THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

31 May 2012

Berbaju Raya Ini Tahun Bersama Fayel

Yeayy tahun ni aku beraya bersama orang baru ...tahun lepas Fayel dalam perut lagi...huhu ...tahun ni budget raya kitaorg akan ke budak kecik sorang ni...errr mama nya jugak hover berpasang helai baju raya duk beli...aku lepas geram weh...pasal tahun lepas aku tak dapat nak pakai baju raya...perut sudah naik...pregnant la katakan...last year raya beli baju segera aje....tahun ni apa lagi...nak melaram sedondon bertiga anak beranak...yippie,,,

Aku serbu Jakel ngan adik beradik mak aku semua...aku dah lama tak jenguk kedai kain ni...sejak sejak pregnant...memang langsung takde kain pasang nak buat baju...stok baju kena banyak gak ..berguna nak gi wedding...dan nak pegi keje jugak....bosan nengok almari baju kurung lama aje...dasar....sampai Jakel harus la jadi sawan...murah murah uols...itu nak ini nak...giler giler....konon nak 2 pasang je...boleh caya ke...terlajak jugak...murah nya pasal dan rabun corak warna gak la aku...haisshhh bankrap tengah bulan minum air kosong je...

Adalah beberapa pasang aku beli....beli banyak pun bukan semua semua nak buat raya...buat raya 3 helai je cukup...yang lebih tu amik lepas raya...matik la nak bayar tailor...baju lepas raya akan buat untuk baju ke opis.....1 helai akan jadi color tema...color apa...biar lah rahsia...tunggu...yang pasti semestinya Fayel akan berbaju melayu...harusla sedondon ikut mama papa nya ....color pilihan oleh aku...lalalala...semua kena follow eh....ewah anak aku berbaju melayu la tahun ni...jadi anak bujang la Fayel....Insya Allah raya ni Fayel akan 7 bulan...:))..mari mari ke tailor tempah baju melayu Fayel...ewah kemain...orang baru nak beraya kennnn


Pemborongan Jakel lepas geram ....makan kain la bulan ni.....dah belanja lunch air kosong aje...bankrap...

Fayel ready tempah ke tailor....ukur lilit dada tak tahan tu

Sabar sabar...penempah baju paling kecik

Amik ukur lilit celah kangkang  buat seluar baju melayu....

Fayel pasrah je muka...hahaha apa la semua ni duk buat ni...

eh tertayang pulak....ini bukan color tema yer..color tema sorok sikit....ini baju sedondon anak beranak raya ke 2 kot...tungguuu





WAHH DAH BUKAK CITER PASAL RAYA LA...PUASA DAH GANTI BELUM LAST YEAR PUNYA....DAH ALA AKU BANYAK TINGGAL NI...KEJAR YOP KEJAR...WAJIB GANTI..BAEK LAHHHH







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

30 May 2012

Sebab Musabab Mesti Kena Balik Tepat Waktu.......

Pagi keje hari hari aku adalah awal giler..6.30 pagi dah keluar tu...pagi yang gelap kini sudah terang gitu bila sampai opis...keluar opis awal bukan apa nak rebut parking dalam bangunan sapa cepat dia dapat...lambat sikit 7.30 pagi memang parking luar la...oh tidak la parking luar mencekik harga sekali masuk RM13...hari hari RM13 bankrap tak makan lunch la aku...tepuk dahi...maka baiklah pegi keje awal..lagi pun pegi keje awal ..fresh..sempat la nak tido ke ...sarapan pagi ke...bertenet Fb ke.. pegi keje pagi biasa tinggal kan Fayel ...itupun tgk mood la kalau Fayel berjaga liat nya aku nak gerak ke opis..asik la cium patah balik cium lagi..tak puas ...kalau dia tido tak sedar diri nyenyak..alolo kesian la pulok...nak kejut tengah tido..biarkan...cium jugak la puas puas...then melangkah ke keje mencari rezeki... 

