THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

01 July 2014

Persediaan Bahan Masakan untuk #mimymasak #berbukapuasa2014 mengikut Kronologi Tahun..hehehe


Salam semua...hari ke 3 dah berpuasa Insha Allah...dan aku rasa tahun ni aku akan puasa penuh...wah wah bunyi kofiden je...iyer sebab aku sehari sebelum puasa aku baru je lepas period...dan period aku memang selang sebulan ...dan ku yakin puasa penuh...huhuhu....puasa penuh bukan sebab lain..sebab aku tau la aku empunya badan...amin amin..puasa di musim elnino panas ni cabaran nya adalah haus...serius aku tak tahan tekak dah macam budak budak...melepek je sikit sikit tengok jam..ko dah kenapa macam baru belajar puasa semalam...hihi..ok dugaaan...

Ok aku nak story pasal bulan puasa ni..tahun ni tahun ke 4 aku berpuasa titlle isteri...sepanjang 4 tahun ni...2 tahun pertama aku adalah rileks goyang kaki...tahun pertama aku pregnant dan masih lagi sebumbung ngan parent..jadi aku memang tak memasak..sedia lauk pun tak kat suami..asik mabuk muntah je kan...alasan meamng kuat la no masak memasak...

Tahun kedua pulak aku masih sebumbung lagi belum pindah...tapi dah ada anak...alasan lagi kah?? kah kah...Fayel baru 6 bulan time tu...6 bulan aku sibuk bersolid food untuk dia.so makanan untuk papa nya tak sempat masak ...errr apa punya alasan ni....lagipun time tu fayel masih breastfeed...asik nak bf je dia time tu...sedikit tips untuk mom bf...pengalaman aku dulu...aku minum air kosong start pukul 12 malam...terjaga je minum...so masa sahur tu minum lagi..memang kembung air la...then kurma wajib, biji habatus sauda..minum la minuman bersusu...jus delima untuk elak muntah...itu je..Alhamdulillah susu tak kurang...

Masuk tahun ke 3 ...aku dah tak ada alasan...dah pindah...dah ada rumah...dapur pun ada..hiks..so alasan tak masak memang tak boleh pakai...tahun ke 3 aku baru mula belajar masak...bang megat dia memang jenis suka makan nasi dan ada lauk...dan dia nya peel suka beli barang dapur basah kering...aku masak jugak la tapi banyak ke laut kelibut...kasi hantam saja la...errr pecah rahsia...masa ni aku banyak beli paste...heheh...senang banyak....semua paste aku dah try..brahim, mak nyonya, cosway, adabi...huhuh ...

Now di tahun ke 4..Insha Allah setakat ni sudah tak payah pakai paste....sebab aku dah reti nak handle memasak...dapur adalah ruang aku...so aku dah tau selok belok masuk dapur...nak sediakan juadah..yang penting air tangan isteri...hari ke 3 aku dah boleh set time masa memasak supaya tak terkejar...betul la orang kata belajar dari pengalaman...apa yang aku buat...sehari sebelum puasa...aku dah ready semua bahan masakan bawang, cili blend...barang basah ayam sotong ikan aku dah siap bersih siap...simpan dan aturkan dalam plastik ikut portion berapa hari...sayur sayur aku dah siap potong...

Bila dah siap semua benda ni...aku balik kul 4.30 petang tapi balik berjemput kan...bang megat amik aku 5.30 petang..sampai rumah 6.30 petang..KL petang mana tak pernah jem..lagi bazar param merata rata...bila sampai rumah tu..aku tak perlu terkial memikir apa nak masak..yer aku tak reti masak...terkial kial...jadi dari terkial tu...aku buat masakan frozen untuk 5 hari...huhuhu so menu 5 hari dah ada yer...heheh...sahur aku akan panas kan lauk dan masukkan bahan ayam sayur...then sejuk kan dalam peti ais...petang balik just heat semula...

Ada orang tak suka cara macam ni makan makanan heat..tapi aku bersyukur la bang megat memahami...aku bukan suri rumah...aku pun bekerja kena la tolerate jangan nak cerewt sangat....yang penting aku masak untuk dia...itu yang dia mahu..jadi aku turut yang penting air tangan isteri...bazar param pun aku beli kuih dan air je...tak de la istilah tak beli langsung...kuih memang tak sempat buat...sekali kitaorang beli kuih memang banyak 10- 20 gitu...kuih kuih ni akan di makan semula masa sahur...sebab sahur kitaorang sempoi...memang tak makan makanan berat.....air , kurma, kuih sikit..setel...Ok sekian cerita ceriti panjang lebar...Selamat berbuka puasa dan bertarawikh ..bye..


TQ NSK buka 24 jam...soping barang dapur jam 3 pagi...semua pasal piala dunia...laki bertangguh huhuhu..ok je pun 3 pagi lengang je time nak bayar

Laki ku menunggu daging dan tulang...heheheh

Selfie bersama budak cheecky Fayel ...kesudah tak tido celik je sepanjang beli barang

budak burung hantu hahaha...rileks je 3 pagi tak tido...


 Projek bahan masakan sudah setel...amik masak 1 jam siap semua...ok aku bgtau yer dari kiri cili blend, sambal tumis, cili api blend, cli api + kunyit blend, bawang  putih blend /kupas, bawang besar blend/kupas, halia cincang..

Bahan binatang untuk di makan ..siap simpan dalam plastik ikut portion hari ...ada daging, ayam isi 3 ketul, udang  6 ketul, sotong segenggam , ikan 2 ekor..tulang 4 ketul...


Juadah hari pertama...Ayam lemak cili api, sayur goreng kunyit janggut sotong , telur dadar..

Juadah menu ke 2 semalam...sup sawi sayur, sambal ikan..dan pajeri terung dan daging...kuih muih beli...


Juadah berbuka puasa hari ni ke 3 puasa dah siap..heheh pagi tadi aku siap menumis masuk kan bahan...then sejuk kan dalam peti..balik kang heat je



7 comments:

Cik Puan Eka said...

sedpanya adui lapar betul tgok ni kak.

Yang last tu mcm tempoyak udang je. Aduhhhh tergoda hahaha

safurara said...

betul kak.cara akk ni paling bijak! nasib lah suami akk x kisah.stgh org sy dengar,xsuka mknana yg di heatkan lah.kena fresh lah.apa lah.bagus lah bang megat! hehehe.respek ngan akk.ingat akk puasa penuh sbb preggy td.hehehe

amal said...

mmg bagus cara akak. jimat masa bila bhn2 asas dah siap. tunggu nak masak je. well done kak! selamat berpuasa :)

Aeen said...

mmg bagus idea akak..heat kan je masa balik kerja kan.so x yh kite kelam kabut nak masak kat dapur balik keje tu...

diana aziz said...

Rajin sungguh... semalam nana kantoi ada beli gak lauk sikit. sikitt je la.. hari ni macam tak larat je nk masak. hehe.. femalasss

Jen Jen Areff said...

terbaik la kak... jen2 pun masak simple2.. kuih beli...

Mommy_Cha said...

thorrbaehekkk kakmi.
amalan mulia kalo tiru langkah bijak ko ni.
mihmihmih.
tapi peti cejuk umah aku penuh ngan buttercup mama untuk buat kueh raye.
acaner tu?
#alasanorangmalas

Google