THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

07 November 2012

Kisah Pusat Tersembul Fayel

Entry draft tersimpan lama...jumpa balik nak story mory kat blog...masa baru lahir dulu pusat Fayel agak tersembul...tang ketara bila dia meneran..aduyai takut nengok ..mcam nak terkeluar isi pusat...jadi takut dan risau pulak...apatah pulak...either aku dan Encik Awak pusat kami bukan jenis terjojol...masa aku pregnant pun perut naik membesar tapi pusat aku still ke dalam...so kami tak biasa la nengok pusat terjojol ni...tu yang naik takut cuak je...survey info kat internet, rupanya ia dipanggil hernia pusat...

Aku tanya mak aku ...camana nak buat pusat Fayel terjojol ni..dia pun tak pasti..sebab anak anak aka adik adik aku semua pusat ke dalam...dan opcos la aku nak pusat Fayel ke dalam jugak kann....aku pun tanya mak bidan yang mengurut aku..kot kot ada petua...dia suruh letak jintan hitam or black pepper bungkus dan ikat...tak pun pakai tungku...selalu tuam kan hari hari kat pusat dia...yes baru ingat aku ada beli tungku baby kecik ..baca dalam tu dah siap ramuan jintan dalam tu...hari hari la duk tuam...mak bidan tu siap pesan jugak..tuam ni penting untuk baby lelaki..bukan setakat pusat ..alat sulitnya jugak..mencegah terkena angin pasang @ hernia...sampai la umur dia 5 bulan aku masih teruskan tuam selepas mandi...

Ok cerita pasal pusat balik...aku rasa pusat Fayel tak surut still tersembul...aku gi klinik...tanya doc kot kot ada ke krim ke apa ke...punya la risau pusat tersembul kan...bukan apa tak puas hati ni..sebab kami mak apak nya pusat jenis ke dalam...tak biasa nengok kalau dia meneran isi..pusat tersembul..naik takut nengok nya..walaupun tak nampak tanda Fayel sakit merengsa pun..rileks je dia teran sampai merah muka...masa gi klinik doktor bagitau normal.. pusat akan back to normal ke asal ..lambat or cepat je...yang bahaya dan risau kalau pusat nya melebihi 1 inci...ha yang ni kena operate...so tunggu eh..siap bagi petua suh letak duit syiling 20sen or 50 sen supaya masa dia meneran takde laa nak timbul sangat kan..cuba mencuba ... 

Tanpa sedar nah akhirnya...semakin dia membesar pusat dia sudah ke dalam...lega sudah...so untuk rujukan jugak pada all mommies yang mungkin ada kerisauan macam aku pusat tersembul..mungkin boleh guna 2 petua aku sebut di atas..tuam dengan jintan hitam dan guna syiling lekat pada pusat..:))


Pusat tersembul Fayel masa lahir dulu yang merisaukan mak apaknya bikin cuak panik je...takut bila meneran sampai terkeluar..

Hehehe Fayel umur 1 bulan..sebab dia suka meneran sampai merah muka terkeluar pusat kita tampal dia syiling...

Syiling kena tampal setiap masa....tampal ni tak la takut sangat nengok dia teran

Hasil petua yang dipraktikkan..pusat nya kembali masuk dalam......pusat terkini Fayel hehehe...perut boncitttttt anak mama ni









Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

17 comments:

YanaHime said...

Sama mcm ariff ms dia lahir smpi 4bln. Tp yana tak letak apa2 cuma praktik petua org2 dulu...lpas mandi letak ibu jari kita kat pusat anak pastu tekan sikit dan pusing ikut arah lawan jam. Bt setiap hari kat ariff n pusat dia elok je ke dlm

as ♥ Leenda said...

hehe..comel betul lah fayel ni..eh, fayel sakit mate eh kak..sian fayel..

NanieZara said...

masa mya dulu pusat dia ok..tp letak kan tali pusat yg dah tercabut tu dlm alat penuam tu..

Allene said...

orang tua2 kata, pusat tersembul ni kawen ngn orang dekat. tenggelam orang jauh... entah betul enth tidak.. :D

Allene said...

orang tua2 kata, pusat tersembul ni kawen ngn orang dekat. tenggelam orang jauh... entah betul enth tidak.. :D

Mommy_Cha said...

sama lah momy cha pon pusat tersembul dah nih! hahahahaha :)
hi fayel lama tak nengok fayel kat blog mama mimy nie?
hi kak mimy sehat? sunyi tanpa khabar berita?

Miss Moon said...

tpanjat ai sebab tgk gamba tumbnail kat blog cam gamba lucah je ahhahahhahah rupanya gamba Fayel ekekek

Mimie anak dara ai si yaya pun sama pusat nya tersembur kuar ...and ai buat benda yg sama tepek duit sampai la dia tenggelam n masuk ke dalam ..

e.t.t.y said...

dah mcm cite p ramle tu lah..yg tanda tanda kt toilet tu...eh nk refer pada pusat fayel sebenarnya...yg tampal tampal tu.

Cho Zila said...

memang kena check doktor yerk baru rasa legakan... okler tu dah tak tersembul lagikan..
ada gak petua yang boleh dipakaikan..

cikcoklat a.k.a Haiza said...

sm la dgn bb sy Ilhami..tp sbb dah biasa tgk ank buah sume camtu xla risau..cuma husben je risau...mak cakap dah meniarap nnt okla..n mmg betul pon now pusat dah ok...hehehe

amaniammar said...

sis..
petua tu mmg sy praktikan dua ank sya..tp x r buh syiling cukup sekadar sbiji black pepper dan bedung bb je...
x pn buh le tisu tk tutup bg elok..
tuk bb boy mmg kena tuam pg petang lps mandi
terutama bah bawah pusat n telur dia..

hihihi..x tahan tgk perut fayel bertampal cm tu

Kella said...

oooo baru ku tahu... hmm

aTy _faRed~ said...

orang tua2 kate..kalau pusat terkeluar maknenyer nanti dapat 'orang' dekat..heheh..tapi tuk orang tua ar..tak tau kebenaran nyer...tuk baby memang tengok macam fayel tu..risau gak...tapi alhamdulillah tak de ape2 kan..dan sekarang pon dah ok....aku mase pegnan...kemain tekeluar lagi pusat aku..sampaikan pakai baju pon ley nampak bentuk pusat tu tekeluar..meamng buruk...

m@m@yAyA said...

akk sguh zura br thu petua nie tau~
okla nti lau ank 2nd bla tgk pusat tersembul xdalah nk cemas,terus wat cam akk wat nie[hihi]

tq kak info nie~

Ann Ishak said...

hah petua ini kena ingat ni, akak pun tak pernah dengar pasal pusat budak tersembul bagai macam tu

Deena Manan said...

Umur berapa pusat dia masuk dalam semula

Insyirah Solehah said...

Saya letak duit syiling 20 sen juge kat baby girl. Sebab pusat dia tersembul.

Google