Dah sampai opis..hati tertinggal pulak ingat Fayel kat umah...gitulah lumrah kan bila ada anak..asik la duk teringat...setiap masa jugak la aku call mak aku tanya apa dia buat...rasa nak balik cepat on the spot je...wakakaka gile ...orang lain ada anak gak weh...huhuhu...yer aku paham orang lain ada anak...ni aku citer bagi pihak aku..macam aku tinggal kan Fayel rasany sehari lebih kurang 12 jam..total tu kira sekali ngan jalan jem hantu mengila setiap pegi dan balik keje...tak sukeeeeee...tapi nak wat camana...duduk di KL metropolitan memang nak tak nak kena tempuh...nasib...zaman berubah kini..dulu single apa barang balik awal dating la dulu...sekarang nak macam tu...woiiiiii mau laki aku asik la 10 kali tepon mana mana...habit balik lambat sejak ada Fayel dah takde dah..otomatik Fayel adalah penyebab sekarang balik tepat waktu...5.30 petang sharp cabut..ada keje ke tak..ada aku kesah..sambung esok...kualiti bersama keluarga adalah penting...keje penting gak..tapi kadang geram tu...last minit aku nak balik baru la terhegeh bagi keje kata urgent...ahh persetankan...esok pagi saja aku sambung...aku nak balik babai... 

Reason balik tepat waktu jugak disebabkan tak nak membebankan mak aku...memang la Fayel tok mak nya jaga..tapi kesian la orang tua...yerla masa dia nak bersolat...mujur mak aku nak jaga...jadi aku tak nak sampai membebankan orang tua...dah macam memperhambakan pulak...mak dah tolong jaga seribu kali syukur..tu pasal rushing gak aku balik...kena pastikan sampai pukul 6.00-6.30 petang...kadang kena bergilir ngan Encik Awak...pastikan waktu balik salah sorang cepat...nak terkam Fayel...dia biasa la dah terbiasa berjalan..setiap petang gelisah...kaki mengeletik...yer mama paham...Fayel nak pusing pusing stroller yer..Fayel dah standby ko...kemain...petang petang kena la mama ko ni usung kan...stop masuk umah dia mengamuk menangis ..ok la sambung pusingan lagi sampai dia surrender dia tertido sendiri



Haloo budak masyam bambam ...nak gi mana tu

Tengok tu senyum simpul nak jalan weh

Mama sorong yer..duk diam diam

Singgah main buai sebelah umah pulak

Kemain excited tahan perut mama hayun buai kann

Ha dah ngantuk tu...mamai tu...ok finished meround balik kita mandi pulak nak maghrib ni


BUAT ENTRY NI RASA NAK BALIK SEKARANG JUGAK...NGEEEEEEEEE....KEJE MENAIP SAMBUNG BALIK WEH...KATA NAK BALIK TEPAT WAKTU KANNNNNNN





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

29 May 2012

Tido vs Tak Tido Si Fayel

Alkisah weekend baru ni...Fayel adalah mengada..apa tak nya ..dia memang saja mendera fizikal mental mama papa nya...aku rasa dia tau timing start malam hari jumaat adalah waktu mama papa nya cuti esok hari...aku baru la berangan nak qadha tido bangun lambat sikit..seharian keje bangun awal 5 pagi.. ngantuk beb...tup tup Fayel lebih bijak akal dari mama nya...apa dia buat?? oh Fayel !!! dia adalah kurang tido bercelik mata...memula tu layan la gak mata dia yang tak nak tido tu..esok tak keje konon nak beramas mesra peluk cium anak sendiri kan...at last jam dah 1 pagi pun mata Fayel besor cargas...apakah...tersengguk aku ngan Encik Awak dah ni...konyel, susu masuk botol...berak sudah...apa lagi ni...siap tepuk tepuk bontot suruh tido..tak tido jugak..sudah nya yang terdodoi adalah Encik Awak...ehh dia dah tertido ..aku la ngan Fayel...mata sambil pejam beriba...Fayel tido la ...esok sambung main ...hapa ingat makan saman...lagi dia mengekek gelak besar...aduyai...sudah nya...aku bedung dia ketat ketat ...bilik dah mmg bergelap..aku nampak biji mata dia melilau ..ntah kul baper dia tido..huhuhu ...sori Fayel..mama ngantuk giler... 

