THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

22 March 2016

Fayel say Bye Bye Botol Susu...

Salam all....hari ni nak kongsi sikit tips anak free botol...Fayel ni memang budak botol ...sejak dia kecik lagi memang dia lagi suka botol dari tek mak dia....geram rasa...sebab Fayel ni wean off cepat...8 bulan gitu dah tak nak bf....flow botol kan laju..sedap la hisap nya...Fayel ni dari dia baby sampai ke besar ..kami panggil dia budak susu...susu dan Fayel macam buddy...bff....dulu paling kerap minum sehari 8-10 kali...pengsan nak beli stok susu...masa baby susu mahal aje..Anmum, S26..bayang la kalau sebulan tu kena beli 8 pek...memang rabak.....tak pe la dah suka sangat susu tu badan bambam...sampai ke besar ni tubuh dia memang bernas berisi...sado orang kata...hhehehe..

Masa baby kami ajar dia botol jenis wide neck...ala botol gemuk lebar tu...start dari Pigeon sponsor..eceh sponsor tak menahan...Pigeon bagi free gift Pigeon Peristaltic dapat la dalam 3 botol....botol ni memang bagus tau...sekali dengan puting dia yang elok tak menitik...memang tak risau la kalau leka kejap tertido ke apa...Fayel setia dengan botol ni lama...pastu dah besar sikit...tukar botol je tapi puting tetap guna Pigeon Peristaltic...memang suka sangat puting tu...mesra baby sungguh...sebelum pakai Pigeon aku guna gak Avent, Tommy Tippee, NUK tapi tetap la Pigeon Peristaltic ni kesukaan Fayel...harga memang mahal dow..terima kasih Pigeon sponsor aku hehe..bajet duta sangat lol

Haah bagus memang bagus tapi terlekat sampai ke besar..sampai masa kena stop berbotol...rasa macam awal je kan...sepatutnya umur 2 tahun dah train pakai cawan or sippy cup...tapi kesedap berbotol kan...amik masa jugak nak berpisah botol...aku memang nak stop awal botol...aku tak nak gigi rosal...botol ni memang risiko karies gigi utk kanak kanak...sayang gigi...tak mo rongak bagai...ye tau now gigi tak kekal..tapi biar lah nanti gigi tu luruh secara natural dan ikut umur sepatutnya...kalau leh nak gigi tu tumbuh cantik je macam gigi aku ...#eh...muahahaha...selain tu...aku sakit hai asik nak beli puting...puting selalu kena gigit...seminggu satu puting...mana leh tahan...dah macam pemborong puting pulak kat rumah....dulu beli je puting mahal..dah asik gigit nahhh mamabeli yang murah je..lagi galak dia gigit...

Sejajar itu..ku ambil pendekatan nekad mari kita henti kan amalan botol...bagaimana cara nya?? huhuhu...susah weh..bunyi senang je...pertama kena tukar botol...bermacam botol aku beli...tapi tak berjaya...nak tido menangis nak botol...rimas rasa...mama nak botol susu...mama nak botol susu..gagal lagi...botol main peranan..tengok anak korang suka jenis macam mana...aku try beli jenis straw, sippy cup...yang ni reject....setelah berbotol botol beli membazir begitu saja....finally jumpa jugak botol cawan yang di sukai Fayel....yeayyyyyyyy....dan usaha kedua ialah kena nekad buang botol...nekas ni memang fuh cabaran sungguh...aku buang betul depan fayel...Fayel tengok ni mama buang botol, puting tau...yang ketiga...main kata kata pujian psiko sikit....fayel dah besar kan...bagi la kata kata pujian gitu..sesekali memang dia akan ingat botol..tapi ingatkan dia botol dah buang...sebab tu kena tunjuk depan mata dia sendiri as bukti botol memang tak ada...

Official December 2015...last year..Fayel dah say hi hi to Botol...selamat tinggal botol....good bye my friend...never see you again...never turn back...yeahhhhhh..itu moto Fayel...Fayel now masih menysu lagi...susu masih perlu untuk tumbesaran..tak kan berhenti..minum la selagi suka susu...tapi botol je dah tukar...now Fayel suka botol cup jenis Anakku...brand ni saja yang berjaya menambat hati dia...bukan jenis straw tapi kena sedut..tak kisah la...yang penting berjaya botol...botol ni senang basuh tau...mana nak cari...cari je memana kedai baby bahagian Anakku..harga RM12 gitu la...depends tau anak korang suka jenis camana tapi...sesuai la untuk anak yang suka susu sambil tido...





Tindakan nekad berani mati punya...hahaha kasi buang semua botol n puting...hai cawan baru...


Bismillah percubaan pertama berbotol cawan baru....mama nervous

Yeayy Fayel suka la mama....bestttttttttt...


Official dengan botol cawan...yahoo....


Bila dah serasi kita beli jenis sama warna lain pulak...kasi tukar tukar

Mama nak sleep ni....tapi nak susu...lelap sudah

Sambil tido menyusu pun okey....syioknyaaaaa susu dalam botol ni

Selamat beradu bersama botol cawan kesayangan....cari la brand Anakku yer....ada macam macam warna dan corak mampu memikat hati anak korang...cari jangan tak cari



















































4 comments:

NM03 said...

kedap tak penutup dia beb?

~ NANA ~ said...

kakmy..shakeela pon pakai yg ni

moomoo301 said...

bagus nya dia

Mimy berapa harga botol ni

anis abdullah said...

Anak aku botol air je dah macam2. Botol susu masih Tommee Tippee

Google