THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

24 July 2012

Nyum Nyum Yummeyyy Fayel Makan

Semalam dah citer permulaan pertama Fayel makan...now nak tonjolkan muka budak yang suka makan...seronok nya anak dah makan ni tak terkata la gumbira nya...lagi pulak bila menyuap tu berselera sungguh...aku lak teruja nak suap...bila kita stop suap dia buat muka nak lagi dan lagi...berselera sungguh...hmm tak padan dengan usia nya baru 5 bulan plus...hmmm ikutkan baby umur macam ni 2-3 suap saja sudah cukup...Fayel tak cukup eh...kena 6-7 suap...tengok mulut dia kumat kamit makan...sedapp nyaaaaa la kot...orang baru kenal makanan kan.... 

Untuk permulaan pertama...aku tak terus drastik bagi bubur...aku try puri Epal...nyumm...sebelum bagi anak rasa aku rasa dulu...rasa nya masam masam manis buah..tapi sedap...berdoa la dalam hati..Fayel jangan tak makan yer...sedap ni mama blend...suap menyuap pertama pun berlaku...muka nya agak pelik tapi dan menganga seterusnya...Alhamdulillah..dah makan anak aku...seronok....itu baru meal yang pertama...sebenarnya plan yang bagus meal untuk baby adalah 4 days rules / 4 hari makan...contoh nya..untuk 4 hari pertama kalau bagi puri epal...then baru tukar 4 hari seterus puri pear kepisang ke plum ke..its depend...sebenarnya 4 days rules ni bagus untuk kesan allergy pada baby dan baby pun tak terkejut terima sesuatu makanan..hari kedua aku cuba puri kentang...bagi aku best tp Fayel kureng..aku try tukar lagi ke Puri Carrot...oh ini ok...berselera...dan jugak puri brokoli..yes dia suka brokoli la...nak lagi dan lagi macam tak cukup....

Errr tapi aku tak follow sangat pun 4 days rules...just buat 2 days rules saja...mengapa?? sebab Fayel bagi 2 hari je dah pandai demand...nanti dia mesti buat muka meloya...macam nak muntah...itu signal dia dah tak suka or bosan...aku tak nak bagi dia cepat bosan ngan makanan...aku cuba variety food...aku dah try bubur nasi blender...then combination with puri sayur dan buah...setiap hari bertukar dan berbeza...yes it works...Fayel like it...dia nampaknya suka kan campuran makanan berbeza setiap hari...selera besar nampaknya...well like son like mama la...huhuhu...dan ingat yer ada jenis buah dan sayur yang boleh dimakan or tidak..so as mama aku kena alert apa buah dan sayur boleh makan di kala umur baru 6 bulan...7 bulan lain..8 bulan lain pulak dan seterusnya ke 1 tahun....itu penting nya pembacaan...bukan la paranoid sangat..tapi kadang kalau kata tak boleh tak payah buat kot..bukan apa kesian anak kita...perut dia yang nak terima makanan...aku selalu refer web ni untuk pemakanan baby...http://wholesomebabyfood.momtastic.com/..so all mommies yang nak bagi anak makan leh la refer web ni...sangat best !!!..resepi pun menarik tau...selamat mengexplore...

First solid food Fayel...Puri Epal...try dulu untuk 2-3 suap...

Ok lets start eat Fayel

Bismillah...aku siap buat mulut cep cep untuk bagi dia interest

Dah masuk nak lagi dan lagi...tak cukup 2-3 sudu..takpe permulaan kan...

Next is Puri Potato....macam mashed potato gak la..percubaan yang ni aku campur susu ibu sikit...

Fayel dan Puri Potato nya....

Cakk look at camera....i am eating bebeh

Woww weeee Puri Carrot ..nak nak..baca doa makan dulu kay

Okeh mama suap yer...sedapp tak

Sedappp nya kannn...Puri Carrot Fayel makan banyak sikit adalah 6 suap...Carrot elok untuk mata...

Hijau Puri Brokoli...try rasa shedapppppp....fav Fayel

Nyum nyum yummy sampai sudu pun tak lepas Mr Superman..pasni terbang key

Eleh dapat makan sukeeeeeeee tersipu sipu gelak

Ceria dapat makan...konon nya laahai anak bujang comotnya pipi...akibat tak sabar nak lagi dan lagi

Yang penting licin Puri Brokoli...mama dah tau ur favvy...nanti kita try buah lain lagi yer...minggu depan baru boleh mix n match...


OKEH SLOW SLOW TRY SATU MEAL DULU...NANTI DAH OK TRY PULAK MIX N MATCH..HA TU BARU LA FEEL MAKAN TAU FAYEL...




Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

8 comments:

mamyharraz said...

comelnya fayel mkn puree.sedap sgt menengoknya hehe comel sgt.

PUAN SUE said...

okey boleh pratik untuk bby su pulak..hihi

Ann Ishak said...

beria betul makan sampai sememeh muka dak bam bam ni :)

eLLy said...

Fayel yg makin tomey!

~ NANA ~ said...

wahhh dh introduced solid food...fayel nmpk hepi je bila dpt mkn...hehe

Dee said...

baby mcm kita lah..takkan 4 hari mkn menu sama..bosanlah..hehehe..kan fayel kan..comellah dia..makin hari makin tombam..

noradzlina.kamdani said...

ok..nnt lin singgah web tu..thanks mimy.

aTy _faRed~ said...

aku nengok pon selera..heheheh..maken bambam ar fayel...:) geram...
aku bace kat dalam majalah pa&ma tah biler..cuber ko campur sikit ngan susu badan ko...lagi sedap kot..

Google