THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

20 November 2012

Urusan Perpindahan Sebelah Rumah Jekkk

Wehooo....fuhhhh akhirnya pindah jua....tarik nafas lega yang tak berapa lega....serius aku...tak tersangka pindah jua...walau bukan penempatan tetap aka rumah sendiri...hanya penempatan sementara yang tak tau berapa lama....rumah sewa jekkkk !!mata kat atas tangan di dada....huihhh...konpom ada yang buat dialog ala mak jemah gitu kan....tak kose la......rumah sewa pun bukan free...bukan bayar pakai air...money money .....duit tak jatuh dari langit ye...maka rumah ni berbayar tetiap bulan so tak payah la soksek soksek hakak key....

Tak jangka pun nak pindah secepat ini...jangkaan pindah bila Fayel dah boleh jalan...ramai tanya kenapa tak pindah duk berasingan...satu sebab Plan A : nak duduk rumah sendiri...aku beli rumah jauh Laguna Biru, Sg Buloh...lokasi bagi aku agak jauh dengan ada anak kecik ni..so hold dulu...plan B : EA nak cari rumah sekitar dekat dengan mak aku...senang apa apa hal...EA ni selalu keluar main bola, futsal la...kadang balik lewat keje lewat malam...so dia tau aku kan tak konfiden handle Fayel...yer aku sejak kes jatuh tangga 2 beranak...memang aku trauma...so parent aku la banyak tolong serba sedikit nak handle Fayel especially bab dukung .. nak mandi...ni bila Fayel dah besar sikit baru ada keyakinan sikit...

Itulah kan di nama kan rezeki..tak cari dan tak terpikir pun...taraaaaa rumah sebelah nak disewakan..tengah mencari orang kelamin ...sebelum ni rumah bujang...tuan rumah tak nak orang bujang duduk...dia pun tanya bapak aku..kot kot ada sesapa nak sewa tapi nak orang dah bekeluaraga sahaja...abah aku pun sibukla duk cari tanya sapa nk sewa sebelah...tup tup tetiba EA tanya aku...kita pindah sebelah rumah la sementara ni..ok tak?? hah!! terkejut gak ..aku tak jangka la EA nak duduk sebelah rumah...ingatkan nak jauh sikit..aku lagi suka laa...hahahaha..yeayyy duk sebelah rumah...then proses pindah pun bermula...deal jumpa tuan rumah..dan finally setel everything deposit bla bla...dapat kunci apalagi pindah la...memang rezeki Fayel la..masih lagi duk dekat ngan atok nenek dia lagi...makcik makcik dia lagi bertambah sukee la...weeee..kami dekat tapi jauh ngeeeeeee...walau sebelah umah jekk tapi tetap berasingan...privacy kami sendiri kan...dekat tapi jauh kekdahnyaa....

Urusan perpindahan pun mudah tak payah sewa lori bagai...hangkut je sebelah menyebelah...heheheh...tapi penat nya pehh jangan cakap la...nampak macam sikit...rupanya banyak juga...hahahaha...maklum la nak dekat 2 tahun kawen kan..kumpul kumpul sikit banyak jugak...proses mengangkat barang ke sebelah rumah...tak sempat mengecat  ke hapa...plan tak jadi disebabkan Fayel demam berpanjangan..so nak main cat cat dah tak peduli..duduk je macam mana rupa asal rumah itu...asalkan dah dibersihkan kemas sudahh....malas dah nak pikir itu ini runding sana sini...asalkan setel kemas pindah sudah....aku ingat nak setel cepat je...setelah mengharung detik dengan anak sakit nya..nak kemas lagi...akhirnya siap jugak...nah akhirnya kami duduk rumah 3 beranak :))...walaupunnnnn...ada rezeki In sha Allah pada masa akan datang dapat la duduk rumah sendiri..bila aku pun tak tau...tunggu la Fayel dah boleh berlari...okey kot..sementara nak hidup ni...duduk rumah sewa begini pun dah bersyukur...ada tempat berlindung anak beranak :))...so bless..


Masa memula nak pindah...serabut pening aku nengok...sapa nak kemas ni??? aku jugakkkkkkkkkkkkk..pengsan


hampir nak siap kemas...tapi baju baju bersepah nak kena hangkut naik atas bilik....sapa nak tolong ni?? huwaaaa

Setel jugak kemas....sikit sikit je ala kadar....deko deko oleh Encik Awak yer...semua dia yang pikir mana nak susun...ikut kan aje...dia mendrill jangan banyak cakap..sedap yer berbaringannnnnnnnn

Drill sana sini oleh laki aku sendiri...urusan kemas ruang rumah tamu adalah by Encik Awak...aku tau nak kemas bilik dan dapur je...


