suka gak macam mama nya...aku nak ajar dia makan western ..hari tu aku dah buat MAC & CHEESE...sampai sekarang Fayel suka...kadang roti pun aku letak cheese slice bakar...potong 4 segi..kemain dia makan sampai semua dia sumbat dalam mulut....so kesimpulan yeayy Fayel suka western gak..

Makanan western untuk baby yang telah dicuba buat...Pasta Bolognese Baby...sama je macam resepi orang dewasa cuma dewasa beli sos prego je siap sudah..untuk baby kena buat sos tomato puree dulu...then bila sos tu siap boleh la disimpan frozen...nak masak tuang je sos then campur ikan or ayam then campur la pasta...tak kisah la spaghetti ke spiral ke...buat masa ni Fayel suka makan pasta heinz yang macam gambar di bawah :))


Baby pasta star kegemaran Fayel...sedap di masak bermacam cara....bolognese, sup, dan carbonara jugak...:))..


Homemade Sos Tomato Bolognese

Separuh bawang holland+3 bawang putih (cincang or tumbuk then tumis tumis dengan olive oil naik bau) 
Rempah 4 Beradik (kulit kayu manis+bunga lawang+cengkih+pelaga)
1 cawan tomato buang biji, blend, masak atas api sampai masak jadikan puri
1/2 batang carrot blend - puri
1/2 batang celery blend - puri

masukkan semua bahan puri masak sehingga menggelegak. Boleh tambah mix herb kalau ada or suka....aku tak letak sebab tak de...boleh disimpan buat stok...kalau suka boleh campurkan cheese jugak...lagi sedap..berkrimmmm









Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

7 comments:

Mommy_Cha said...

rajin mama fayel ni. zaman kemalasan momycha sudah kembali. boleh nengok jela org update resipi anak. hihihihi
:)
keep up the good work kakak!

ariana8733 said...

tu r rajin btl kak mimy ni..untung fayel..^_^

nnti baby dh kuar nak gak try msk2 menu yg kak mimy salu update ni..

Allene said...

menarik.. kena simpan semua resepi ni... time rajin leh try... =)

m@m@yAyA said...

akhirnya entry hot niela yang zura nantikan dlm blog akk~

akk kan rujukan zura tuk wat resipi baby,walhal buku masak cikit pnya byk bli~
resipi akk sng fhm (@__@)

aziana azali said...

salam.. akk leh tak nak mintak pdf resipi menu utk baby... nanti email kat saya azeaziana@leno2u.com

Kella said...

ure da best la mimy...

Ann Ishak said...

meletops air tangan mama, western kata ko

Google