AsSalam Ramadhan,...
Selamat berpuasa, bersahur dan memasak jugak...heheh memasak dan tayang menu alah bisa tegal biasa....dan 4 tahun berturut merasai nikmat rushing rushing rempuh jem balik keje nak kejar masak memasak...pastu duk pikir menu....selain mempertingkat ilmu ibadah ..yang bab makan ni selingan aje la...tak yah kecam la eh asyik citer menu aje...heheh...mak mak memang peel begini...yang anak dara tunggu sok dah kahwin...hah time ni merasa la pikir menu ...aku dulu anak dara tau beli kuih je...balik mak aku dah masak...pastu 1 tahun kejap duk ngan parent masih tak yah pikir apa..bila dah pindah duk sendiri hah baru tau pikir menu adalah pening hehehe...
Untuk hari pertama segalanya berjalan dengan lancar....persediaan pun biasa je...beli barang dapur bukan berbonjot troli....macam tahun lepas kitaorg siap pakej sahur kat nsk kul 5 pagi...tahun ni zaman GST...so memang jimat berganda...beli apa yang patut dan rasa memang nak makan...itupun beli kat mini market borong SEGI dekat kat rumah....total habis beli biasa tu je pun dah habis RM150.. termasuk sayur, barang kering....barang basah lain pulak...barang basah mingguan..ikan kembung , daging , sotong ...minggu ni kasi perabis stok ni dulu....habis kita tukar menu ketam, ke udang ke...ayam ke...gituuu...so mana leh kontrol jimat kita cuba...serius terasa harga melampau lampau mahal....
Aku just prepare masak berbuka...senang sikit bab sahur ni....aku tak makan nasi...cukup ada roti dah ok...memang jarang aku masak nasi ni.....lagi pulak dapat suami memang tak makan sahur...cukup teguk air je....senang banyak la aku....tak yah susah payah bangun pagi buta nak kelamkabut reheat lauk ...masak ....menu berbuka dah siap siap masak dari malam. untuk esoknya...tak nak kelam kabut balik takut tak sempat dengan jalan jem nya...petang masak satu lauk je sgoreng sayur....so menu aku biasa nya advance dah siap malam tu jugak....kecuali sabtu ahad aku dah siap masak awal....get ready petang nak rayau pasar ramadhan pulak cari kuih..
Itulah serba sedikit cerita....aku tak gi tarawikh....faktor kesihatan....so biasa nya buat kat rumah saja...nk buat masjid kang takut orang tak faham kenapa la solat duduk padahal nampak sihat aje...luaran je nampak sihat...dalaman tak...tarawikh memerlukan kekuatan kaki so aku memang tak daya la nak buat.....bang megat je pegi...Fayel nak ikut idok di bawa nya....renyah budak kecik katanya...so tahun depan kot Fayel leh ikut...puasa pun aku harap kuat sekuat la nak done...sebab makan ubat kan...so tak nak aniaya diri....ikut mana mampu..rasa tak mampu aku buka dan bayar fidyah..tetiap tahun pun bayar fidyah ...makan ubat pun terpaksa telan je demi jugak tu nak puasa....ubat dah jadi overdose...kui kui...apapun niat baik la..overdose untuk ibadah...boleh kannnnnnn ke macam aniaya diri...uhuhuh...selamat menjalani ibadah puasa dengan takwa dalam keimanan....
Menu semalam hari pertama berbuka...request dari bang megat nak lauk singgang putih terengganu...ha yela ...senang aje menunya...menu simple tp terangkat bontot oii..pastu lawan budu lak...hilang diet...pastu buat bayam celup tepung sebab takde sayor kan...sambal belimbing bilis tu beli je...sedap gak..simpan sikit buat stok sahur makan dengan roti...yang hitam tu kuey teow masak malam sebelum sahur tu...tu yang nampak banyak...walhal simple je .kan..rezeki berbuka puasa..Alhamdulillah
Resepi Singgang Putih Terengganu
Bahan
Bawang Putih
Bawang Merah,
Lengkuas
Asam Keping
Cili Padi
Ikan Kembung/Selar /Tongkol
Bendi
Cara
Masukkan bahan hiris bawang putih, bawang merah, lengkuas dalam air dan didihkan bagi mengelegak...pastu masukkan asam keping ikut suka....cili padi ketul tak yah ketuk or hiris suka hati nak banyak mana...masukkan bahan ikan, bendi perasakan garam gula....reneh reneh dan siap...sempoi kan resepi ni...hah ni kesukaan my laki...pastikan lawan nya budu perah limau potong cili.....hoiiiiiiiiiiiii 3 pinggan pun boleh ni...heheh
Resepi Bayam Celup Tepung
Bahan
Bayam
Telur
Tepung Gandum
Tepung Beras
Pepper salt
Caranya..
Gaul Bayam dengan campuran tepung gandum, tepung beras, lada sulah...pastu celur telup then celur tepung balik....siap boleh goreng...rasanya rangup rangup...besttttttttttt
nsb share resepi sesiap..terliur tgk..sabtu ahad leh nk msk..lama dh xmkn singang.selamat berposa kakmy!
ReplyDeleteSinggang terbaekkk... nanti nk masak la... :)
ReplyDeleteakk dah lama tak makan ikan singgang
ReplyDelete