Kenapa fenomena gojes..ye bermula dengan sorang geng gojes mum buat sorang lagi ikut dan menjadi ikutan..macam trendy pulak.....dah berminggu gak ar femomena pastu aku yang lambat baru buat minggu lepas..aku selalu beli frozen je...rumah aku sapa yang makan nya pun...aku n Fayel je sebiji dua...EA tak makan kuih manis ...kuih muih dia tak berapa sangat...
Tapi sebab nak fenomena sangat...gigihla aku menbancuh tengah malam...dengan Fayel tak tido lagi sibuk jugak kat dapur..apa yang aku perati Fayel ni kalau bab aku membaking dia teruja...hmm like father like son huh...dia pun akan sibuk nak tolong itu ini...okla ada gak aku kawan menyebok kat dapur kan..pasni boleh la mama ko membaking lagi...
Ok seperti dijangka bila up pic kat IG ramai nak resepi...yer resepi donut ni simple mudah dan muai...bahan pun tak mahal...sharing is caring ...mehla share resepi bersama dan membuatnya...mari kita...kali ni sebab tau jadi...snap pic step by step
5 sudu gula + 3 sudu susu pekat kacau bersama 1 cawan air suam
Kacau bersama sebati
Sibuknya mengacau
Fokus mengacau
Ok dah sebati kacau...kita letak 1 peket mauripan
Kacau sampai berbuih dan tunggu 10 minit
Dalam mangkuk lain..pecah kan 1 biji telur bersama 2 sudu marjerin yang di cairkan
ada 1 mangkuk lagi masukkan tepung gandum dalam 3 cawan..dan boleh dicampur bersama kuning telur marjerin tadi
dan kacau...hmmm tengok la sapa tukang kacau ...gigih..masukkan sekali adunan yis gula susu campur sekali
kacau sampai jadi doh mampat
masa untuk menguli doh pun dia sebok gak...tepung tu main uli uli bagi mampat
hasil kembang setelah 45 minit di perap...
bulat bulatkan dan goreng ...adunan lembik sikit nak bentuk lubang tengah payah
Testing goreng...ala ala hangit hahaha..tapi takpe makan sedap hoi lembut di dalam
Lebihan tepung buat lilit sosej...tepung tu gentel panjang macam ular then lilit sosej
Gorengan sosej...oh ini best...Fayel suka
Macam macam boleh buat dengan tepung ni...ok ada lebih buat Pau inti coklat
dan Pau sardin juga..oh ini best
Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID
sedapnye.. makin bam bam la dak fayel nanti.. huhu
ReplyDeletenampak senang je... nak try la bila ada masa nanti..
ReplyDeletesame jugak part itam bile dah masak...hihihi...
ReplyDeletehahaha..daku pun terkedek2 juga baru buat minggu lepas
ReplyDeletehui part lembut tak menahan ni.. nak buat gak! tunggu wiken la..
ReplyDeletenk buat jugakkkkk..gigih x aku ni huhuhu..mcm sedap oiiii..slurpppp
ReplyDeletewooo nampak mcm sedapp sgt
ReplyDeleteMimi kretip leh wat mcm2. Kita x terfikir nk buat inti ke apa. Hahaha.
ReplyDeletesedap mama, boleh auntie anne datang rumah...nak makan pau sardin yang fayel buat :)
ReplyDeleteKau mmg rajin la nok..
ReplyDeleteAku dah jadi pemalas tahap gaban dah skang ni..
macam-macam bole buat...seronoknya tengok...suka ada sosej tuh...
ReplyDeletegiler aahh... satu adunan bole buat mcm2. harus ku terai nih.
ReplyDeletemmg fenomena sungguh! haha
ReplyDeletesy buat hr tu pn hangit..x reti lg nk kontrol api..adeyy kreatif niii siap boh memacam inti dlm donut..woohooaa! mmg lembut kan..sedap gila mkn panas² ^_^
ReplyDeleterajinnya mimy..roh mendonut x sampai rumah kita lg la..hehehe
ReplyDeletearghhhhhh kakmi.. ros xde semangat dah nak mengguli umah sini :(
ReplyDeletealahai..
ReplyDeletetak kental nak buat..
hahaha
Eh macam senang je.. mcm senang je. Boleh cuba ni nanti.
ReplyDeleteyang sardin tu sangat2 tempting ooooiii...
ReplyDeletefenomenaaaa...hihi
ReplyDeleterajinnye fayel tolong mama kat dapur..& pandainye dia control pemukul tu tak bagi tumpah..cayalah chef fayel..
p/s: mmg dok aim nak gak join fenomena ni coz nampak mcm senang je..macm best je :)
Alahai balut sosej cam sedapppp
ReplyDelete