13 November 2013

Menguli Donut Ball Fenomena Gojes

Kenapa fenomena gojes..ye bermula dengan sorang geng gojes mum buat sorang lagi ikut dan menjadi ikutan..macam trendy pulak.....dah berminggu gak ar femomena pastu aku yang lambat baru buat minggu lepas..aku selalu beli frozen je...rumah aku sapa yang makan nya pun...aku n Fayel je sebiji dua...EA tak makan kuih manis ...kuih muih dia tak berapa sangat... 

Tapi sebab nak fenomena sangat...gigihla aku menbancuh tengah malam...dengan Fayel tak tido lagi sibuk jugak kat dapur..apa yang aku perati Fayel ni kalau bab aku membaking dia teruja...hmm like father like son huh...dia pun akan sibuk nak tolong itu ini...okla ada gak aku kawan menyebok kat dapur kan..pasni boleh la mama ko membaking lagi... 

Ok seperti dijangka bila up pic kat IG ramai nak resepi...yer resepi donut ni simple mudah dan muai...bahan pun tak mahal...sharing is caring ...mehla share resepi bersama dan membuatnya...mari kita...kali ni sebab tau jadi...snap pic step by step



5 sudu gula + 3 sudu susu pekat kacau bersama 1 cawan air suam

Kacau bersama sebati

Sibuknya mengacau 

Fokus mengacau 

Ok dah sebati kacau...kita letak 1 peket mauripan

Kacau sampai berbuih dan tunggu 10 minit

Dalam mangkuk lain..pecah kan 1 biji telur bersama 2 sudu marjerin yang di cairkan

ada 1 mangkuk lagi masukkan tepung gandum dalam 3 cawan..dan boleh dicampur bersama kuning telur marjerin tadi

dan kacau...hmmm tengok la sapa tukang kacau ...gigih..masukkan sekali adunan yis gula susu campur sekali

kacau sampai jadi doh mampat


masa untuk menguli doh pun dia sebok gak...tepung tu main uli uli bagi mampat

hasil kembang setelah 45 minit di perap...

bulat bulatkan dan goreng ...adunan lembik sikit nak bentuk lubang tengah payah

Testing goreng...ala ala hangit hahaha..tapi takpe makan sedap hoi lembut di dalam

Lebihan tepung buat lilit sosej...tepung tu gentel panjang macam ular then lilit sosej


Gorengan sosej...oh ini best...Fayel suka

Macam macam boleh buat dengan tepung ni...ok ada lebih buat Pau inti coklat

dan Pau sardin juga..oh ini best














Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

21 comments:

  1. sedapnye.. makin bam bam la dak fayel nanti.. huhu

    ReplyDelete
  2. nampak senang je... nak try la bila ada masa nanti..

    ReplyDelete
  3. same jugak part itam bile dah masak...hihihi...

    ReplyDelete
  4. hahaha..daku pun terkedek2 juga baru buat minggu lepas

    ReplyDelete
  5. hui part lembut tak menahan ni.. nak buat gak! tunggu wiken la..

    ReplyDelete
  6. nk buat jugakkkkk..gigih x aku ni huhuhu..mcm sedap oiiii..slurpppp

    ReplyDelete
  7. Mimi kretip leh wat mcm2. Kita x terfikir nk buat inti ke apa. Hahaha.

    ReplyDelete
  8. sedap mama, boleh auntie anne datang rumah...nak makan pau sardin yang fayel buat :)

    ReplyDelete
  9. Kau mmg rajin la nok..
    Aku dah jadi pemalas tahap gaban dah skang ni..

    ReplyDelete
  10. macam-macam bole buat...seronoknya tengok...suka ada sosej tuh...

    ReplyDelete
  11. giler aahh... satu adunan bole buat mcm2. harus ku terai nih.

    ReplyDelete
  12. sy buat hr tu pn hangit..x reti lg nk kontrol api..adeyy kreatif niii siap boh memacam inti dlm donut..woohooaa! mmg lembut kan..sedap gila mkn panas² ^_^

    ReplyDelete
  13. rajinnya mimy..roh mendonut x sampai rumah kita lg la..hehehe

    ReplyDelete
  14. arghhhhhh kakmi.. ros xde semangat dah nak mengguli umah sini :(

    ReplyDelete
  15. alahai..
    tak kental nak buat..
    hahaha

    ReplyDelete
  16. Eh macam senang je.. mcm senang je. Boleh cuba ni nanti.

    ReplyDelete
  17. yang sardin tu sangat2 tempting ooooiii...

    ReplyDelete
  18. fenomenaaaa...hihi
    rajinnye fayel tolong mama kat dapur..& pandainye dia control pemukul tu tak bagi tumpah..cayalah chef fayel..

    p/s: mmg dok aim nak gak join fenomena ni coz nampak mcm senang je..macm best je :)

    ReplyDelete