THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

15 July 2009

Kisah Tak Sempurna

Oit ni bukan lagu Kisah Tak Sempurna by Samsons tu...tp aku just nk share email yg aku dpt dr sorang kawan baik aku ni Anis .. best ar ayat2 ni..mak macam terasa jekk...hehehe...yer ar aku tau aku tak perfect sangat pung…..masih di tahap sedar diri lagi ni....tapi tapi !!! apa kes lak klu laki left me & they said diorg pn x sempurna ?? ...pastu reason baek punya... "u carilah laki yg baik" .... ntah apa2..pastu bila aku find laki baik leh lak blame aku...so!!! ahhh baik baca artikel bawah ni..sebelum nak buat keputusan yer...renung2 kan...nasib la kan terasa..aku pun terasa apatah yg merasa... (baper byk rasa daaaa)

JANGAN MENCARI TERLALU “SEMPURNA”

Jika kamu memancing ikan……
Setelah ikan itu terlekat di mata kail……
Hendaklah kamu mengambil ikan itu……
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula kedalam air begitu sahaja…….
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya……
Ketajaman mata kail kamu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup……

Begitulah juga……

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang ……
Setelah ia mulai MENYAYANGI kamu……
Hendaklah kamu MENJAGA hatinya……
Janganlah sesekali kamu terus MENINGGALKANNYA begitu saja……
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu……
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia masih mengingati kamu……

Jika kamu MENADAH air biarlah berpada……
Jangan terlalu berharap pada takungannya dan menganggap ia begitu teguh……
Cukuplah sekadar untuk KEPERLUANMU sahaja……
Kerana apabila ia mulai RETAK ….tidak sukar untuk kamu menampal dan memperbaikinya semula……
Dan bukannya terus dibuang begitu sahaja……

Begitulah juga……
Jika kamu sedang memiliki seseorang…. TERIMALAH dia seadanya……
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan mengganggapkan dia begitu istimewa……
Anggaplah dia manusia biasa……
Kerana apabila dia melakukan KESILAPAN …. tidaklah sukar untuk kamu MEMAAFKANNYA dan MEMBOLEHKAN hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhir hayat
Dan bukannya MENGHUKUMNYA dan MENINGGALKAN dia begitu sahaja kerana kamu merasa terlalu kecewa dengan sikapnya
Lalu semuanya akan menjadi TERHENTI begitu sahaja……

Jika kamu MEMILIKI sepinggan nasi……
Yang kamu pasti baik untuk diri kamu……
Yang MENGENYANGKAN dan BERKHASIAT ……
Mengapa kamu berlengah lagi? Cuba mencari makanan yang lain……
Kerana terlalu ingin mengejar KELAZATAN ……
Kelak, nasi itu akan BASI sendiri dan kamu sudah tidak boleh menikmatinya lagi……
Kamu akan MENYESAL ……

Begitulah juga……
Jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN ……
Yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu……
MENYAYANGIMU …. MENGASIHIMU ….dan MENCINTAIMU ….
Mengapa kamu berlengah lagi?
Cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain……
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN ……
Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain……
Kamu juga yg akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi……

Oleh itu janganlah kita terlalu mengejar KESEMPURNAAN kerana ia bukanlah faktor utama KEBAHAGIAAN yang sempurna, sedangkan jika kita boleh m ema afkan KESILAPAN orang yang kita sayang dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta BERSYUKUR dengan apa yang kita sudah MILIKI …kita akan BAHAGIA, BAHAGIA dan terus BAHAGIA …itu lebih BERMAKNA !

“Begitu hidup ini tiada yang abadi yg patah Kan tumbuh yang hilang Kan berganti, namun yang berganti tidak mungkin sama seperti yang hilang”




LOVE BEBEH

14 comments:

Eri-chan said...

aku memang terasa dowh masa baca ayat2 nie balik..mahu tak haru aku kalau dah 3 lelaki cakap " u berhak dpt org yg lebih baik" aku taktau itu alasan untuk tinggalkan aku atau mmg diorg tak layak untuk aku..
Babe, hargai hubungan yang jujur dan ikhlas..kita yang masih mencari tak boleh putus asa sebab rezeki, jodoh dan ajal di tangan Allah...

Mrs LVoe said...

patah tumbuh hilang bganti :-)

kdg2 dpt yg sempurna pun ade gak slack yea.

^ CoMMoT ^ said...

well ...
i penah bce artikel tu ...

gud words n penuh makne ...
tp ayat tu sume btol ...

dan ...
dr ayat2 tu la ...
yg membuke pntu ati utk trime hubby i suatu ketika dulu ... =)

^ CoMMoT ^ said...

well ...
i penah bce artikel tu ...

gud words n penuh makne ...
tp ayat tu sume btol ...

dan ...
dr ayat2 tu la ...
yg membuke pntu ati utk trime hubby i suatu ketika dulu ... =)

eKiN said...

ermmm...i like that statement...mmg btol pon...dh tjdik dlm idup aku skrg...dlu sdp2 je ckp...skrg,aku dh de org lain br nk thegeh2...bia kn je...xde mse nk lyn...huhuhuuhu...

MimY HaMiD said...

eri-chan : ntah la babe..laki mmg xleh nk tafsir ..ada je yg x kena..xpe kita berusaha lagi..caiyok..

mrs lvoe : yer sha..patah tumbuh hilang ganti..tp smpi skrang x tumbuh2..hahaha

commot : sumer org pnh rasa la..yg pntg terima org seadanya

ekin: oh adik ku..rahsia mu dlm poket ku..uhuh

Liyanaroxx said...

huwaaaaa....tersentuh hati ini tatkala membaca coretan akak...=)

MimY HaMiD said...

liyanaroxx : oh tidak bkn my coretan tp terasa la jugak..hehe

busyuksayang said...

prnh dpt nie through email...i suka sgt...sgt bermakna kan dear :D

p/s : dari dulu belajar utk terima seadanya :)

PlusPlusLiciousz said...

busyusayang : yer la dear..kita ni kan manusia..kadang2 tu x tau bersyukur..

TinTaDariHaTi said...

Sgtlh terasa. Ayat penuh makna... Sangatlah best..

MyNameisMimy said...

tintadarihati : sp yg merasa, terasa, dn di rasa...opss

kella said...

memang betul.. dek kerana statement itu la juga aku pilih babe aku..
yup! terima seadanya tau..!

MyNameisMimy said...

kella : jgn la memilih..jaga babe ko bebaik..

Google