Tup tup tersedar jam 4 pagi...Fayel merengek nak susu...then dia dah besar biji mata...alahai nak sambung tido di hari weekend tak dapek la...aku kejut Encik Awak sekali..so kitaorg bergilir la melayan Fayel yang biji mata besar sampai ke Subuh...tak tido jugak ok...tahan betul mata dia....sedar tak sedar jam dah kul 8 pagi...Fayel pun tak tido jugak...haiyoo....sampai gilir gilir turn aku dah mandi wangi ..tetap tak tido..papa dia upah bawa jalan pagi beli sarapan...dengan busuk masam nya tak mandi...kemain suka dapat ikut beli bekpes..konon bawa jalan tu dengan harapan akan tertido la...nan ado..dia lagi celik besar...lama jugak dia bertahan mata...sampai la dia tertido sendiri...aiseh camana nak mandi ni..tido pulak...syhh jangan kejut ..biar kan...aku nak kesempatan curi tido jap...hmm kejap aje la..20 minit dah bangun..sudahnya papa terus bawa mandi bagi segar mana tau tertido..bukan apa suh tido ni..jap lagi tengahari sabtu tu ada wedding...tido la dulu senang nak bawa jalan kan..sudahnya masa nak gi wedding tu la dia tertido macam kena hukum tembak...speaker kuat bagai nak pecah pun still tido...tu la sapa suh tak nak tido malam...nasib la Fayel 

Tu kisah hari Sabtu,,,esoknya Ahad...cuti lagi ...maka kali ni terbalik pulak peel dia..agaknya sabtu tu letih tak tido...ahad tu dia bantai tido pulak..tak bangun bangun...dah aku dan Encik Awak terjerit jerit kejut si Fayel...bangun la nak..bangun...tak jugak bangun...boring la pulak budak kecik ni tido..takde kawan nak melayan...hihi..aku lak rasa macma dah terlebih lebih tido lak..sempat la aku mendobi,gosok baju, mensteril botol..apa apa la keje umah..Fayel tetap tak bangun lagi..sah keletihan...akhirnya dia bangun jam 2 petang..itupun kena paksa kejut..kena mandi...dah lewat sangat nak mandi kan dia..Fayel dah biasa mandi pagi....lewat betul anak bujang bangun pagi yer..nasib la lelaki kalau anak dara mau la kawen lewat macam mama...hihihi...




Kesedap eh sampai ikut papa gi beli sarapan pagi....hamboii..dah balik pun tak tido jugak

Papa main peranan mengkhayalkan Fayel tido

Agak berjaya...dah mamai tu....syhhh

Akhirnya terlentok sendiri...surrender kalah lawan mata

Terlentok akhirnya di pangkuan papa....kejap je tu...

Kejap aje tido nya kat atas tu...celik mata lagi...teman papa main games laptop

.Nak gi wedding kul 2 ptg ..tido la pulak..tengok tido tak sedar diri pulak..

Balik umah segar bugar nengok Barney Ipad mak lang...haishhhhhhhhh

Ini kisah Ahad pulak...memanjang la tido nya...sampai bangun kul 2 petang...

tido lagi ..jam dah 2 ptg ni..bangun dikkkk.....dapat nenen sambung tido yer...sedap nya..mama nak join

budak ni kena paksa mandi...baru segar itu pun nak tido balik..heppp tak leh tido jap lagi nak dating....







MACAM MACAM LA FAYEL NI...TAPI YANG MENGELABAH KECOH ADALAH MAMA PAPA NYA...BILA TAK TIDO BISING..BILA TIDO LAMA PUN BISING...APA DAAAAAA...SIAN FAYEL KAN...HIHIH..TAK KISAH LA FAYEL TAK NAK TIDO KE NAK TIDO LEBIH KE JANJI FAYEL SIHAT SUDAH...AMIN...SAYANG FAYEL KETAT KETAT SAMBIL GOMOL..MUAHH...









Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

28 May 2012

Ini "Milk Boolster" Sayeeeeee

Hari ni nak sambung sikit pasal kisah tenusu...cuma today tak tayang susu..jangan risau...huhu bukan apa tayang tenusu ni kalau orang sensitip senang sentap hokeh...mak takut nok...jangan marah iols...iols just sharing aje...bukan menayang apa tak patut pun..sekurang kurang nya sumber tenusu menjadi sumber inspirasi pada yang tengah gigih berbreastfeeding...wahh inspirasi tu tak tahan...muahahahaha...macam la susu aku banyak sangat kennnnn....kenn la sangat....

"Milk Booster" oooo milk booster....atau Pengalak Susu...yer bagi mengalakkan lagi susu meriah...susu badan aku  ni penyegan...maksudnya nak meriah lelebih memang kena ada sub..aku dah boleh kenal pasti dah..apa benda yang aku patut dan hide makan...sehari pasti kena amik jugak.....dah kemestian...bila buat buat lupa nak hah mula la susu agak penyegan...sekarang banyak sumber supplement as pengalak susu...contoh macam vitamin Shaklee...aku pernah try pek trial je..tapi hasil biasa je...so sayang pulak nak continue beli mahal mahal tapi tak konsisten ke cara aku makan salah...oppss maaf pada penjual Shaklee...aku tak berniat nak kondem..tapi produk ni tak serasi dengan aku...pada orang lain maybe it works...ya ampun...

