THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

24 July 2012

Pengenalan Pre Solid Food Fayel

Fayel belum pun masuk 6 bulan...eh dah start makan ?? tak pe ke?? dia baru je nak masuk 6 bulan hujung bulan ni..so now dia dah 5 bulan plus...korang jangan memandai andaian eh...aku telah refer pada doktor untuk consult either boleh tak Fayel start makan...so far penyusuan dia normal..memang takde masalah...Fayel dah boleh duduk...dia pun dah mula menunjukkan minat pada makanan..berat badan pun di ambil kira...hmm berat Fayel tu memang dah terlebih patut la...hehehe dah nak cecah 9kg dah pun..so doktor kata...ok ON !!...yeayyy..but makesure makanan baby not too heavy..mulakan dengan makanan cair... 

Yess...episod pengenalan Fayel pada solid food telah bermula...weeehoo..dan bermula jugak episod main masak masak makanan anak...roh rajin aku dah sampai...eksited kemain la...aku cuba untuk tidak beri permulaan dengan makanan di pasaran...hasil pembacaan, klik sana sini ..internet di hujung jari je kan...ada baik nya kita buat resepi sendiri untuk anak...tiada unsur bahan lain..dah tentu kita buat pure naturally...yang penting takde gula, garam, kicap or whatever...bukan la ekstrem benor...tapi as mama kita nak terbaik untuk anak...so kalau ada renyah sikit tu tidak mengapa..asalkan anak sihat...

Ok buat permulaan sesuai dengan umur Fayel...seeloknya kita mulakan dengan makanan dari sayuran dan buah...berdebar jugak la aku nak buat semua benda ni...Fayel nak makan kah?? takut dia tak terima..risau dia sembelit la..angin laa...eh macam macam lagi la..dah jadi mak mak ni paham aje la...risau paranoid kuasai diri....di sinilah pentingnya bahan pembacaan sana sini...baru la kita sharing is caring kannn....eksited anak nak makan...aku cari buah dan sayur kat Hypermarket Giant...hehehe...buah aku pun beli chow kit jek..takpelah cari buah the best untuk bagi Fayel makan...so letsss do it...langkah yang mudah jekkk  KUKUS, KISAR...or STEAM, BLEND...serius senang...maka dengan itu mari kita memasak dengan kasih sayang...yuhuuuuuuu...episod pertama masak untuk anak sudah bermula.........


Beli buah dari hypermarket uolls...aku pun buah chow kit jekk...kita cari serba satu buah leh makan...so far aku pilih Pear, Epal, Plum...sayur aku pilih Brokoli, Sweet Potatoes/Keladi, Carrot...kiwi tu aku punya nak makan....beli serba satu yer..

Ok kita basuh, potong dadu ..ready untuk mengukus....aku bahagi dua...sayur n buah....

Ready mengukus...aku tak guna pun Food procesor khas tuk baby...tak mampu la mahal kot..tapi tu lagi senang...kalau korang mampu sila beli yer...aku pakai pengukus dari IKEA je...now tengah sale RM25...aku beli memang khas untuk food Fayel sebab kecik...

Dah agak lembut boleh la blend/kisar...aku pakai blender hadiah kawen je...khas jugak untuk Fayel food sebab dapat dua...masa nak kisar ni depend nak letak air or tak...aku tak letak..blend sampai cair yer..sebab nak bagi baby baru belajar makan

Ok dah siap aku letak dalam tray ais batu...sebab baru permulaan aku buat sikit sikit...dan portion kiub ais tu sesuai la nak bagi baby rasa rasa makan....macam macam ada...so bila nak makan kita keluarkan kiub then cairkan bagi baby makan...senang kan buat macam ni...oh yer boleh jugak dicampur bersama susu ibu...nice...

Aku ibu bekerja so dah tentu kena buat frozen...bubur nasi pun aku blender...bubur nasi blend boleh bertahan 3 hari yer...yang lelain tu macam sayur buah..buat la dalam seminggu ..sebab tu aku buat dalam tray ais tu campur sekali...

Apa apa hal pun sebelum nak makan ready dengan kerusi makan yer...beli masa IKEA sale gak RM49 jek...Fayel dah boleh duduk tapi sendal bantal..kesian badan dia

Okeh first trial introduce untuk Fayel....wahh muka nampak teruja nampakkkkkkk...hehehehe...

dan pengunaan Bambo Seat juga sesuai...eh apa ni nak makan beriba pulop..ngadeeeeeeeee

Haluuuu Fayel....semua seat ada...mana yang best ek??

Nak tau sedap tak sedap...tengok mulut la eh....si Comot....


EPISOD 2 BERSAMA FAYEL DAN MAKANAN MAKANAN NYAAAAAAA




Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

15 comments:

Ms Pearl said...

Salam.

Interesting food for babies! :D

selamat berkenalan

http://chepearl.blogspot.com/

Siti Shuhadah said...

sedapnye fayel makan...colourfull..hehe..

D Yatie said...

ini buat saya sangat teruja nak bagi arissa makan. ggegeerrrrraaammmmm!!!!

farahfatihah said...

best kan bila bby dah mkn kita yg eksited kan...buat 4 days rules x babe?

noradzlina.kamdani said...

walla..kali ni nyer baby akn dicuba kaedah ko ni yek mimy...excited gak aku ni... zmn syaza dgn ikram aku sumbat nestum jek campur dlm botol susu ms minum susu..sbb mak aku ckp bdk x kenyang klu harap susu..jgn x percaya, ank2 aku tu aku sumbat campuran nestum dan susu sejak umo 1 bln lg hu hu hu...

Girl Girl said...

Best kan bg baby makan... nana pon excited time nk bg baby alya mkn.. everytime dia dtg rmh, msti nana mskkn something.. so, nana paham cemana prasaan mimy.. nak2 kalau baby mkn byk.. lg la kite rse teruja nak masak mcm2 utk dia kan...

Ros Anis Rusli said...

comeynya priuk kukus tuh...sale smpai ble ek pngukus tuh?rs cam nk g beli untuk wat solid food kt baby anis naty...

Mrs. Norrie said...

hehehhe...semangat mkn dia...muka pasrah jer mama suap comot2...hehehhehe

mamyharraz said...

selamat dtg ke dunia makan fayel ;)

lazatnya menu mama sediakan utk fayel..teruja makcikyati tgk!
ibu yg berkerja mmg kena stanby siap2 mcmnikan mimy .mudah dan cepat.

Kella said...

bangga aku dengan ko mimy!
bagi la yang terbaik untuk fayel tau.. =)
great mommy mimy!

PUAN SUE said...

su pun tgok bay su mcm nk mkn je..may b dlm 5 bulan setangah dah start nk bg kt..tengok mcm dia xkenyang je ngan susu je

Halimaton Hanafee said...

ish..ish..tak sbr nak bg anak mkn ni..huhu..tp bru masuk 4 bln...another 2 month to go

~ NANA ~ said...

aci x nak ckp periuk kukus u cantik? hehe

aTy _faRed~ said...

aku pon pernah tanyer pakar pasal hal ni..memang kalau budak kuat nyusu boleh jer bagi awal..:)

sharifah asmidar said...

bagusnya blog u ni..byk maklumat i dapat..jd bersemangat nk msk untuk anak...pss..kat mn beli tray ais tu siap ada cover?

Google