THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

13 July 2015

Persiapan All In Raya 2015

Camana persiapan raya korang di zaman GST...terkesan tak.....bagi aku marhaein ni memang ada kesan yang banyakkkkkk.....raya tahun GST memang kena jimat cermat...tapi susah nak jimat cermat dari sekadar menyebut jimat apa yang patut...untuk aku tahun ni...kuih raya cut...memang tak buat homemade tapi beli tak banyak....ada 3 jenis kuih je beli...tu pun buat syarat ...orang datang mana nak cekau kuih...tu pun dah separuh duk perabis....huhuhu...takpe biskut raya lepas raya kita pikir alternatif lain...lepas raya mesti ada orang jual biskut raya lagi kannnnnnnn..biasanya pun tetamu datang kita jamu kan makanan raya selain biskut....

Duit raya pulak tahun ni memang tak banyak tukar....aku pulak memang menyimpan note RM5 , RM1  sikit sikit dari awal tahun...so sikit sikit tu tampung la nak bersedekah d hari raya...bang megat strategi tukar duit syiling menimbun dia...dia memang pakar menyimpan syiling....penuh 5  tabung terisi then misi tukar bank....dalam kete pun ada...tak tau la berapa....berapa yang ada ikhlas kami sedekah anak anak....duit raya buat macam ni untuk elak guna duit gaji....dah la bonus bukan dapat masa raya...bulan 4 nun dah dapat...dapat pun tak banyak ...so jangan perabis ke benda tak faedah....more fokus persiapan raya...memang advance takut terlari bajet...

Misi awal first things adalah beli baju raya Fayel...dah ada anak memang sedia maklum peruntukan khas untuk anak anak....raya paling seronok budak budak la..padahal bukan dia tau erti raya lagi....tapi nak gak tukar baju baru kan....aku beli awal baju Fayel memang awal gile....sale bulan Mac aku dah beli..konon nak elak GST....ceh tgk lepas GST sama je kot..takpelah janji dah settle baju Fayel awal senang hati....ikut kemampuan ...aku tak beli brand mahal mahal..tahap kemampuan belum taraf ke pavilion branded label...so misi mak suka murah cari branded suam suam kuku tapi ada nama ok la tu....so Jusco Aeon la tempat kita....Aku cuti Jcard day shopping untuk Fayel...bajet untuk baju jalan raya Fayel RM300 all in...Alhamdulillah dapat 10 tshirt, 2 kemeja, 5 seluar jeans...pilih semua sale kaw kaw 70%, 50%....untuk kasut ...sebab Fayel suka Ben10 awal jugak ku beli masa Metrojaya warehouse harga murah RM25 je...so beli 3 kotak terus...sebab Fayel banyak kasut tak muat dah...settle done persiapan awal.


Settle anak bujang sorang punyaaaaaaaaaaa....paling awal sebelum puasa ...jangan tambah berat badan ye Fayel..risau mama ni 


Koleksi kasut raya kesayangan Ben10..3 kotak terus mama beli sebab murah ...RM25 je..yang sandal tu baru RM15...buat tukar pakai ye nanti..itupun dah selamat pakai dulu ehehe..tak menyabar

heheheh sepende raya Ben 10 gak....Fayel dah free pampers..so sepende kena banyak berhelai....

Masuk bulan puasa...persiapan untuk baju pagi raya like baju melayu tu semua....hah bajet lagi....untuk baju melayu 2 pasang jejaka bajet RM150...untuk aku tahun ni aku awal awal dah beli PopLook RM109 saja....tapi paham le nafsu wanita soping ..baju raya jadi 4 helai ehhhhhhhhhhh....tetiba aje....baju raya baju gaya untuk aku sebenarnya baju keje....lepas raya boleh pakai semula...lepas raya open house ofis raya dah berlambak...harus la melaram lepas raya ke ofis...so disini bajet laju macam air....benda benda kecik pun kena beli...macam songkok raya, sampin, butang baju melayu,... sepende bra raya jugekkkk hihihihi....baju luar je nak baru ke...yang dalam pun kena baru....hiksssssss..ada je benda nak beli kannnnnn....selamat lagi tahun ni tak jejak Jalan TAR, mood republic PWTC, vandeurfestival dan sama waktu dengannya...masih kawal nafsu tak nak gi semua tu...pitammmmmm


tambahan baju raya mama Fayel ngeeeeeeeee...terjebak pulak membeli...baju 3 in 1 ni jadi baju keje gakkkkkk..pastu ada yang dah pakai punnnnn ...



Untuk Mak Abah tak lupa aku belikan diorang baju tema raya tahun ni....mak siap tudung aku beli....aku puas hati sangat ...lapang dada aku dah settle...tahun ni aku tak beraya bersama family aku balik Muar...turn Terengganu tahun ni....bila dah belikan diorang baju raya...terubat sikit rasa terkilan aku tak beraya bersama....tapi sebab mak aku dekat je ngan aku pun sebelah rumah....lepas raya kita jumpa eh mak....kampung tetap balik selagi ada keluarga...walau camana duit tak cukup balik tetap balik...tetap usaha kan jugak balik kampung lagi pulak Terengganu dah ada tol LPT2 lak ni..tetap kita balik ye...duit boleh cari ...keluarga tiada galang ganti nyaaaaa...walau dalam dugaan tu kete kami semput gak la....bang megat aircond kete rosak....kete aku tayar pancit...hukhuk duit lagiiiiiiiiiii....tapi takpe setahun sekali nak meraikan raya....raya pun dalam jimat cermat ni....so kita sederhana saja laaaaaaa ini tahun....selamat balik kampung semua ...tak balik kampung jagan bandar elok elok hehehe



















2 comments:

anis abdullah said...

Meriah juga persiapan raya kau ni. Aku pun dah terlebih belanja ni especially untuk Aqlan. Pastu dengan aku sekali dah terlebih. Tak dan simpan seminggu duit laki bagi...

Miss Kirokuza said...

meriahbaju raya feyel!

Google