Pada yang tanya minta share apa benda aku makan untuk pengalak susu ni...selain sayur sawi, lobak putih....air masak berliter liter....ada beberapa makanan yang aku mesti makan tiap hari untuk pengalak susu...dah tak boleh tinggal dah ...tak makan sehari dah leh rasa kekurangan sikit...bukan kurang tak de langsung ..tapi susu jadi penyegan tak meriah...aku nak meriah meriah..jadi maka nya bermodal sikit la...sumber yang kita makan pun untuk baby kita jugak....nah ini dia makanan pengalak susu sayee....so korang punya pengalak susu apa?? maybe leh kongsi sesama ....meh meh



Ho Ho Ho Horlicks Panas kaw...minum 3x sehari...sumber malt dalam nya pengalak susu...memang terbaik...tak minum susu penyegan lol

Pil Asi ya ibuk ibuk...murah aje RM10 saje...aku sesuai..perut Fayel tak meragam so bisa di makan....5 biji sekali telan 2 x sehari...

Biji Habatussauda...amik secubit genggam masuk mulut selawat kunyah kunyah ...penuh gigi berbiji hitam...hehehe...aku suka sesangat...dah serasi sebagai penggalak susu....terus kunyak 3x sehari...

Minuman setiap tengahari...Air Kurma Longan....aku beli instant je dari Incomix...aku pemalas nak rebus rebus...segera aje...biasa serbuk macam ni manis giler...apa aku buat...aku bancuh dalam gelas jumbo 1 liter punya...tawar la sikit kann...air yagn diyakini ramai pengalak susu

Aku tak lupa Quaker Oats...tiap kali nak minum horlicks campur sikit dengan oats...letak sekali 4 sudu...meriah meriah...i like...



SELAIN MAKANAN DI ATAS...SATU LAGI MILK BOOSTER UTAMA AKU ADALAH NASI MAKANAN RUJI RAKYAT MALAYSIA....MEMANG TAK LEH NAK DIET...NASI NASI NASI ALL THE TIME





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

25 May 2012

Rutin Hasil Tenusu Di Opis...

Fuhh minggu yang bzz...wawawa serius keje banyak giler minggu ni...nasib baik la di hari jumaat yang mulia penuh berkat macam tau aje esok cuti...keje dah siap...maka nya...aku nak rileks jap...wah matik la ko nak rileks fefeeling kat umah la...wehh keje opis makan gaji buta ke yang ko nah hahhhhh....takde ar gitu...keje yang menaip itu telah menstresskan segalanya fizikal mental..padahal keje menaip je bukan susah sangat...tapi bila desakan bg pagi nak petang nya..pastu asik tanya dah siap belum...memang kelam kelibut la..pulak tu dalam doc tu ada benda kotak la apa jadah la...sudahnya masa aku nak mengepam susu terbantut...aku stress susu pun drop..sedih weh...aku kena kurang kan masa rutin mengepam seharian sebab nak kejar keje menaip menimbun urgent tu...

Rutin mengepam ni bila kat opis nampak mudah senang tapi sebenarnya bagi aku kalau di kala sibuk amat la payah..mana la nak kejar masa itu ini...nak menangis rasa bila time mengepam susu di had kan pada 1x  sajo...dan  memang susu ko sikit la ...pastu kelam kabut asik tengok jam...dengan nenen ko terasa nyut nyut bengkak...adoiyainya pun...apa pun tak boleh...kepala otak sambil mengepam pun ingat keje tak siap nak urgent...waktu makan pun huru hara gara gara dek kesibukan melanda....kebiasaanya rutin mengepam tenusu di opis ni kena berjadual....untuk aku la..tak pasti pulak pada orang lain ...kalau tak berjadual maka nya jadi macam citer di atas la...huru hara...sudahnya stok susu sikit....nenen aku sakit bengkak...waktu mengepam aku mesti kena ikut time kalau nak dapat kan 4-6oz...memang dah biasa.....kalau tak stimulate susu lambat la...penat mengepam...

