THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

23 July 2012

Cerita Puasa dari Isteri, Mama Orang...

Alhamdulillah kita dah di bulan puasa Ramadhan Al Mubarak...syukur jugak masih bernafas untuk menikmati bulan yang ditunggu..bulan rahmat...kumpul pahala banyak banyak...saham akhirat ni...Insya Allah...mudah mudahan...

Pengalaman puasa tahun ni aku ada 2 tittle...isteri dan mama...yer tahun ni sudah bertambah ahli keluarga...dengan kehadiran Fayel tahun ni Insya Allah aku dan EA menjalani puasa bersama baby Fayel...Tengok Fayel aku teringat pulak dugaan ramadhan 2011..owh aku bleeding malam esok nya 1 Ramadhan...peristiwa ohh peristiwa....peristiwa berdarah ni memang aku tak lupa la sampai bila bila...dah la kena waktu tarikh yang mudah di ingati...syukur nikmat...tiny dot yang mengemparkan seisi umah itu sekarang sudah pun lahir di muka bumi ini....:))

Tahun lepas aku pregnant..puasa pun skip banyak...tahun ni berazam nak penuh..harap termakbul la..lagipun peyed aku pun tak menjelma lagi ni since selepas bersalin...congak la...umur Fayel pun dah 6 bulan...yer 6 bulan jugak la peyed aku tak menjelma lagi...huhuhu...so peyed jangan ko datang pulak dalam bulan Ramadhan ni..kasi chance aku puasa penuh kay....masak aku nak ganti ni..dengan tahun lepas pun tak habis bayar..puasa time breastfeeding adalah kehausan maksima...aduyaii macam budak kecik dah aku rasa..lapar dan haus je...dugaan tul...

Bulan ramadhan adalah bulan sibuk buat para isteri nak sedia juadah berbuka puasa...masuk tahun kedua berpuasa ni masih belum berkesempatan nak menyediakan lauk berbuka untuk EA...last year aku pregnant memang tak dapek la...this year ada alasan lagi kah....heheheh...alasan terbesar Fayel..heheh...kalau pikir gitu tak makan la yerk...EA ni jenis simple je makan nya....apa terhidang dia makan...as long ada sayur leh buat ulam makan begitu saja...ok je...cuma aku la yang cerewet...makan nak sedap aje...ceh...walau apapun ada satu juadah aku akan buat..macam puasa pertama aku masak siakap 3 rasa...semalam hari kedua buat udang butter...jadila dari tak buat langsung kan....ngeh ngeh...

Budak kecik ni membawa diri main sorang sambil membebel while tok mak dan mama nya berkelentung kat dapur...

Macam dia puasa je kan...tunggu waktu azan berbunyi nak berbuka sama...hahahaha...

 Yer Fayel berbuka jugak...dengan makanannya...mama mengalah berbuka makan kurma dulu...anak nak makan lg penting..nyum nyum...

Puasa kali ni best...Fayel pun dah start makan...memang kecoh la dia...orang berbuka dia pun sama gak berbuka...kecoh je....aku la terkelam kabut sikit..berbuka puasa pun lambat tau..fokus makan kat Fayel...hari pertama bagi Bubur Carrot...semalam makan Puri Brokoli...sakan anak aku makan...kemainnnnn...habis la 6 -7 sudu..kira banyak la tu untuk baby 6 bulan...takpe baru permulaan..dia suka makan ni layankan aje...nak kena rajin menyuap la...sampai cemomot dia makan....

Gini la ehh dah ada anak...suap dulu makan kenyang eh....baru leh buat keje lain

Si comot...


Oklah hari ni puasa ketiga kan..suasana puasa kat opis lak...hmmmmmmm....mengantuk laaa...hari ni balik cepat weeeeeee...kul 4.30 kita cabut...lambat sikit sure jalan jem...bulan puasa ni petang jalan macam horror...orang ramai kelibut nak balik ...lagi isteri , mak mak orang nak memasak kan...apa ek nak masak petang ni..huhuhu...aku bertekad no PARAM this year untuk lauk kecuali kalau teringin nak makan makanan yang payah nak buat je...kalau air takpe..bukan apa PARAM ni harga dah la cekik...pastu tak sedap pulak tu...kadang no choice sebab terpaksa je..nak masak tak sempat...aku cuba sempat la petang ni...nak masak satu dish untuk my laki...dan makanan Fayel jugak...hmmm Fayel petang ni makan apa ?? ok petang ni makan Puri Keledek yer...ok yummmyyy...selamat berbuka puasa semua....byeeeeeeeeeeee


Ke Param 3 beranak..semata nak cari air color color yang banyak..heheh minum sorang dua bungkus hokeh....makanya 4 bungkus laaa





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

7 comments:

Mrs. Norrie said...

Tak angin ker perot baby bagi makanan ubi2an yerk? aku tak pernah cuba pulak bagi ubi2 nih. kentang pun aku cuba elakkan dulu.

ratu siput said...

arwah nenek aku ckp..budak ni bg je dia makan pape.jgn sekat2.jgn memilih sgt nanti dia membawak sampai ke besar.jd kalau menda tu dia boleh makan dan selagi tak jd alah pd dia...bagi je.seronok kan tgk baby kita dah boleh makan.lg plak skang aku tgk geng2 blogger buat mcm2 menu utk baby dorang,siap leh simpan2 lg.rindu tol moment2 cam ko ni.dah 6 tahun tak beranak.ehehe.

SURIA AMANDA said...

amboi...fayel dah start makan dah....

PUAN SUE said...

tak sabar nk bg aqilah mkn pulak ni..lg sebulan je

Ann Ishak said...

jangan bagi banyak sangat keledek tu nanti ye...takut perut bergendang bergema je, hope baby boy tak angin nanti

Riri Yoorin said...

ooo fayell pattle bimbimbambam heheh

noradzlina.kamdani said...

berkorban la ye mimy..demi ank n family.

Google