THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

04 July 2014

Dapur #mimymasak Berbuka

Heheheh bulan puasa je kemain update lauk aje...seperti aku dah citer sebelum ni...tahun ni kerajinan memasak terserlah ..seiring dengan usia perkahwinan ku...makin lama makin matang la ye dak.....so adik adik yang tak reti masak...takut nanti laki marah tak masak...takpe...akak ni lepas kawen baru la ke dapur...walaupun masih terkial takpe...yang penting kita mencuba ok..lama lama dah tak payah selak buku resepi....awal awal kawen akak buta resepi dik oi...hapa pun tak tahu...mujur la laki aku seorang pandai memasak...tapi sekarang terbalik ..sejak menjak bini dah ke dapur....jenguk dapur pun tak nak...grrrrrrr...

Hai hari ni dah pikir apa nak masak ke....aku dah masak oii...tapi sempoi je la hari ni...harini dalam sejarah ...aku tertidur sampai la sahur 5.30 pagi...tak sempat buat apa...malam pun tak sediakan bahan nak masak...dalam kepala otak pun takde idea nak masak apa...beg fayel rumah tok mak pun tak kemas lagi...hai la..dalam pukul 7 tadi..pikir petang takut tak sempat aku buat Sambal Ayam...kot la tak sempat kang...pastu sayur tak tau apa plan..maybe nak buat tomyam lkot petang ni......hmmm

Ok nak tunjuk lauk berbuka dan resepi sempoi campak campak versi baru berjinak dapur hehe...boleh eh....rujukan diri sendiri jugak...kang lupa selak balik..ooo aku dah pernah buat...maklum la hormon pelupa memang banyak ...lauk ku simple simple ajo...lauk nak cepat siap kekdahnya....huhuhu ok bye



3 Ramadhan 
-Sotong SweetSour
Tumis bawang, halia hiris...campurkan sos tomato, sos tiram, sos cili..air sedikit untuk kuah..masukkan sayuran campur kalau suka..... perasakan garam gula....
- Udang Tumis Lemak Kacang Panjang
Tumis bawang, cili api, kunyit blend...masukkan santan, udang, kacang panjang, letak jugak serai dan asam keping..
4 Ramadhan 
-Kangkung Belacan
Tumis bawang dan cili api blend macam biasa...letak air sikit perasakan garam gula...then kangkung kacau...
- Daging blackpepper
daging direbus dan digoreng kunyit..then tumis bawang dengan marjertin...naik bau msaukkan lada hitam..kicap tiram sikit, kicap pekat sikit, sos lada hitam...campur air sikit kalau pekat..persasakan garam gula ..last letak daun kuchai or bawang kalau suka



5 Ramadhan 
-Sup Ayam
Tumis 4 sekawan, bawang then masukkan kentang or carrot, ayam bagi empuk lembut...masukkan perencah sup, perasakan garam gula...last sekali daun bawang...
- Bergedil
Kentang rebus or goreng sampai lembut toskan lenyek lenyek...campur bawang goreng, isi ayam or daing, daun sup, daun bawang..gaul sebati bersama lada sulah, garam...kepal kepal kan simpan..nak goreng celup telor.


6 Ramadhan 
-Sambal Ayam
Ayam digoreng kunyit garing...tumis bawang blend, cili kisar dengan minyak yang banyak.letak asam keping..perasakan gula 2x ganda dari gaam..last gaul ayam ngan bawang besar..





ngeeeeeeeeee.motivasi ni ....











7 comments:

mommycha a.k.a kak jenab said...

fewit dah banyak improve dah ni kak...
#untonglabangmegat
#mimydahpandaimasak

Aeen said...

woow..sedapnya kak...berselera sungguh ain tgk menu akak nie...

ameris said...

wahh ada idea nk masak wkend ni...

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah.masak untuk suami ni byk phla sis..bravo!!

Nurul Atiqah Baharuddin said...

Laaa, senang je rupanya masak bergedil.. Selama ni duk membeli jeee.. Nak try la nanti.. :D

♥ ROS ♥ said...

Ayam tu ayam tu..fuh fuh.. Tringin dh.. Nak yg kakmi masak voley?? Hahahahha...

::Cik Azie:: said...

kak my.. pos kacang botol tu sket.. adeh.. terkecur air liur ni hai...

Google