Dapur oh dapur...besar la pulak...dapur luas benor...macam boleh tido hehehe...gambar bawah ni tengah menyusun...ruang kiri dapur

Ruang kanan dapur....tu dia hadiah kawen kita kasi bukakk susun...:))


Yang paling teruja pindah sapa lagi kalau tak bukan Fayel si budak kecik...aduyai ...rumah tak boleh kemas...sejak dah pandai berdiri ni...lagi pulak duk rumah dia sendiri kan..macam tau je :)).. memang saja tau budak ni...habis satu rumah ni dia explore..tak boleh la mak ko ni nak deko cantik sana sini...semua dia duk kumbah...sepahkan...hadoi...dah namanya pun budak kecik nak membesar gitulah...hehehe kelakar pun ada...macam protes pun ada...dia tido baru la aku boleh nak menyapu , mop ...kalau tak hmmm air tumpah la...makanan berterabur la...mainan bersepah la....jadi singa lalak la aku ....hehehe...Fayel Fayel...:-))

Dah start dah mengumbah mainan dia...atok pun sama je eh join cucu....bukan nak larang


Bila dah tido...fuh tarik nafas lega...tapi kejap je tu

Tengok dah start balik..!!!!! Fayel jangan memanjat nak oii

Nak buat apa tu..papa sibuk ngan main game tab je tauuu

Dia dah nampak benda nak main la tu...

Ni time bila berduaan ...laki takde main bola...malas nak ikut aku kena la jaga budak Fayel ni..dia muka geram tu nak naik tangga...

Fayel dah panjang akal pikir memacam apa nak buat...muka cheecky

Fayel !!!! jangan la duk kumbah buku buku mama tu...pleaseeeeeeee

Aksi superman pun ada tau.....

Dia sudah mari...sekali dia tolak jatuh semua....haiyaaa

Fayel buat apa tuuuuuuu....haepppppppppppppp

Nasib baik la rumah sebelah parent...family aku suka la datang mari melepak heheh...Fayel lagi la hepi kepit ngan atok dia je







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

19 comments:

mamy harraz said...

jauh ke dekat tu tak penting..yg penting kita duduk dekat dgn parent tu dah cukup..bukan apa sakit pening senang :)

sbb tu sy pun pindah duduk dekat dgn mak..mulut org gosip jgn ckplah mimy..mcm2..tp pedulilah kan..janji kita bahagia :)

mrs kayrul said...

kayrul pun duduk dekat ngan mertua..nak dok dekat mak sendiri jauh plak nun di kedah...mertua pun dah macam mak sendiri jugak...senang dok dekat2 nie..apa2hal ada org boleh tengokkan

Diana Aziz said...

Bestnye ada rumah sendiri......

Liyana said...

eee bestnye dh ade rumah sendiri.. sewa pun sewa lah jnji ade privacy nk tegolek2 dpn tv khenn.. hehe

SURIA AMANDA said...

laaa..sebelah rumah je..tp tu la kan..bab pindah2 ni yg kureng skit..penat nak kemas..

Mommy_Cha said...

teror kak dia dah boleh berdiri:)
mikhail hampesss...yg tau duduk jer.
err..pindah umah?
nak gi housewarming? hikhikhikhik :)

Mr & Mrs Sallehudin said...

sebelum ni tinggal dgn parent ke?

Allene said...

lega kan da pindah rumah sendiri... sepah pun tak pe.. .:D cepat gak mengemas tu... da cntik da rumah. rumah lin yang da setahun lebih pun bnyk tak gantung lagi. rezeki dapat duduk sebelah parent... :)

Ann Ishak said...

takpe, jauh ke dekat...janji senang hati sudahlah

NM02 said...

kite plak, mak tak kasi dok jauh ngan dia...

PUAN SUE said...

Wah..best! Boleh manje2 ngn hasben di mana jua,hehe..privacy sket..kat dpur pn bleh manje2 gurau kan kan..hehe

Qhaifa Nur said...

seronok dpt pindah rumah...
susun atur cantik sekali....

CikNaa said...

haih..sebelah pn sebelah la kak oi.. janji dpt gak duk umah sendiri.

mrs.ecam said...

tahniah dpt ddk bertiga...yg pntg sblh umh parents kn...sye pong klu bleh nk jugak ddk dkat ngan parents snang klu pape hal...tp parents duk kt kg...sye plak kje KL...cemane??? huwaaaaaaa...tp gitula ragam bdk kecik ek...sepah2 umh tu adatla...br la nme ade bdk kcik lam umh kn...layankn jek...bdk nk membesoo...heeeeeeeee

as ♥ Leenda said...

hahha..tak boleh la tengok fayel ni kak..rase mcm tengok peel asyraf pulak..adoyaiiii..lagi bab kumbah2 barang mainan..selagi tak kosong kotak mainan tu, selagi tulah dok kumbah..aptb...ahhaha..

Dee said...

ada anak kecik ni kena redha jelah rumah bersepah..hahaha..sok dah besar bolehlah mama kemas cantik2 balik..eh..tapi masa tu fayel dah ada adik lak..hahaha..bilalah nak kemas cantik2 ye..kihkihkih..

aTy _faRed~ said...

Waaahhh...jauhnyer pindah hek..heheh...beshkan dok sendiri..aku dulu pon kalo boleh nk dok buat umah blkng umah family aku jer..heheh..malangnyer tak boleh..;p

~ NANA ~ said...

eh best giler duk sebelah je dgn parents...boring2 blh gak lepak situ...

kemas rumah u mimy...pandai hias :)

farah keifli said...

fayel tolong 'mengemas' jugak ke?mencabar sangat pindah rumah bila anak tumpang mengemas jugak kan..nasib baik haritu pindah semua tuan rumah uruskan..kita kemas kain baju je..tu pun 2minggu baru settle..

Google