THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

06 April 2009

Serupa Tapi X Sama on Confession of Shopaholic

The ticket on 7.30pm..lebam siot..

refleksi by cerimin toilet..uhuhuh




Disebabkan Saus Kacang dh xder kt panggung wayang jd aku akhirnya tgk citer di atas atau nama BM nya Pengakuan Seorg Kaki Shopping/Perabis Duit…huhuhu….dengan tiket FREE by GSC..i decided to bring my lil sis Dira..sbb dia yg beria sgt nk tgk citer ni..sian la plak kan…lg pn citer ni diklasifikasikan PG13 membawa maksud kanak2 dibenarkan menonton bersama org dewasa… btw story citer ni agak ringan n ringkas tp its realiti terutamanya the ladies…hehehe..mak tgk citer ni mak terasa nok…sbb mak pn kuat shopping gak pki kad kredit tp itu dulu masa mula2 dpt cc ..skrang mak insaf…x larat nk tanggung beban hutang..tp sekali sekala x leh nk elak….huhuhuu..Antara yg menarik movie ni..smpi buat aku rasa mcm aku pnh alami je (opps)…serupa tp x sama..aku nk story antara plot2 persamaan citer antara watak Rebecca dan aku :



Credit Card
Rebecca ada 12 cc..tp aku ada 2 je..(ada beza)..tp dari segi persamaan ialah gaya habit membeli belah terlampau…dulu masa aku mula2 dpt cc time tu masa aku umur 21 yrs..baru keje lak tu..jd teringin utk membeli sesuatu brg mengikut kepuasan hati aku..time mmg giler la…aku seronok sgt…even aku x shopping mcm Rebecca like GUCCI, PRADA, LV, YSL,etc..tp bg aku cukup memadai dgn GUESS, MNG, ELLE, ZARA, ESPRIT,etc..itupun dh mahal giler vavi bg aku la..perfume mcm2 jenis la aku beli..makeup, accessories..clubbing, makan2 class..tp apa yg seronok ialah..sekurang2nya aku memiliki apa yg aku nak ..walaupun berhutang…time tu aku pn x faham lg impact in the future..remaja belia lg la katakan…smpi dua2 kad dh excess the limit..crazy aku dulu..skrang my cc ada 1 je..horray!!..happy for that.. itupn utk emergency case only..

my lis sis..dira comey

Sale

Hmmm….smpi skrang aku rasa ada lg habit ni …tp dh kurang skit dari dulu2..stp kali ada mana2 sale aku x terlepas nk beli..wlupun dh set mind..apa yg perlu n apa yg x perlu…kadang nafsu tu menguasai..ahhhhhhhh..beli aje..nnt aku teringat…kan betul..its happen to Rebecca..bila dia cuba mengawal nafsu membeli belahnya..makin giler plak dia menghabiskan duit nya…kdg tu janji tinggal janji….huhuhu..bila dh beli tu kadang membazir gitu je..x pakai…well that is the former MIMI..now I’m not..aku lebih menghargai money…ingat duit bkn turun dari langit..


Debit Collector
Heehehhe…ok bab ni mak mengaku sajalah…Iya ..mak pn mengalami kes macam Rebecca dikejar oleh si pemungut hutang…mmg giler la..dia 12 cc ngan amout lebih kurang 900 dolar…puhh tinggi siot amount tu..mak x byk..adalah sikit..tp dh hutang kenala bayar kan…pakai mmg sedap..time shopping je swap..bila tang byr minimum payment…mana la x habis2.. lawak nya Rebecca ni dia nya reason byk gile..standard ar tu..citer psl aku dan DC ni…mmg standard la bila DC call je confirm x angkat..then kompromi ngan receptionist that i asyik xder je…konon bzz…hahaha…reason mmg pndi..tp DC celah mana ttp cari…tp mak byr okey..cuma lmbt skit je..well finally i cut my cc then byr sikit2..okla ..lama2 hbs gk kan..kena tahan hati & pejam mata..

BTW ada plot2 menarik yg telah disampaikan dlm citer ni ..i really love bab kasih sayang antara Suze dan  Rebecca..so sweet..Suze mmg seorg kawan yg baik..cover baik punya beb….susah senang bersama..namun konflik tercetus bila konflik Rebecca terpaksa memberi baju pengapit kepada kebajikan..yg sebenarnya adalah salah faham dari Suze..yg menarik juga bab supportive dr ayah dan ibu Rebecca yg sememangnya jimat cermat..tp susah2 anak pn ..mak n ayah juga yg tolong ek..last but not least..of course LOVE..suka tgk bibit pertemuan antara Rebecca dan bos dia; Brandon...simboliknya ialah dari scarf hijau.. bermula segalanya.. dari keje hingga lah permulaan cinta pn dgn scarf hijau tu…sgt menarik la…mak suke giler…mak nk kena cari ni apa simbolik mak ni nak cari soulmate ni…hahahahaha…mmg leh layanzzzzzzzz la citer ni..4 star..Isla Fisher sgt cute...


TALENTIME..till next week...

4 comments:

tHEoNeANDoNLy said...

wah! cute la adik mimi... mcm best jer citer ni.. memang mimi suka zasss cc kan kan...?? lepas tu.. haa..hehehe...

TinTaDariHaTi said...

Biaselah,.. pmpuan. Nafsu nk mbeli belah tu mmg slalu ader..

Anonymous said...

uwaaaaaaaa!!g tgk wyg xtgu org blk...xsuke...xsuke...huhu..~~adikmu~~

rina is pink is sugitani said...

nk tgk..cm best je cite ni

Google