THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

12 November 2014

3DC : Sejauh Mana Pendidikan Penting Buat Anda


Hari Ke 7 nya soalan.... peh macam bicara tv pendidikan pulak....ala ala YB la nak jawab....jawapan dari tajuk atas tu sememang nya betul ....pendidikan adalah penting...kat tempat keje aku sekarang ni TM tersangat la memandang pada taraf pendidikan....so aku ni tahap Diploma saja jadi duduk la di tempat Non Eksekutif saja....dan tempat untuk Diploma dah tak amik pun...now nak masuk TM kena ada degree dan terus serap Eksekutif....gaji pun terus sedap starting....tu pasal freshie baru keje dah pakai kete...gempak sehh...so kalau rasa nak keje bagus...taraf bagus...belajar la tahap tertinggi ye....

Benda ni aku duk bebel kat Dira, adik bongsu aku tu...grrr dia ada mood malas sikit...perangai anak bongsu dia ni ada sikit keras kepala...dia aje betul...apa dia nak A..A la...so aku tak nak dia jadi lalai leka macam aku dulu...dan pemalas macam aku gak tak continue study....aku nak dia berjaya lebih dari expect apa aku hari ini...Alhamdulillah setaraf Diploma aku sekurang nya rezeki keje company bagus untuk aku....rezeki Allah bagi di situ....dari dia SPM aku dah sound...belajar betul betul...kalau boleh sampai setinggi mana yang mampu....kalau boleh degree la..master pun takpe..sebab aku tengok master pun dah ramai dah...kot zaman dia keje nanti...semua master....jadi capai la usaha semampu yang dia boleh.....tak paksa...tapi usaha gigih dulu baru tau mampu ke tak....

Keputusan SPM Dira ok la...nak kata power sangat biasa je...tapi kelayakan dia layak la untuk apply IPTA....aku turun padang dalam pemilihan IPTA....memula dia pilih apa kos yang dia rasa dia nak....tapi ada result tu tak layak...so aku yang brainwash dia...jangan memilih ikut minat...ikut apa dari keputusan SPM....memula dia degil...geram tul...at last dia mengalah ngan kakak dia...berani ko nak lawan orang dah banyak pengalaman ni...hahahah...aku suruh dia apply semua UITM....kos pun aku suh amik Diploma OM...kos secretary...tapi meluas la...tak pe dik Diploma dulu pun takpe...nanti sambung Degreee..Uitm bagus okeh....

Rezeki DIra dapat  UiTM jengka....nun jauh pahang..dia memula tak nak pegi ,,,nangis gak la...sebab jauh ngan family...mak aku pun nangis...anak manja dia kan...tapi aku pujuk ...berjauhan belajar berdikari...memula tu dia bosan..lama lama tu dia suka lak situ....best katanya ..makan murah....hahaha...hari ni hari pertama Uitm sem 1 untuk Dira...aku yang berdebar nak tau result....pepagi aku dah call kul 9 am..cepat check....

Alhamdulillah syukur keputusan untuk semester 1 nampaknya memberangsangkan.......good job adik...struggle lebih lagi...panjang masa adik kat UiTM....Dira ni dah ada boyfriend...aku tak kisah dia nk boyfriend ke apa ..asal kan pandai jaga diri...aku pernah muda mcam dia...dan aku paham ragam orang muda....bercinta biar la berbatas ye dik...nasib la pakwe dia study Terengganu...bukan satu tempat ...tapi ada lak masa  tu dia ngedate kat Kuantan...kemain kan...panjang langkah....aku skodeng IG adik aku...kemain ko kan...takpe takpe....bercinta la korang...study jangan lupa....study tu penting untuk masa depan...dengan pendidikan la merubah kehidupan....tahniah adik ku.....adik dah bukti kan semester pertama ni adik berjaya...teruskan usaha ye....muah ciked


Result pertama Uitm Sem 1 dari Dira...buat aku bless...caiyok adik....kak ngah bangga sampai nak mengalir air mata adik dah sampai tahap ni dari perangai degil adik....teruskan ye belajar sampai berjaya....amin




Adik Dira aku yang sengal tahap degil gile kot ni...A A la...B B laaa...pfft....apapun i love u sista..muah ciked
















2 comments:

Dini said...

napa note tu not complete kak?

orked violet @ SYA said...

tahniah! sya selalu pesan kt adik2, cousins, sedare2, sem 1 ni la penting. make sure result gempak. bukan sbb sem 1 senang. tp klw OK sem 1, insyaallah smpai abes nnti pon result msti ok.

sem 1 bagi kite halo effect! hahaha

Google