THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

12 October 2015

Churros & Dip Coklat Homemade Ala Sempoi Senang

Adududu lama tak update blog...malas malas...ko dah kenapa....bagi mood semula...nahhhhh tayang share resepi percubaan pertama....semalam kan ada Akademi Fantasia...konon la nak kudapan sambil tengok tv....gigih ni tetiba tekak nak makan churros la....buat sendiri senang kot......google nengok..eh sempoi aje..semua bahan ada ready..jom ar try menchurros churros...

Hurry up...pantas tuntas segera masuk dapur...main grab je bahan apa yang ada,,,,resepi penuh ikut macam di bawah ye..siap dengan dip coklat aku bagi...resepi sempoi mudah...senang nak buat..modal tak banyak...da tak yah susah payah nak gi cafe memahal semata churros...senang bangat weh buat.....tapi satu je renyah bagi aku menekan nozzle tu ...haishh la...sakit tangan nasib ada pembantu dapur yang rajin menekan...sapa lagi kalau bukan anak bujang trang tang tang  ..Fayel le...

Komen aku pestime buat churros ni....selalu makan tapi buat nya idok..pasni akan buat selalu la...Fayel suka churros ni sebab ada unsur cicah coklat..so next nanti mama repeat buat lagi ye.......untuk tekak aku ...okeh la..rangup gitu....untuk tekak bang megat...dia idok....sakit hati mak...dia tengok berlalu gitu aje pandang sepi ye ko bang...apa benda awak buat ni??? orang offer geleng...heyyyyyyyyyy ni churros okeh nama omputih...


Resepi churros sempoi (adunan dalam 20 biji deped pada panjang)
1 cawan air
sesudu dua butter
sesudu dua sudu gula
Secubit dua garam

Semua ni masak atas api kacau kacau then masukkan 1 1/2 cawan tepung gandum sikit demi sikit then gaul rata sampai jd doh

Doh masuk bekas then pecah kan telur sebiji kacau lagi...sampai lembut 
Last bentuk nozzle panjang dan goreng..siap

Dip coklat
Koko, butter,susu pekat kasi kacau atas api
Siappp


Doh yang diuli uili...pakai tangan je senang...pasti kan basuh tangan ye hehehe

Fayel sibuk nak tekan nak tekan...aku pakai nozzle tekan ni je...sakit jemari

Orang nak buat dia nak buat gak...moh la sesama

hah macam ni tekan nya..tolak tolak kasi panjang kan sikit



tara dahh siap...dapat la lebih kurang 20 biji

Goreng sampai keemasasan garing...

Sira kan dengan gula or paling kick cicah coklat ...semalam nk cicah karamel...alamak jd cair...
























1 comment:

Amanda Suria said...

Churros ni memang best kalau sesekali layan..x leh layan selalu....

Google