THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

24 November 2016

Journey Before 120 kg to After 80kg

Hi Assalam

Ok nak sambung balik kisah misi kuruskan badan...aku terpaksa cari masa gak menulis jugak journey ni since ramai dah tanya...pm/ wasap...sampai penat nk repeat jawapan dari soalan yang lebih kurang sama...so tulis blog la senang..heheeh huraikan semua nanti sapa tanya aku bagi je link copy blog ni..settle...hah pastu jangan malas baca...tanya lagi...pitam akak dekkkkkkkkkkk...

Untuk motivasi diri sendiri ...semoga manfaat untuk orang lain...since ramai yang tanya...camana memulakan diet..dan istiqamah...hmmm...agak payah sebenarnya....since aku seorang yang kuat makan sedap...aku suka makan sampai aku lupa diri....aku kategori gemuk makan ubat...ye kisah nya aku ada penyakit autoimmune Myasthenia Gravis sejak form 3 umur 15 tahun...ubat yg aku makan salah satu nya steroid...ye kesan steroid sangat kuat...aku seorang yang bersize S saja boleh naik ke L...bayangkan....kena masa bebudak tak tau apa nafsu makan serakah...bila orang tanya gemuk salah kan ubat ..ye memang betul...kesan sampingan memang gain weight..sudah takdir kecik2 dh dpt penyakit...

Pendek citer sampai umur aku remaja pun aku membesar size statik L manjang....till aku keje size jadi XL...walaupun begitu aku tak berapa kisah ngan berat badan yang naik...tak pernah kisah...aku penting kan gaya mutu keunggulan...bagi aku time tu..gemuk pun takpe...cantik penampilan itu penting..hehehe..ye sebab tu aku anggun..kofkof..batuk...bagi la chance la sikit....berat aku sekitar 68-76 kg ..gitu la...still gojes lagi...anggapan mu gitu....aku fikir gini..selagi ada jual size baju plus size selagi tu aku beranggapan aku tak gemuk lagi...hahahaah,,,saikoooooooo

Sehingga la dah keje pun badan still besar...plum...gemuk gak la tapi tak kisah sgt...selagi ada yang sayang ehhhhhh....over....merasakan down dengan badan gemuk tak langsung...aku dikelilingi kawan kawan ..teman lelaki yang boleh terima cara aku...malahan takde yang kecam kutuk ...disebabkan itu aku rasa terlebih konfiden dgn badan sendiri...apatah  bertemu jodoh dengan orang yang sememangnya suka kan ciri ciri badan macam aku ni...yes im luckily bab ni,,ramai orang cinta kekdah....jangan kecam akak...jujur tauu

Tapi aku lupa satu perkara adalah kesihatan..setakat hari ni tiasa masalah kesihatan kronik yang teruk...belum lagi kena...aku tersedar satu perkara bila aku rasa faktor penambahan umur...aku perlu do something...ini utk diri sendiri dan masa akan datang..cegah sebelum terkena...jadi bermula la episod menguruskan badan...ambil masa yang lama...perjalanan bermula bulan puasa june 2016..korang jangan rasa down ye kalau masih belum berjaya.tengok aku sendiri...35 tahun baru la dapat mengatasi nafsu kelaparan ...tak caya wehhh

Masa kahwin aku memang gemuk..lagi nak dekat hari sanding menjadi jadi ko gemuk...gileeee..apa nak jadi...hahaha...ah tak kisah aku bahagia nok jadi pengantin baru nasib pelamin tak roboh ngeeeeeeeeee....yang pasti suami aku pun sedang padan je ngan aku....dia pun besar gak orang nya tak la gemuk tapi secocok gitu..(always nak up kan!!).....anggap la lepas kahwin bahagia...gemuk makin menjadi hahaha...aje gile tak sedar diri....sampai la plan nak pregnant setelah 2-3 bulan kahwin...stress sangat time ni...dgn period tak regular...time ni doc banyak advise kurus kan badan...buat pekak badak je...mujur 6 bulan kahwin rezeki awal pregnant...pregnant dgn badan gemuk adalah tak best nasib naik 5kg je till delivered...habis pantang loss 20kg !! wow amazing gile la...ini tak pernah berlaku dalam diri aku...

