THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

19 November 2012

Cuti Seminggu Dengan Fayel Demam

Assalamualaikum...lama tul aku tak berblogging...rindu ai takkkkkkkkk??? poyosss bajet...padahal seminggu je..heheh..seminggu lepas bercuti direct...kebetulan cuti Deepavali dan Awal Muharram..then opis dapat cuti jugak 1 hari...alang alang amik terus la seminggu....banyak agenda aku rancang sepanjang tempoh seminggu...tapi tu la kan..kita hanya merancang..Tuhan menentukan segala...cuti seminggu yang penuh hikmah dan dugaan..plan asal sebenarnya ...nak kemas rumah baru..weeeehooo...kami dah pindah..tapi bukan rumah sendiri pun...sewa je...jauhhhhhhhhhhhhh giler hahahahaha...citer umah baru ni nanti eh citer lain entry...ni nak citer pasal cuti seminggu...

Cuti seminggu aku knon nak celebrate hari jumaat...tapi dikejutkan pulak dengan Fayel demam ..biasalah kan budak demam...tetiap bulan nak beralih bulan..tak de la kaget sangat pun...lap lap air basah kan kepala, celah celah...makan ubat demam...esok dah kebah.....tapi kali ni lain sikit...demam dia panas melampau..merengek je...malam dia tido mengigil gigil...aku lak takut...suhu still tinggi 38...owh tinggi ....gi klinik masukkan ubat bontot...siap dpt antibiotik...selepas 6 jam pun tak kebah...risau risau...still pantau lagi setiap 6 jam strict bagi ubat demam...still panas melampau bahang jugak...waaaa takuttt nya..kenapa ni....sampai la hari ke 3 demam..still tak baik..antibiotik pun dah cukup untuk 3 hari saja...

cucu atok...atok sampai pujuk nak ajak naik vroom vroom..pun tak nak...syiannn demam

Melekap ngan mama je...panas sangat badan dia...

Walau begitu demam pun...tangan papa tetap pujaan hati

Hari isnin tak nak lengah lengah dah..cukup nak masuk 4 hari...demam still tak kebah..bergegas ke hospital terus...ke HKL...EA nak keje terus tak jadi...EL terus..yeayyyy suka la aku kan...since Fayel pun asik nak melekap ngan papa dia je...ngan aku nak jugak..tapi dia lebih suka berdakap papa dia...aku mana la larat nak dukung....urusan HKL pun senang ..tak la lambat mana pun...laluan khas untuk kanak kanak 2 tahun ke bawah adalah priority..cepat je...dapat no...tunggu dalam 15 minit je...nama panggil..terus check suhu tinggi 39..terus doc suruh mandi kat bilik lain...lepas tu kena amik darah...aduh amik darah tu paling aku tak sanggup tengok..sebab aku sure aku menangis...EA la pegang Fayel..seperti ku jangka terjerit jerit Fayel aku dengar dari luar..mengigil aku oii dengar jeritan anak...intai jugak dari luar...kejap tangan kiri..kejap tangan kanan...kesiannn...


ke HKL kita....hospital kesukaan...bersalin sini..checkup sakit sini :))...

Kena cucuk amik darah...memula tangan kiri ..tapi beku pulak...

tukar tangan kiri...sudahnya dua dua berbalut syiannnn anak mama

Nasib papa EL...senang la dia nak dukung Fayel yang asik nak begini je...

Tunggu papa amik kereta....rasa sayu lak tengok anak sakit

Be strong baby....demam nak big

Setel amik darah...tunggu result...tuptup darah tak boleh baca...beku pulak...adeh macam macam ..kena amik again...aduyai kesian Fayel ...lagi sekali kena cucuk...dari sebelah kiri ke sebelah kanan pulak...adeh...sakit tu...kali kedua amik darah..dia dah surrender....tak berapa nak nangis..pasrah sudah...kali kedua baru boleh baca bacaan darah...result dah ada masuk jumpa doktor...doktor terangkan bacaan darah...Fayel demam virus aka viral fever...sebab tu suhu demam dia tinggi...disebabkan platlet dia masih normal so tak payah masuk wad...cuma kena pantau dan makan antibiotik untuk 7 hari.....Alhamdulillah...esoknya demam dah kebah..timbul masalah lain pulak....badan naik ruam ruam ..tapi look like campak...takut gak kesan antibiotik ke?? check again..sah la dia kena campak...patut la demam lama...biasalah kalau kena campak ni...ubat dia calamine lotion je la..

Dah start kena campak...cranky habis...nak papa saja...EL lagi papa nya...huhu

Tertido 2 beranak....Fayel memang anak papa betul...tak bagi papa dia keje...melalak lalak

Gitulah seminggu cuti ku...plan lain..jadi lain..hikmahnya kena extra care Fayel...demam Fayel pun pandai je...good timing kena time aku cuti lak tu...hihihi...demam nak manja manja kepit ngan mama dia...demam dia pun salah satu nya nak tumbuh gigi...sekali 4 naik..2 bawah 2 atas...patut la...sakit sangat kot...merengek merengek je...cranky pun yer...dia tak nak orang lain...selalu ok je orang duk kelek sana sini...ni nak mama dan papa dia...lagi lagi nampak papa dia...macam hapa...suka bebenor...hihihi...Alhamdulillah Fayel dah sihat now....tengok dia ceria semula dan aktif...dah kembali lasak ..habis satu rumah dia tawaf explore...huhuhu ...

gigi nak tumbuh..nampak putih tak kat bawah...atas pun sama

Dah sihat dapat hadiah...sunglasses baru..wehooooooooo henshem tak saye???



Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

15 comments:

♥ Elin ♥ said...

anak klu deman mmg merengek habis lah..bertambah manja lagi..kesian si comel nih.
saya doakan semoga cepat sembuh untuk anak sis.

erna said...

alhamdulillah fayel dah sihat..semalam, iman pun macam x berapa sihat. cepat-cepat erna lap badan iman dengan kain basah sebab nak bagi suhu turun. syukur ok lepas 3jam iman tido..

e k i n ♥ y u s r i said...

ciannye die demam

Mila Ahmad said...

Alah cian fayel, xpelah nak besar kan ?

Diana Aziz said...

gmbar last tu, shomell! hehe

erin said...

aloh fayel, comelnye dgn sunglasses dia ;D

Erina Asmawani said...

Alahaiii..memang sedih kan kak bila anak demam. Syukur Fayel dah sihat :)

Gigi pun dah tumbuh sekali 4, bebetul big boy dah dia :)

mrs kayrul said...

kena campak ye???..anak buah saya pun demam panjang macam tue gak..last2 keluar gak campak tue...

aTy _faRed~ said...

Demam nk besar...anak aku pon dedar ritu..cecepat mkn ubat...ni batuk selsema tak habes lg..risau...

~ NANA ~ said...

alorrr ciannya budak demam ni...takpe, fayel kuat kn cyg? :)

mamyharraz said...

syukur fayel dah sembuh.

anak kalau demam mmg kita risau..biar kita sakit takpe tp jgn ank..tp tulah kan..demam tu mesti kena jugak kt depa..yelah nak membesar mmg kejap2 demam..

Wawa said...

skang musim demam kan. annaila pun demam last week. kelam kabut mama die ni. pestime kne demam teruk camtu. phew~

fayel dah ade gigi makin comel lah die. thehehe.

Ann Ishak said...

amboi sunglasses sama bulat dengan pipi tu tau :)

D Yatie said...

Alhamdulillah dah sihat si hensem fayel... :D

Liyana said...

amboi fayel hensem nye dgn sunglasses baru tu..

Google