Bermula dari waktu ke opis jam 7.30 pagi dah sampai opis...pastikan breakfast dulu kena minum susu, horlicks...makan sarapan..tak kisah la apa janji makan untuk bekalan susu ...next 8.20 pagi dah ready masa untuk mengepam waktu pagi...biasa buat 1/2 jam aje...dalam 8.45 pagi dah start keje balik....then pukul 10 pagi minum horlick lak...sepatutnya kena buat jam 11.30-12 tghari tapi aku skip...waktu kul 12.30 kena makan nasi dan minum air kurma longan untuk bekalan susu next round lak..dan tepat jam 1.30 tghari sesi kedua mengepam susu..biasa waktu tengahari ni susu banyak maybe sebab makan banyak kan...lepas habis sesi kedua sambung keje..tup tup jam dah kul 4.30 ptg...masa untuk mengepam sessi ketiga lak....ni pun rushing gak sebab nak kejar time kul 5.30 ptg balik tepat waktu...aku takut lambat nanti jalan jem ...lambat pulak nak jumpa Fayel....

So cukup la 3x saja aku buat sessi mengepam kat opis ni...ikut kan memang tak cukup buat Fayel...tak terdaya aku nak skip asik mengepam aje...malu la hai...stok susu aku pam hari ni untuk bekalan esok nya..dah tak de dah stok stok simpanan...stok simpanan dah habis...makin Fayel besar dia kuat menyusu...takpelah..dan sekarang Fayel dah ditopup dengan susu formula ANMUM...itupun mak aku call dulu.."susu ibu ko tak cukup dah kena topup formula..takpe ke??"takpelah aku tak kisah pun...yang penting dia menyusu...susu ibu pun still...mana yang terbaik la...tak semestinya bagi susu formula tak bagus...so tak perlu nak kondem kenapa bagi anak minum susu FM..jangan begitu sangat annoying la...ikut rezeki masing masing la...yer dengan ini di nyatakan Fayel dah campur susu formula ANMUM dan susu ibu gak...pull stop tak payah tanya la ek napa nak campur ke hapa.....


Aku masih setia ngan manual ni...walau dah ada pam elektrik ..sesekali tukar pakai la Avent Manual ni...suka sangat pam ni...dah serasi kata nyeeeee..

Buat semangat baru ..botol susu Avent 4 oz ganti dengan botol jenis Hallmark 8oz punya dengan harapan supaya gigih mengepam sampai ke puncak tertinggi oz...huhuh so far tak capai lagi...

Setiap sessi ikut nasib la ..biasa meriah leh cecah ke 7 oz...paling sikit 5 oz..bersyukur...aku buat setakat 20-30 minit je..kalau tambah lama buat PP sure lagi banyak...tak leh masa keje terhad la

Ntah kenapa aku suka pakai storage ikat getah ni...hehehe...dari yang sealed tu aku rela ikat getah......bila bonjot nampak comel je..huhh ntah pape 

Hasil tenusu yang disimpan dalam fridge opis ...ok cukup 3x pam....ready nak bawa pulang....ini adalah bekalan untuk esoknya buat Fayel...





ALL THE MOMMIES YANG BEKERJA...JANGAN MISS MENGEPAM YER...CAIYOK CAIYOK..BERAPA HASIL NYA DAPAT ITU TAK PENTING ....YANG PENTING BABY DAPAT MENYUSU...ALA CAMPUR FORMULA PUN MENYUSU JUGAK KANN.....














Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

24 May 2012

Suara Fayel

sapa nak dengar suara Fayel bersembang...nah silakan...kejap je..mood dia yilek poci nak tido....kalau sembang lama tak larat nak layan weh...hihi surrender...kikiki...


video




















Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

23 May 2012

Jom Jom Memborong ROMPERS dan Lain Lain



** sapa nak beli sila email owner yer**

jom beli rompers dengan harga borong.email me!

assalamualaikum.. hye peeps.


now aku nak collect orang untuk beli rompers juga.kalau nak dapat harga borong aku kena usaha untuk collect orang atleast seramai 12orang.lagi ramai lagi bagus.^___^


sesapa yang berminat nak join dengan aku beli barang dan dapat harga borong boleh email. safiyyahosman@gmail.com

gambar contoh.


untuk yang nak order romper carter's pulak, RM25 without postage+postage RM6, so total RM31 UNTUK 1pack(5helai).cuma xboleh pilih design jala.design aku akan pilih yang cun-cun dan smart-smart okeh.serius akan puas hati.^__^ . aku janji.

rompers carter's nie semua saiz boleh order ya. start dari saiz newborn sampai ke saiz 12bulan.just email aku dengan detail-detail berikut.

