THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

12 August 2015

Usaha , Tawakal untuk Tambah Anak

Enty luahan perasaan gak ni....soalan selalu di tanya...memang kerap...bila nak menambah anak....hmmmmmm sensitif jugak tapi aku tetapkan hati orang tanya orang care, sayang....jujur memula terasa...lagi pulak dikelilingi kawan kawan seusia fayel semua dah ada adik adik...Fayel je masih tunggal...dah 3 tahun anak bujang...mak tak nak adik ke?? jawapan nya dah tentu semua tau...of course la nak ...memang nak ..tak menolak...banyak soalan tanya seolah olah aku macam tolak rezeki pulak...kalau la rezeki anak tu dengan duit...dah lama dah orang dapat anak melalui duit.....tapi ini kan dari Allah swt...so kita kena la redha pasrah apa saja yang diberi..

Musim raya ni balik kampung soalan sama je pun orang bagi...termasuk la mak mertua aku sendiri....hadoi pitam juga soalan yang tak mampu nak jawab....serius tak ada jawapan...jawapan nya hanya Allah yang tau bila masa sesuai untuk aku ada anak lagi....ada yang tanya aku takut beranak lagi ke?? ada soalan lagi tanya tak kan nak satu je...tambah la lagi..Fayel nak kawan...

Ye ye semua bertenang....aku tak ada family planning...amik sebarang protection pun tak ada....aku beranak czer..so aku memang rehat mengikut nasihat doktor selama 2 tahun...cukup 2 tahun aku dah ready nak mengandung semula...so ikutkan masih setahun lagi la aku merancang...ok la tu kan bukan lama sangat punnn..lek dulu isap vape..hahahaFayel 3 tahun ni memang sesuai sangat dah..dia pun boring dah ..main sorang sorang kat rumah..

Untuk ke sini bukan aku tak usaha....kaedah mengurut dah...maybe kena berulang kali lagi....kurus kan badan...hmm maybe faktor lemak banyak ...mungkin tapi aku pun bukan asal nya kurus...mengandungkan fayel pun sememang nya gemuk...sama je...makan supplement orang rekomen pun dah...shatavari, bidadari, gla complex.....hmm udah yeeeee.....usaha ke doktor ???...ye aku on treatment pakar O&G....dah mula 1st treatment makan ubat subur Clomid...dah masuk 2nd cycle jugak....2nd cycle tak berjaya...so akan ke 3rd cycle...doc pun baik sangat..selalu advise aku...keep mention.."at least u're lucky u still have 1 child in your life..bless"...insaf terus ..syukur selalu

Walau perit nak harung makan clomid berbiji biji ni....ya ampun rasa nak pecah kepala....ubat hormon kan...tapi aku masih belum putus asa...doakan aku kuat semangat dalam usaha ni....semua ini usaha...tawakal..selebih nya urusan Allah...dia yang memberi rezeki..doa la banyak banyak Fayel dapat adik ...bila tu tak tau la...amiin semoga dimakbulkan...amin..aku nak share sepanjang treatment aku menangis tau mengenangkan betapa hebatnya kuasa Allah memberikan rezeki anak yang tidak dapat dijual beli..betapa bernilai nya rezeki nan satu ini...buat aku menghargai anugerah yang diberi...akan ku jaga kurniaan pinjaman mu Megat Nufail Anaqi dengan sebaik nya...terima kasih Allah walau masih satu rezeki anak yang diberikan..



Megat nufail anaqi masih anak tunggal lagi....kasi chance la dia manja lagi ye...yang tanya dia bila nak ada adik tu minta doa la ye bagi Fayel ada adik lagi....

