THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

09 January 2013

Fayel Food : In The Making of COOKIES OAT CEREAL MILK

Hari ni bertemu kembali entry memasak untuk anak...huhuhu..lama nya aku tak buat entry ni...adakah mama fayel sudah malas memasak tetttttttttttttt....cari jawapan sendiri....sejak dua menjak Fayel nak membesar ni mood menurun ..lagi pulak Fayel ni tak suka bubur...dia suka food apa yang orang dewasa makan contoh nasi..padahl gigi baru je 2 batang besar kat bawah..pandai pulak tu dia menelan makanan...adehhh dasar mengikut style mama papa dia la suka makan....that why aha aha aha....

Ada entry draft about Fayel Food aku tak pernah share lagi..aku pernah mencuba membuat something special untuk Fayel ewahh...cuba mencuba buat biskut...biskut raya kemain aku malas kan..tetiba tang biskut anak kemain...memang eksited...semangat sikit nak bagi anak makan dari air tangan kita sendiri...masa memula aku cuba membaking ni umur Fayel sekitar 7-8 bulan...gigi pun tak de tapi boleh buat as teether kan...dan takde telur...

Ok mari kita membuat biskut baby ciptaan versi air tangan mama fayel...biskut ni menjadi kesukaan abah aku...katanya sedap la..lemak manis...cucu nya makan seketul dua je..yang duk perabis adalah atok nya...kemain mengadap dalam telap...asik la duk ngup ngap makan depan tv...ok la abah boleh buat biskut raya nextttt :)) 





COOKIES OAT CEREAL MILK / BISKUT OAT BIJIRIN BERSUSU

Bahan bahan...macam nak buat cookies cuma versi baby..unsalted butter, susu tepung baby, rolled oat, tepung atta, cereal (aku guna growell..boleh jugak pakai cerelac), kurma untuk pemanis ganti gula

Campurkan mentega, kurma dan gaul sebati...

dah sebati masukkan segala kesemua bahan termasuklah susu tepung, cereal dan oat..sukatan adalah main agak je

Gaul lagi...campurkan tepung atta sedikit demi sedikit..jangan campur semua...

kalau rasa masih tak keras boleh la campur kan tepung lagi...macam buat biskut raya tu

Dan boleh dibentuk menjadi doh

Gelekkand dan boleh diterap mengikut kesukaan corak

Hasil terapan bercorak sebelum bakar

Setelah siap di bakar..panas panas...dah sejuk boleh campur makan dengan susu suap ke baby :))




TAK SANGKA BISKUT CIPTAAN MENJADI PADAHAL MAIN HANTAM SAJA RESEPI....HEHEHE...RESEPI NI BOLEH DIIKUTI TAPI KALAU TAK JADI JANGAN SALAHKAN MAK HOKEHH






Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

8 comments:

Queen said...

thanks mimi... nik ada 1 box cereal yg beli konon juga nak buat biskut sufiyyah dulu..dan juga 2 pek oat yg tak tau bile nak habeh since sufiyyah dah tak nak makan oat..

thaks sharing =)

as ♥ Leenda said...

kemain mama fayel membaking yer..meh ler skit nk bagi asyraf..mummy asyraf takde oven nak membaking ni..hehe..

ina khairina said...

aku mmg tabik spring toing toing kat hg mi,rajin sungguh lahai masak mknan ank....patut la si hensem tu makin debab!aku yg surirumah ni pun x gigih nak masak mcm2 kat ank masa depa bb dulu....caya la hg mimy!

Allene said...

macam best je ni.. :D

m@m@yAyA said...

da lm menanti resipi2 dr akk tau~

akhirnya ada gak,okla nak wat gakla pasni..

majoriti sume resipi akk ni kn zura da wat tuk yaya~hihi

tq jd sumber rujukan ku

Anak Lebah Comot said...

Gigihnyer buat biskut bby. Jasmin pon tak terpanggil buat lg. Malas bebenor.

Ann Ishak said...

pak hamid makan biskut ada susu tepung baby, patutlah lemak manis :)

mrs kayrul said...

rajinnya mimy siap wat biskut untuk fayel

Google