THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

06 August 2012

Cobaan Memasak vs Nasi Lomak Di Bulan Puasa

Bulan puasa tahun ni aku jarang tayang menu kan...tengok kemain blog blog lain tayang makanan ..pehh rajin nyaaa...kagum mak uolls :))...lagipun aku tak rajin masak huhuh tak kose la nak tayang wat malu jekk...mak aku je yang masak pungggggg....boooooooooo....eh eh aku ada anak eh (alasan terbaekkk!!)..lagi pun air tangan mak kan the best in the world lalalalala......

Dalam pada aku malas masak tu..adalah jugak juadah yang aku masak ..masa Mak abah aku kelantan menziarah keluarga arwah Pak Ngah...aku la kena masak...kalau tak cemana adik adik aku nak berbuka puasa...time ni la aku nak tunjuk skill masak kat laki aku...muahahaha...aku tak bagi dia beli ...biar aku yang masak so sila la jaga anak eh...ala simple je pun...aku masak TomYam Campur request by EA..Sambal Kentang Bilis request by Dira...dan tokok tambah Telur Dadar ngan Cendawan goreng tepun penambah selera..nyummmy..simple kekdahnya...namun vangga tahap kembang hidung...kemain selera semua makan air tangan aku...tangan kat dada...mata kat dahi..phewwwwwwwwww

Bila dah semua suka makan..roh rajin datang la...aku pun sepakat nak masak lagi esoknya...aku cakap Mak tak payah masak...meh meh nak tunjuk skill...skill la sangat menggoogle resepi gak la.....roh rajin masak sampai aku masak Paru Berempah Sambal Garing, Ikan Siakap Stim Halia, dan errrrr Ikan Patin Tempoyak aku sedikit tak reti so passing batton kat mak la....heheheh...pis yaww...challenge jugak aku nak masak dengan ada anak ni...kejap ke dapur kejap ke depan..nak jenguk Fayel..bukan takde orang jenguk...cuma Fayel ni takleh tengok kelibat mama nya...mula la dia merengek...hekkk kata nya...dah kena dukung jap...then baring...sambung keje dapur...huhu...pehh kagum aku ngan mak aku tau..cemana dia leh handle Fayel + memasak + baby sitter ..kagum!! aku un terkiall

Dan selepas tu aku surrender memasak...heheheheh makan je la apa mak aku masak...bila aku tak masak tak kose la aku nak snap makanan ...tak feel la..orang lain masak  aku duk tayang..ngeee...salah satu lagi kenapa aku tak snap gambo..sebab time berbuka la sibuk ngan Fayel join sekali berbuka..time tu jugak la dia makan...eksited kot makan ramai...so aku mengalah la ...makan kuih je...habis orang lain makan baru la aku makan nasi...beralah sudah...mak mak konon.....puiii

Masuk Ramadhan ke 16..menu berbuka paling best adalah semalam...semua sepakat nak NASI LEMAK MAK !!...semua nak nasi lemak...rindu la bau nasi lemak mengancam setiap pagi...nak bagi istimewa sikit mak aku buat special punyeee...ada Sambal Sotong Kering, Telur Mata, Ayam Berempah...dan tak lupa my favvy Bergedil...yummy...oh cant wait...semalam adalah hari ohsem super best mantop....semua hepi je dapat makan nasi lemak...kemain bertambah tambah...bawa sampai ke sahur...masak nasi 5 pot memang berbaloi la....serius memang penangan nasi lemak buat semua makan dengan gembira la...kelasss..TQ mak kiteee masak makanan kegemaran anak anak nyaaaaaaa...muahh



Ai masak uollss....masa rwah pakcik aku meninggal mak aku xde balik kelantan...aku feeling nak memasak la..semua di larang beli..huuh kejam tak...yang pasti masak nasi 2 pot habis...Telur dadar hitam rentung pun ada aku kesah..habis tau...Tom Yam Campur, Sambal Kentang Bilis, Cendawan Goreng, Sambal Belacan Hijau

Dah ada dak Fayel ni...buat keje memasak kena depan matanya la...kang aku ke dapur dia tercari melalak la dia

 Tak mau bagi nangis aku letak dalam stroller kat dapur...memang sukeeee la dak Fayel ni menghadap mama dia masak...wahh suka tengok orang masak mau pandai masak macam papa kah??

 Di hari lain berpuasa..bila roh rajin nak memasak datang...memasak la jawabnya...ai masak Paru Jintan Berempah Sambal Garing dan Ikan Siakap Stim sajo...Ikan Patin Tempoyak tak konfiden bagi mak aku masak muahahahah

Semalam nya kejadian ni...nak buat bergedel...dak Fayel kena duk mengadap mama dia...suh baring meniarap dia tak mau.....duduk kan aje dalam bumboo seat...habis citer

Menu kegemaran ramai....semua makan dengan gembira semalam...Nasi Lemak dan macam macam lauk....bestttttttttttttttttt

Nasi Lemak Emak ku...poweeeeeerrrr...











Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

9 comments:

Girl Girl said...

ptg ni nk mkn nc lemak gak la.... tp nc lmk tunjuk2 je.. hehehe

Emynz said...

nyummm. fayel tgh belajar skill tu ...

Ann Ishak said...

sedapnya nasi lepak tu :)

Bitt (double IS) said...

yummehhh..ni la kesah fayel dok teman mama masak yer.... :)

Riri Yoorin said...

aiyooo kak mimy tercekurrr ayaq liuq

mrs kayrul said...

aduh terliur tau tengok nasi lemak bulan puasa nie..kang makan kang berlemak2 la plak

aTy _faRed~ said...

adeehhh ko..aku dah ar tak sahur pagi tadi...lapo ni...huhu... aku hari2 kene masak...laki nak makan..kelam kabut ar ngan masak ngan anak lagi...huhu...bergilir ar ngan laki aku..nak buat macamane..jauh diperantauan...[rawang jer pon] huhu

Aida78 said...

sedapnya nasi lemak...lma x buat ingat minggu depan nak buat lah hik2

mamyharraz said...

siakap stim tu paling terliur..
dah nama masakan mak mmg terbaik in the world kan mimy..

lazatnya tgk menu nasik lemak tu..

Google