THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

10 June 2014

Suamiku Warded Denggi

Minggu lepas laki ku bang megat demam..dia kalau demam agak teruk...sampai mengigil gigil badan....kalau sihat...gagah perkasa...then dapat MC rest 2 hari...gi klinik sampai kena cucuk la bontot sebab tak tahan sangat tanggung sakit pinggang menyucuk...aku ingatkan dia keja berat sangat kat site...dia kata tak ...ok la tapi selalu mengadu sakit badan ...siap aku kena pihak pinggang...sampai gitu la...so aku n Fayel kena sama sama pijak pinggang bang megat...hehe peluang la kasi pijak kasi pijak..wakakaka

Demam sakit kepala katanya...picit picit

ok picit kuat kuat tarik rambut..tu dia sampai tak tahan

Heheh pic kenangan dalam sejarah kena cucuk bontot...kelakar...satu klinik bergema bang megat jerit...aku gelak mcam nak pitam hahahahahah..sekali ngan doc gelak...apa daaaaaaaaaaaaaa


Masuk hari ke 3 Jumaat...demam still tak kebah...makin teruk katanya...aku keje hari tu terpaksa half day...bang megat call katanya ajak gi hospital terus...tak tahan sangat rasa ...makanan semua keluar balik...hmm bunyi agak teruk...terus emergency half day...laju laju balik...amik bang megat kat rumah terus gi HKL..plan nya nak gi klinik...tapi memandangkan result darah klinik bukan on the spot...terus la kita HKL...sampai HKL terus gi Jabatan Pesakit Luar...tunggu la dalam 1 jam gitu...result darah dah keluar..doc tunjuk chart darah platlet turun dan itu adalah simptom DENGGI !!...errr tak ku jangka untuk masuk wad....hmm 2 kali nampak  bang megat kena Denggi selepas 4 tahun yang lalu...masa tu kami bertunang...

Aku dengar warded plan nak tukar private hospital je..since aku pun cover panel...tapi doc HKL tak bagi ..katanya refer sini kena sini...jangan main main...kang apa apa hal jadi..errrrrr..doc ni marah aku lak...tapi rasa nya aku ada hak kot pilih hospital mana...bang megat kata tak yah bising la...HKL pun HKL aje la...so memandangkan kelayakan wad hospital kerajaan aku kelas 1..aku pun minta GL...wad sementara kelas 3....sementara la kat situ sementara tunggu kelas 1 HKL yang penuh....tunggu giliran...ok bertabah la kelas 3 ni ramai..toilet jauh...kesian bang megat...tapi takpe kelas 3 pun pantauan nurse dan doktor depan mata...part ni terbaik ...

Kebetulan masuk wad weeekengd..senang hati laluan ke hospital clear dan tenang..tak berapa sesak..so aku ulang alik hospital nak parking pun senang..tapi bukan depan mata...parking memang jauh...tapi kena naik van shuttle ...ok la dari berjalan kan..semput..kang aku lak masuk wad...dugaan jugak..masa nak balik rumah lepas setel urusan warded...kete tak leh start...nak nangis rasa tapi bertabah aku...nak buat cana...laki dalam wad...jam dah kul 7 petang...malas pikir tinggalkan kete..balik naik teksi...urusan ulang alik aku pinjam kete adik aku...gitu la sepanjang 3 hari ulang alik demi nak jenguk laki tercinta..kalau tak sayang hargai aku juga tak tau la...hihihihi..nak sebut sebut jugak tu kikikiki..yer la oi sapa tak sayang suami kannnnnn....selain isteri sendiri...takkan orang lain kot sibuk sibuk nak sayang laki orang kan...nak kena minta penyepak terajang la gamaknya hoi...

Sepanjang warded 4 hari 3 malam ni...aku nak berterima kasih pada yang banyak bagi sokongan petua untuk cure denggi...2 kali melalui benda yang sama denggi buat aku tak panik..dan dah tau apa yang patut diberi untuk menaikkan platlet darah..antaranya Sup Ketam...gigih cari ketam padahal nak jadi hal ketam tak jual kat kedai runcit rumah aku..padahal selalu ada aje...then kedua cari pucuk betik buat jus...minta tolong jiran yang ada kebun gigih amik pakai tangga...ketiga air zam zam sebagai penawar sebagai ganti air kosong minum sebanyak mungkin....ada lagi aku tak cuba Jus Pegaga..sebab tak jumpa...Alhamdulillah semua nya sangat membantu menaikkan platlet drah berbanding kali pertama warded 2010 dulu ..lama jugak warded 7 hari..kali ni 3 hari ..ok la tu kan..denggi ni nampak macam biasa je ..tapi bak kata doktor...sebenarnya adalah bahaya sebab melibatkan platlet darah..so kalau sesapa kena denggi please alert ye...jangan amik mudah


4 hari 3 malam di sini ...kali kedua denggi setelah 4 tahun...kembali semula hehe

Kepenatan seorang isteri ulang alik segalanya untuk suami....takpe kutip pahala

Denggi kena masuk air la....berbotol botol masuk

Malam pertama warded...tido sorang yer..bye

Jus Pucuk Betik..weeho shake n take in da house...berguna ...senang sangat...so sapa nak aku ada jual..eheheh 

Penawar Denggi...Sup Ketam dan Jus Pucuk Betik pahit azabedah padahal dah letak gula batu sikit...


Hari kedua bolos kan Fayel masuk wad...heheh budak ni tak reti diam habis satu katil dia melawat sudah nya kena halau keluar hehehehe


 Melepas rindu 2 beranak....Fayel duk diam diam eh..kang doktor cucuk bontot...fuh pitam dia melasak kat wad...

Hari ke 3 tak bawak Fayel...berdua aje......masak sup ketam lagi...

Yeayy hari ke 4...dah boleh balik...legaaaaaaaaaaaaa...

Ok selfie couple hehehe...tq yang mendoakan kat ig..apa apa IG dulu update hehehe..bang megat dan beransur sihat....jom balik jom...banyak urusan bersama ehhhhhhhhhh...









8 comments:

kathy jem said...

Alhamdulillah suami mimy dah sihat..teringat suami kathy masa kena denggi baru2 ni..

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah syukur sgt cik abe mimi.dh sihat..

Allene said...

alhamdulillah.. sihat da.. tak tahu pun abg megat kakmi kena denggi. patut senyap je kak... tak pe, masa untuk mengumpul pahala... =)

!k@ said...

banyak urusan bersama...awwww...hehehe

diana aziz said...

Nana br nak ajak FZ pegi melawat Megat kt hospital semalam. tp mimy bgtau megat dah kuar kan... xpe. nanti de mase nana dtg rmh mimy je la.. tp kne tunggu mr. driver free la dulu. hehe

Liyana said...

Jus Pucuk Betik pahit azabedah - ini kelakar nak mam... haha. tersedak guwe membaca :D

RedLife2Love said...

alaa xtaw pun abg megat msuk hptl.. huhu denggi skrg bahaya.. nasib recover cepat.. jaga abg megat leklok! take care :)

Shakina Farhan said...

Alhamdulillah..cpt recovery die..kina dl seminggu berazabedah dlm wad..benci denggi!

Google