Kegembiraan aku dengan badan baru lepas pantang tak habis...anak habis breastfeed awal 8 bulan dah wean off...akibatnya mak nya makan lupa diri macam bela saka...lupa makan tak sama macam breastfeed...berat ku naik berkilo kilo...nangis.........pun tak sesedar diri lagi tu...sampai la terasa rasa nak menambah anak  setelah 2 tahun rest czer...rasa susah nya la nk dapat...hmmm makan ubat hormon..gemuk lg teruk...then stop jumpa doc..dia advice kali ni awak cuba la kurus kan badan mana tau rezeki selepas ini..tak cuba tak tau..yes faktor utama nak pregnant...since aku bersalin kan fayel czer...aku bebetul ready masa fayel umur 3 tahun...jadi nya baru la mencuba ttc semula..

Aku start bulan puasa June 2016...dengan memulakan misi...antara nya

- cut manis, gula
- cut ais
- stop makan malam by 8 pm

aku cuba 3 benda ni di atas dulu..makan cuba cuba tukar ke meratah lauk pauk...seminggu cuba...then tukar makan selain nasi...ganti bihun, apa saja selain nasi...kena slow2 bagi badan serasi tak leh drastik...dalam pada slow kurang kan makan tu..still ada pengambilan minyak, gula garam dalam masakan..puasa adalah the best timing nak kuruskan badan...kebetulan puasa aku penuh tahun ni...Alhamdulillah sebulan berjaya la juga penimbang tu berubah angka....speechless...tak pernah ku sangka sangka dalam hidup....

Tapii dugaan nya adalah di hari raya...nak tak nak ko kena makan...penat rasa puasa menahan kelaparan tetiba raya ko kena cheat day....tapi aku set mind...ketupat boleh makan sehari 10 ketul aje...berjaya...belum konsisten lagi...lepas raya dugaan open house yang banyak....adududu ..makan jugak tapi still berpegang prinsip makan sikit small portion..tapi masih ada garam, gula, minyak dalam makanan..

Betul betul konsisten sepenuhnya no minyak, garam sikit, no gula. air suam adalah bulan August 2016....selepas raya ...dah puas makan sedap kan...mari la kembali ke pangkal jalan...hah ni memang bebetul buat....pantau bebetul turun naik berat badan.....aku memulakan diet dengan menu eat clean...aku banyak berpandukan pada blog kevin zahri...paling aku suka kisah kajayaan dalam tu...sangat inspirasi...

Now pejam celik dah bulan November...kira kira 5 bulan sudah aku dengan misi diet...5 bulan aku hampir berjaya sipi lagi nak capai misi..until no...5 bulan masih lagi ada kekuatan diet...dah boleh adapt dgn menu harian sihat...badan dah boleh terima...apapun kena set mind ye..mental kena kuat... bulan penurunan yang ketara tanpa sedar....ye ini tanpa sedar...jaga pemakanan...jangan putus asa..jangan cepat rasa surrender...bila ada hasil ko akan lagi bertambah tambah motivate diri taknak patah balik....ok panjang share ...ini part 1...next nanti aku share lagi pasal update berat sepanjang 5 bulan dan supplement aku makan kay...untuk kali ni semoga korang akan berjaya jugak...aku boleh korang sure boleh....




Perubahan 2 minggu 14 June ...pertama kali aku impress dengan baju ni...kemudian after September...pun banyak change..

Tunic Hijau saksi setiap bulan...dan now dah longgar gile...muslimah ko

Progress July menampakkan perubahan dari 120 ke 115 dan sebulan selepas itu menajdi 107 kg

Tanpa kau sedar perubahan dari segi baju...amat ketara...

Journey dengan baju yang sama mengikut perubahan bulan adalah sangat membantu motivasi kan aku



Terbaru di November...dress poplook asal nya bersize 4xl kini menjadi loose...sukaaaaaaaaa





















9 comments:

Anis Azalea said...

Keep it up girl! Eh apasal takde citer makan Konjac?hehe

Aslyna A said...

Lama sgt tak blogwalking ni.tau2 jer akak da slim..tahniah..kipidap!!

Aslyna A said...

Lama sgt tak blogwalking ni.tau2 jer akak da slim..tahniah..kipidap!!

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Mila Ahmad said...

gud job akak, memang berkesan sangat. kuatnya semangat.

amal said...

Inspired sgt dgn kesungguhan akak 😊

amal said...

Inspired sgt dgn kesungguhan akak 😊

Adam said...

Great article. Smart truths and good insights.
A lot of changes. Yg penting ada perubahan

Adam said...
This comment has been removed by the author.
Google