THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

13 November 2015

New Baby Cat Anak Bulus- LILOPA

Teringin sesangat nak bela kucing semula ....lama dah pujuk bang megat ..sapa baca blog aku ni sure ingat aku pernah bela seekor kucing sesat dinamakan Mimie..sepanjang 9 Bulan pregnant...dia la peneman aku...penyeri kitaorang laki bini...banyak kenangan aku dengan Mimie...sayang sangat...ingat lepas bersalin dia akan jadi ahli keluarga baru sama dengan Fayel...malangnya masa aku sakit bersalin dia dah buat perangai merajuk sentap...kucing pun pandai sentap kan...grrrrrr...rajuk hati dia tak ada sapa layan dia...aku lak sibuk baby...jadi dia buat muka perangai...nampak aku pegang baby je muka dia tunduk tahan pejam mata..alololo kesian pulak...pastu semua tak layan dia...sibuk ngan baby baru...

Itu kisah kenangan 3 tahun yang lalu...now aku baby tu dah besar...Fayel la... 3 tahun berlalu...Fayel pun dah besar...dia pun dah pandai suka kan binatang...kebetulan pulak...anak aku masih sorang...tunggu 3 tahun tak jugak pregnant nya...heheeh takpela kita bela anak bulus....lama gak pujuk bang megat...dia tak bagi alasan kecik lagi...pastu senyap dah malas tanya...sampai la baru ni ada member opis offer pakcik dia nak let go kucing for FREE...sebab banyak sangat...dah tak terbela..if not nak serah pada Pusat Jagaan kucing je...terus setuju tak tanya dulu pun...huhu gamble je accept...cuma tanya Fayel je...Fayel nak baby cat tak?? harus la dia nak ...dia memang suka kucing...pak mentua aku bela kucing..balik kampung memang kawan kawan dia kucing tok ki... 

Debar gak senyap senyap ni dah la dah janji nak jugak kucing..berbelah bagi ..nak cakap ke tak...cakap je la kang marah...aku pun tanya....dup dap dup dap..."bang, ayang nak bela kucing...ada member nak bagi lagipun Fayel nak kucing.."..kemain guna nama Fayel....bang megat ko diam je...pastu lama tu dia cakap..."ok bela la tapi berak, makan, urus ayang buat"...hmm aku ok je la...walhal macam krik krik gak dengar...aku pun bagitau nomi aku setuju amik kucing tu...Nomi snap pic nak mana satu...ada banyak rambang mata...ada satu aku pilih tu pregnant pulak..tak jadi pilih lain..dapat la seekor warna latte...umur bawah setahun masih kitten...aku debar tau bela kitten aku tak pernah bela kitten..tak tau cana..tak experience..since nomi kata takpe dia dah biasa berak pasir...hmm okla sebab nak sangat bela kannnnnnnnnnn... 

Bela kucing baru ni ibarat bela baby gak..dah la kitten aku tak de prepare apa langsung...tu duk tanya kawan kawan itu ini...apa nak buat..aku risau ...apa nak bagi makan nya...dah la dia bertuan...preparation apa pun takde...cari sangkar, beli makanan pun aku salah beli...ingat semua sama rupanya untuk kitten lain..hukhuk..dah terbeli adult banyak lak tu sekilo...takpe ar simpan kucing cepat besar...beli pasir gak...pasir kucing sekarang kemain...siap ada bau lagi...amboi boi...tak berbau...macam macam ada lavender, apple, ros...jakunnnnnnnnn...hahah kucing aku dulu berak kat pasir luar je...pandai la dia cari pot sendiri... 

Finally Lilopa in the house...jauh dia datang....dari Mantin N9 ke Gombak...terus dia jadi blur...alahai comel gile kenit je kitten...lebih kurang 6 bulan la umur dia...dah pandai main, bergurau...suka merayap...so cute...Fayel punya suka...eh pasal nama kan...nama tu Fayel pilih..kebetulan tanya dia tengah tengok Meletop...dia mmg tau neelofa sebab dulu neelofa pernah pakai seluar petak sebijik macam fayel..tu dia tau...nilopa...spontan je fayel cakap....bagi nama nilopa..eh best la pulak...tapi panggil nilopa kang terbayang neelofa depan mata..so tukar Lil means little dan Lopa...gabung jadi LILOPA...kucing betina nama harus la glamer....kekekeke...maka nama Lilopa pun berteriak la selalu sana sini...lopa oo lopa.. 

Bang megat cana?? eheheh ego memang la...dah depan mata..dia la paling sayang Lilopa..sampai Fayel jeles haha...Lilopa pun manja sangat ngan bang Megat...duduk celah kangkang, atas perut..atas bahu...dia yang bagi makan...cuci taik...yeayyyyyyyy..kami buat sama sama...so now tambah la komitmen baru untuk anak bulus...memelihara binatang pun satu rezeki...semoga kami berjaya memelihara Lilopa sebaik mungkin..membesar dengan jaya dan gemuk nya..tak sabar tunggu Lilopa besar....Welcome our family Lilopa..lepas ni blog ada la kisah Lilopa :))






Adik beradik Lilopa...sian Lilopa dah nak pindah dah...tak mampu nak amik semua..sobss sian tengok muka anak kucing..nama asal dia Latte

Nomi wasap tunjuk ni la kucing nya...spesis MaineCoon..oh tanjat..MaineCoon mahal woooooo..ini la dinama rezeki orang nak bagi FREE


Anak Bulus jakun bertukar rumah...kemain tawaf satu rumah amik bau



Hello Lilopa...awak dah ada keluarga baru...nakal dan comel...suka main




Ini abam awak ye...asal nak main cat je kena buka baju katanya nanti bulu lekat kat baju Fayel...so far dia tak bulu Lilopa...dia buat kawan..main bola la...main kejar la


























3 comments:

diana aziz said...

Ya ALLAH, comelnye Lilopa... kemain nama glemer habiss.. hahaha...

Wawa Yusoff said...

Alahai... rindu pulak dengan Tuna kami. ntah mana peginye, setahun je dapat jaga dia.. huhuhu

nUR_rOsALiNdA said...

Weiiiiiiiiiii.. Bulu kembang nok.. Aku suka!! Dulu masa aku nak bela kucing pun aku pakai nama Khaleef.. Hehehehe~ Anak punya pasal boleh aje.

Google