THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

09 November 2012

Fayel Food : Bikin Minum Petang DONUT KENTANG KELEDEK

Menu utama baby asik bubur je kan...sesekali meh tukar...kita bikin makanan style orang dewasa...minum petang la pulak...lagi baby dah ada gigi ni...suka la kita makan dia nak...so eksplorasi masak masak kita..menu yang sama tapi versi baby..so buat sekali untuk dia sekaligus untuk kita orang dewasa pun boleh makan jugak.. 

Okeh aku telah mencuba membuat sesuatu special untuk minum petang versi baby...yeahh DONUT KENTANG KELEDEK...boleh jugak jadi finger food or makanan ringan kalau kita pegi travel ke...senang dia nak makan nyum nyum...cakap banyak takmo...meh aii tunjuk cara mara nya...ni main suka suki je eh campur itu ini tapi tetap versi baby..no sebarang perisa, gula, garam...yeahhh


Bahan bahan : Tepung atta, Olive Oil, Puree Kentang, Puree Keledek, Puree Labu Unsalted Butter, 

Gaulkan semua puree bersama sama...

Campurkan unsalted butter dan tepung atta sedikit demi sedikit..boleh letak cinnamon sikit untuk bagi manis...

Sehingga menjadi doh..jangan keras sangat yer...lembut je...tepung jangan letak banyak sekaligus

Bentukkan seperti donut...dan ready goreng

Donut yang sudah di goreng ..alamak kehitaman hahaha...boleh jugak disimpan buat frozen...sedap lembut je makan...ai pun suke meyyy








Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

6 comments:

Allene said...

pandai la mimi masak... olah2 mknn ni...

Wawa said...

uiiii sodapnye makan tengah2 hujan ni. :p

CikNaa said...

eh tetibe nak order ngan hakak.voley?

Ann Ishak said...

jangan fayel makan seketul, yang lainnya mama yang habiskan hihihi

~ NANA ~ said...

aloooo rajinnya mama fayel ni masak...ni best ni :)

mrs kayrul said...

ini maunya maknya pun boleh join sekali

Google