Ok update laju laju resepi Mee Bandung…ada orang request kat
IG..hari ahad bangun pagi nak buat menu terus ke lunch…malas nak makan nasi…malas
nak masak lauk hehe..boleh alasan gitu..tu yang tengok peti ais bahan
bahan..buat Mee Bandung la…tapi nak yang Muar punya…harus la Muar…aku kan orang
Muar…Mee Bandung Muar adalah super sedap menggila….rasa dulu baru tau….rahsia
Mee Bandung Muar adalah kepekatan kuah nya dari pes…pes nya adalah dari udang
kering dan kacang…ok meh meh percubaan pertama menjadi..dan aku adalah teruja…tetiba
rasa bangga jadi orang Muar pandai masak Mee Bandung…ngeeeeeeeeee dabik dada
pula…bukan entry sombong memasak ye…hehehe…
Mee Bandung Orang Muar
Bahan Bahan Pes
5 biji Bawang Merah
2 bijiBawang Putih
Cili Blend (suka hati nak pedas)
Udang Kering Segenggam Dua
Kacang Goreng Segenggam Dua
** blend semua bahan di atas dan masak atas api sampai kering...
Bahan Bahan Kuah
Udang
Sotong
Isi Ayam
Fishball/ Fishkek
Sawi
Kiub Ayam
** Didihkan air masukkan kiub ayam bersama bahan bahan semua ....campurkan pes dalam kuah bagi bersatu....kacau kacau...rasa rasakan...rahsia mee bandung sedap kemanisan kuah nya...so garam secubit dua tak pe...gula banyak sikit..mee bandung muar tak pakai sos sebenarnya..kalau nak letak pun boleh...last sekali pecah kan telur 4 biji...lagi sedap kalau nak makan baru pecah telur...nyumss...selamat mencuba
Pes tengah masak kat dapur...rahsia sedap mee bandung muar
Ok pes dan kuah bersatu....
Mee Bandung orang Muar....hehehe
Jemput breakfast dan lunch sekaligus dinner..hehehe
11 comments:
teringat pes mee bandung beli kt batu pahat ritu..esok cuti boleh la buat..tu pun kalo rajinnn...hahahhaa
dapnya kak mimy...harus cuba ni..maceh share resepi kak...
sejak2 jd mak ni, rajin tul mimy masak ye.. salute!!!
sensitip nie dgr nama muo.hehe..sy pom org muo.mi bandung muo memg terbaik!
Sedapppppppp
hoihhh terliur
laki ciknaa suka nih..bleh try..
bestnya kak..
harusss cuba nie..hehe
sedapnye mee bandung..terliur
kak! ku tahan air liur niii
Tumis dulu pes ke or masuk trus yg dlm kiub ayam tu
Post a Comment