Rindu tau nak pregnant semula bawa perut ....berserah saja..semua aturan Allah

Usaha bersama pakar O& G...appointment baru masuk 2 kali...rileks rileks jangan rushing

Clomid ubat subur 1st cyle dimakan sebiji ketika hari ke 2 period....krik krik tak berjaya sobsssss..telur tak besar ikut diameter sepatutnya

1st cycle gagal....masuk pulak 2nd cycle...tambah pulak 2 biji sehari...makan ketika hari ke 2 period...gigih aku..time ni macam nak gile makan sakit kepala...pun tak berjaya...tunggu next 3rd cycle pulak..


























14 comments:

Aeen said...

insyaAllah kak mimy...kite mampu berusha..Allah yang tentukan...Ain doakan semoga akak diberi rezeki untuk tambah anak lagi..InsyaAllah...

Ida Puanstoberi said...

yes..btul kata doctor tu.. at least u still lucky..

Pernah makan vitamin COQ10 tak?
kalau tak pernah, cuba try test..

CidaZam said...

yup... aku rasa mind ko mimy... macam aku gak la... lepas rasa kecewa aku mmg malas nak pikir pasal anak, ado ado tak ado tak pa...at least ko ada sorgkan. Bila mind dah macam tu relex senang plak lekat... so bagi aku jangan stress2 and let Allah decide the best for you. Time2 gini banyakkan bercuti berdua.hahaha.... sian fayelkan. Tapi kalau fayel bole dok dengan tok sehari dua oklah...rehatkan badan dan minda. Dan satu lagi jaga pemakananan. Banyak makan ikan sayur and NO fast food. Amalan doktor bagi kat aku. soalpemakanan pun penting sebenarnya... insya allah banyakkan doa yer...aku doa tuk kau juga

safurara said...

good luck kak, semoga dipermudahkan ye.

~Lieza~ said...

Jgn putus asa kak... Teruskan brdoa... Allah lebih mengetahui bila nk bg rezeki trindah nie kt akak.. Gud luck kak mimy... dungibab k..

ameris said...

insyaallah nnt ada laa rzki fayel dapat adik tu..
sementara xde ni enjoy puas dulu mimy..
pedulikan kata org.

humble.yat said...

salam kak mimy..situasi kita sama je..alhamdulilah, ada anak seorang tu pun dah syukur sangat.Kadang kadang Allah nak bagi kita rehat dulu, sebab ada tugas hebat yang menanti kita nanti.
jadi kena banyak sabar dan redha..
rezeki kita mungkin berbeza dan tak serupa.

usaha akak jumpa o&G tu pun dah bagus dah..

gudluck akak.doakan saya sekali tau.

anis abdullah said...

Sabar mimy. Aqlan pun geng sorang gak. Aku pun kena tanya gak. Anak aku baru 1 tahun 5 bulan. Aku czer of coz la kena tunggu. Diorang ni tak faham ke?

Liyana said...

good luck kak ....

intandayani said...

Berpekakkan lah telinga dengar cakap2 orang..Alhamdulillah dah ade sorang penyeri madu racun tu.Tapi memang rindu la masa2 preg & bau baby

Dini said...

salam akk..

tertarik ngan post akk ni..
sy ni dh kawen masuk 4 thn kak tp masih belum dikurniakn anak..
selalu sgt org tnye bila nak ada anak..
tp sy buat bodoh jer kak..
tp sy bersyukur sy ada sorg anak anugerah yg dah 3 thn..
nak cuba pg OnG tp kekangan masa x mengizinkan..
huhuhuhuhu akk doakan sy kuat seperti akk ek :'(

Chekgu Azrine said...

Akk doakan ye mimy cpt dpt bb k2...usaha tangga kejayaan pedulik la org ckp apa k..

cikcoklat a.k.a Haiza said...

saar ye mimie..insyaAllah de rezeki nanti..baisala tu kan..masa xde ank dorg ty bila nak ada ank..dah da ty plak bila nak tambah...chill beb..janji Allah itu pasti..keep strong!!!

♥ ROS ♥ said...

inshaAllah kakmi..
Allah sebaik perancang..
mungkin ade hikmah..
sekurangnya kakmi berusaha kan..
love you....

Google