THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

07 July 2015

Belanja Basah Barang Dapur Murah di Segi Fresh Market

As Salam


Biasa korang bajet beli barang basah berapa peruntukan....?? biasa beli kat ner...biasalah bulan puasa pasar adalah diserbu....aku tak biasa pegi pasar...biasa mengirim abah  aku je....kemain ko tak pegi pasar...hehehe...jangan kecam...ye aku takut sebenarnya gi pasar...aku takut ayam so aku takut ayam hidup kat pasar...benda paling aku elak kalau kecik dulu ikut abah aku g pasar...debar mak nak lalu belah ayam ayam hidup nak kena sembelih...machiam machiam sebab tak mo ke pasar ye..bukan nak jaga standard ke apa...eh tak de hal la bab lecak , bising, bau ...mak ok jeeeeee...dah biasa ikut abah ke pasar...

Dulu bujang tak amik tau pun pasal beli barang dapur...tau tau serba serbi ada apa nak masak....bila dah kawen baru aku faham istilah beli barang dapur...benda penting...tak cukup memang tak masak so kena la beli...asik berbeli je...pokai poket...bukan gaji besar nau asik nak makan luar kann....masak la sikit...ala kadar pun takpe...bulan puasa memang masak sedap aje la..nk sedap masak sendiri..nak bahan meriah beli banyak banyak makanan sayur....aku suka dalam esbok penuh barang basah, sayur...nak masak ready je...siap siap atur masuk plastik bahagi ikut portion sehari makan baper...

Hari tu bang megat bagi RM50 suh topup barang basah dengan nilai RM50..erkkkkkk tepuk dahi laki aku ni...mana nak cukup ...haiya..dia kata beli je ikut mampu RM50..dh macam peel menteri dah ni nak jimat je semua grrrrrrrrrrrrr....aku call abah aku mana tempat murah selain pasar dan nsk...abah aku suh pegi Segi...Segi fresh dekat je dengan rumah aku kat belah taman IKS batu caves tu hah.....baik lahha petang balik keje meredah cari barang untuk nilai RM50..tepu otak nilai RM50...masuk je segi terus pegi beli barang basah..waaaaaaaaaaaaaaa murah nya....kena bijak pandai memilih atur timbang....mak sukeeeeeeeeeeee la memilih gini...

So hasil yang aku dapat untuk RM50 di SegiFresh adalah berbaloi.....tambah RM5 je duit sendiri...so RM50 digunakan oleh pak menteri rumah aku dengan sebaiknya...hohoho see la sapa isteri pandai belanja tu ...hokhok batuk jap...taraaaa hasil nyaaaaaaaaaaaaa...sumpah murah..........jimat untuk seminggu dua...macam macam boleh masak dah selamat masak pun...sementara tunggu next week minggu last puasa cukup dah tu....biasa minggu last ramadhan aku tak masak dah gantung kuali....mmg beli sokmo....tukar selera.....ok pasni untuk jimat banyak di zaman GST moh la kita ke Segi Fresh Market,,,,,

udang xl 10 ekor


sotong putih 6 ekor


ayam peha 6 ketul


ayam ribs besar 4 ketul


ayam potong isi 10 ketul


ikan tilapia sekor


ikan patin sekor


isi kerang 


sayur ada 5 jenis- bayam, kangkung, buncis, daun selom, sawi








8 comments:

intandayani said...

Saya suka pegi pasar sebab boleh jumpa ikan jarang2 jumpa

intandayani said...

Saya suka pegi pasar sebab boleh jumpa ikan jarang2 jumpa

Ida Puanstoberi said...

lalu ai pun terpengaruh bila Mimy update kat IG. Haha.
barang basah okay lah situ.
Ada satu lagi kan, yg kat jln arah ke selayang tu.
Nanti nak try situ pulak. Hihi

Aeen said...

kat segi mmg murah kak...
ayah ain pun beli brg basah kat sana je senang..

anis abdullah said...

Memang murah wak...syok shopping barang basah weh..ko try beli ikan jenahak lak. Besar potongan dapat wehh..

Fuziah Idris said...

murah tu sis...berbaloi di zaman ekonomi skrg niBoleh cuba resepi overnight oats sunnah, sedap dan kenyang lebih lama!

diana aziz said...

Pandai bajet... hihi... kalau nana biasenya mesti over budget... huhu

Salmiah Mz said...

Wah, macam murah je kat sini.
Kalau beli kat pasaraya mau dah ratus-ratus tu.

Google