THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

25 June 2015

Fayel Berjaya Potty Train di Bulan "Kuasa"

As Salam,

Hari ni excited nak tulis kat blog jugak...mesti coret kenangan....Alhamdulillah Fayel dah berjaya Potty Train akhirnyaaaaaaaaaa...berkat Ramadhan di bulan kuasa...hehe kuasa tu Fayel yang cakap...puas betulkan puasa...kuasa gak di sebut nya.....yer dalam misi nak belajar tu banyak jugak cabaran nya....potty train bukan semudah menyebut lagi untuk budak kecik yang sentiasa pakai pampers..akhirnya Fayel menyerah diri rela tanpa kena paksa ...teriak petir mama dia...heheh umur 3 tahun baru berjaya free pampers..fuh amik nafas jap lega yang terhingga......melepasi dah fasa pampers...tahun depan nak sekolah ni....lega hati mak tak de dah rasa berbelah bagi cana la kat sekolah pakai pampers ni..aduhh...

Cara aku potty train Fayel maybe tak sama macam orang lain....yang teratur atur cara dia...aku tak sabar...aku bukan penyabar....tu pasal amik masa lama...tok mak yang selalu bebel bila ko nak free pampers fayel ni..dah boleh dah ..dah boleh dah...masa tu fayel 2 tahun...nanti nanti la mak....biarlah pampers pun...nah bila Fayel semakin besar berat pun naik pampers dah jadi xxl...time tu dah rasa huwaa fayel please jangan membesar lagi...kandungan pampers xxl sikit sangat....xxl fayel pakai mamy poko...cutting lain kecik...pakai bawah perut....aku tak baper minat jenis pelekat..susah nak pakai kan...memang pakai pampers pants xxl...so paling sesuai mamy poko..tapi kandungan sikit nak nangis ......kalau brand yang biasa wonderpet diapex xxl ni banyak sikit dapat la 36 pcs...

Aku mak bekerja jadi payah sikit nak fokus pada potty train..pada mak yg bekerja berjaya PT awal...aku salute la....aku tak sabar balik keje nak kena mop....untuk permulaan fayel...dia memang terkucil selalu..sakit hati aku...sampai aku amukan petir gak la..sambil mop pun menangis...pastu aku terus surrender...Fayel nya peel kencing berak dulu baru cakap....grrrrrrrrrr...sampai aku bebel la..."Fayel ni benda lain potpet potpet kenapa kencing berak tak nak cakap..kenapa berat sangat mulut tu"......fayel mula la cebik...dah pakai pampers semula...lebih kurang baper bulan eh lupa...tapi adalah gap beberapa bulan...punca nya pampers habis je...tak tahan la haihhhhhh sebulan 2 pek nak beli dah la xxl...so bila dah habis tu..bang megat jadi kejam sikit....dia tunjuk kat fayel box kosong..."pampers dah habis...jadi dah tak leh pakai pampers..lepas ni kena cakap kalau nak kencing"..Fayel tunduk je haha...papa sound ...cuba mama ko buat dek je kan...kalau mama tu laju je ada je dia nak jawab..'kejap kejap'...'mama ni jangan la tanya".grrrr

Dalam percubaan gamble je tu...apa kitaorg buat..minum susu lepas setengah jam gi masuk toilet aturkan kencing...mmg kena sabr tang ni...pastu mulut kena cakap je...dah kencing belum kencing belum...Fayel pulak kuat menyusu..jangan terkejut dia minum susu 3 botol dalam satu masa...memang laju la akan kencing...lepas je menyusu sebotol...dia minta tu papa dia cakap nak susu lagi kena gi kencing..berlari dia pegi semata nak susu...lepas tu minum 2 botol ...nak yang ke 3 pun sama kaedahnya....nak susu kena gi kencing....settle...macam umpan hehe..cabaran dalam PT untuk Fayel...dia manja..anak sorang kan...dalam toilet dah disediakan toilet bowl khas untuk PT...selagi tak pasang dia tak akan duduk...so dah duduk tu kena peluk...dia macam gayat sikit....sediakan kerusi panjat beli IKEA senang dia meniti nak duduk...Fayel kalau nak berak tu..hmmm macam nakberanak haha...siap kena peluk...cium...dah settle tu lega...siap tepuk tangan ...Fayel pandai ..Fayel bijak...jangan lupa kata kata manis pujian...makin dipuji makin kerap la dia ke bilik air....kadang dia sendiri puji diri sendiri haha..ma ateyel pandai kannnn...haah yeeeeeeeeee sangat...seppp hih5....

Malam pun dah tak pakai pampers...hari pertama je basah tilam...seterus nya dia dah ok ...tiapa kali terjaga aku raba tilam hehe...Bangun tido celik mata cecepat cakap..Fayel gi kencing dulu ye...nanti mama buka tv...hah gitu la konsep aku...sukarela tanpa paksaan...budak budak ada perasaaan makin dipaksa lagi memberontak..so memang kena berhemah tataacara ..so sempena berjaya ku hadiahkan Fayel sependa baru...gambar ultraman..reward katanya....pasni kalau berjaya lagi..dah janji mama up lagi sepende Ben10 pulak...matikla mana aku nak cari pende Ben10 ni...dah asik tuntut je.."mama mana pende Ben 10 ateyel?????????? " hmmmmmmmmmmmmmm


Benda penting ni...Potty Seat Fayel macam ni...lekat kat toilet bowl..takde benda alah ni...tak mo dia duduk

Yang macam ni pun ada...tapi ni letak kat rumah tokmak...toilet bawah tokmak cangkung Fayel tak nak...

Sepende baru gambar Otomen hadiah berjaya free pampers...uii tengok size abam umur 11-12yrs punya hehee....


Abam bulat tembam ....pakai pampers perut maju ke depan memang sesuai dah potty train


























6 comments:

intandayani said...

Good job mama Atayel..

Liyana said...

yeayy fayel pandai :)
sy belum lg pt Faiq. adoi bukan mak penyabar jugak.. huhu

meg said...

mimi.. nape x citer jumpa nora danish kat mamelontong? gambo dah kuar kat forum cari..

diana aziz said...

semangat sungguh badan atayel ni...

nurulfarehah said...

bambamnya fayel! geram menengoknya. Untunglah berjaya PT, anak kite 4tahun baru berjaya, pe cer? T________T

Wawa Yusoff said...

very good fayel!!

Google