THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

29 May 2014

Sakit Lutut ( Ligament Tear)

Ok nk update blog yang suram sunyi diam...asik citer bisnes...ok back to my life....hari tu sibuk fly to USA...ok dah setel.....sku ada masalah kesihatan sikit....lutut tetiba sakit....dah makan masa sebulan...memula biar je ingat...pasal  kalsium ke apa...makan kalsium plus susu pun tak baik baik jugak....masalah yang aku hadapi...bila nak solat susah nak rukuk....nak bangun pun susah...once dah duduk ..nak bangun agak sakit...bila berjalan ok pulak....takde masalah...dan aku ingat ni kaitan ngan masalah penyakit aku tu...hmm rupanya tak jugak...

Ini adalah masalah sendi...almaklum la badan besar kaki kecik...erkkkk...ok suka ke tak kena akui....faktor berat badan...errrrrrrrr....baru 33 ni wehh...aku gi checkup...hasil nya doc cakap tak teruk sangat ...kalau teruk dah tahap ACL tu ...tahap kena bedah.....ACL ni biasa atlit or pemain bola je kena...aku ni atlit ke...rasa nak guling gelak doc tanya aku...awak atlit ke aktif bersukan...ehehehheeh...sukan la sangat..yang aktif laki aku je..aku aktif lain...aktif tawaf soping kompleks lalalala...walaupun begitu lutut sakit..aktiviti jalan boleh ye hehehehe

Penyelesaian untuk masalah Ligamen Tear macam aku ni ( tisu otot terkoyak sikit)...kena la buat fisioterapi...kena banyak rest..doc cakap tak berapa serius...dalam sebulan dah boleh baik kalau rajin datang buat fisio..ok aku memang akan rajin gi fisio ...kat menara TM ni ada pusat fisio khas untuk pekerja...so senang la aku appointment pagi or petang lari kejap...amik masa 1 jam untuk sessi fisio....so buat masa ni dah menjalani fisio sebanyak 3x...dan 3x hasilnya ada berkurang sikit....ada 6x treament lagi...hope cepat la baik...bertabah la ye wahai kaki....huhuhu..so sapa yang rasa lutut longgar tu jangan biar berlarutan ye...bahaya weh bab bab lutut ni....melibatkan pergerakan...lutut sakit apa pun tak boleh...huhuhu..




Finally dapat appointment kat sini...fuh...susah tau nak dapat kalau tak memang betul ko sakit

Menara TM ada pusat fisio...Phsio at work namanya so sapa berdekatan nak fisio sini meh la datang..bayaran tak tau...aku staff under panel

Sempat selfie before treatment hari pertama


Proses treatment fisioterapi ada 3 step..memula hot stone macam tungku..second ultrasound dan di massage then final nampak tak mesin besor tu...mesin ni macam renjatan elektrik rasa dia..pehh mcm semut..ok lutut ada 6x sesi..moga cepat baik ye lutut ku sayang...













7 comments:

kathy jem said...

Aduh ngilu dengar sakit bahagian lutut ni..cepat sembuh ye mimi.. =)

Nadine said...

kesian you, take care Mimy! get well soon, insyaAllah :)

Yana Ujang said...

semoga cpt sembuh kak..jgn skip fisio ye.. :)

Allene said...

gambate kakmi... tp untung la ada tempat fisio kat opis, tak ada la nak menapak jauh.

Syima Syaz said...

mimi.. fisio orang patah kaki ni boleh ke? masalah skrg doktor suruh buat fisio sendiri... kawan cakap kalau buat kat pusat fisio baru cepat skit baik... simen tak bukak laie... aiyooo

ameris said...

mimi, saya pun ada masalah sakit lutut jugak. sakitnya Ya Allah mcm nk jatuh tergolek rasa. lagi laa masa solat. iron baju, masak.
setgh jam dah cukup rasa.kalu mendukung anak pun sakit gak...
saya blm jumpa doktor lagi, tahan mcm tu je.letak minyak panas.. risau gak kalu kena operate bagai tuh..

Dila al-Basri said...

Salam, puan.

Macam mana kesihatan sekarang?
Harap beransur pulih.

Berdasarkan testimoni pengguna yang menderita ACL ni, saya boleh suggestkan tuan supplement untuk membaikpulih ligamen.

Puan telah menghubungi puan melalui G+ Hangout.
Puan boleh reply untuk diskusi selanjutnya, insyaAllah

Google