-nama
-no fon
-rompers untuk girl or boy
-saiz apa
-berapa pack nak

itu saja.lepas bankin baru hantar detail alamat okeh.

so now aku tengah tunggur sesapa yang nak order,boleh order untuk book dulu tau,untuk bankin nanti aku akan email balik bagi no acc.so do email me ASAP.

begitu juga dengan lamaze musical inchworm,baby cloth books gift set, dan prewalker shoes,order masih available ya.

RM25 WITH POSTAGE
RETAIL RM30



RM40 WITH POSTAGE
RETAIL RM48




RM23 WITH POSTAGE
RETAIL RM28


aku akan
collect order start harini 22.5.2012 sampai 6.6.2012
bankin duit boleh start bankin/transfer pada 27.5.2012(aku akan email no acc ke setiap email yang book item yang aku nak beli borong.)
barang insyallah sampai ke tangan anda pada 10.6.2012.


kalau email ,make sure jangan buat aku keliru ya.
kalau nak order rompers carter tulis "rompers carter " 

 email ke safiyyahosman@gmail.com









22 May 2012

Menaip Menaip Menaip...Jangan Stop..

Hari ni aku bzz kaw kaw nya kena menaip dokumen keje 20 mukasurat depan dan belakang penuh..pastikan siap esok pagi...serius pitam mak nok.....kena follow sebijik sebijik...tak boleh scan atas arahan big boss ...wah lama ko tak menaip banyak banyak gini...ini baru la nama keje PA...bila menaip banyak gini aku terimbas zaman exam diploma dulu...waaa rindu assignment berlambak kena menaip...apapun masa ni la asah balik skill menaip yang dah tumpul ...selamat menaip...memang tak menoleh kiri kanan la...errr blog ko sempat la tulis kan..hihihi curi minimize jap berpinar mata nengok ..alamak berapa helai lagi nak siap ni...ok lrik dulu..sambung kerja menaip







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

Chelsea Menang Punya Pasal....

Yes Chelsea Chelsea...Gomo Kelate Gomo....weekend hari sabtu adalah malam mari menonton bola....yer ar apa tak nya...bola dalam Malaysia pun ada game..Kelantan vs Sime Darby.....seperti dijangka...Gomo Kelate Gomo menang...tak sia sia la Kelate cuti dok...yer paling melekat tengok TV tak berganjak haruslah laki ku si Encik Awak...hmmm tau kan dia tu peminat tegar bola...dan pemain bola gak..tapi bukan le profesional pun...suka suki aje...kalau ada game bola tu memang tak pernah nak miss main nya...rushing rushing tetap la ngan game bola dia tu..nyampah...bola punya pasal..majlis lain cancel..bencik...

Hari sabtu aku gi Jakel...ku follow la adik , mak aku join sekaki beli baju raya..Fayel pun ikut tau....EA tu sibuk petang tu ada game bola kat UM...dah EA sibuk game bola dia...gile bola sungguh kan..tak leh wat pe dah..ajak gi beli baju raya suh aku yang pilihkan sebab nak hadap game bola dia tu.....hmmmmm...so suka suki aku la nak pilih color apa ken...color tak sesuai jangan la marah cik abang ku EA.....color apa...tunggu raya...balik umah aku tengok EA dah tercongok depan TV..excited nak tengok bola Piala FA...dia kata malam nanti nak berjaga standby ada game best Champion League Bayern Munich vs Chelsea....ye sudah pasti harus la EA fanatik Chelsea...hmmm sah la berjaga malam sampai pagi ni...

Yer aku terjaga nak menyusu kan Fayel jam 3 pagi...Fayel terus tak nak tido...menangis macam kena cubit...sekali papa nya angkat ajak tengok bola..terus diam..hmmmmm ..Fayel Fayel...temankan la papa tu yer...baik la mama tido...aku dah belayar mimpi...so dua beranak papa dan anak tengok la bola yang gempar tu...nasib la Chelsea menang berbaloi ar Fayel berjaga pagi teman papa ek...kesudahannya esok Fayel meraikan kemenangan nya dengan berbaju rompers Chelsea gitu...ngan Fayel sekali terjebak..haiyooo 


Game yang buat EA tak tido malam berjaga ngan Fayel sekali pun join sekaki

Yeayy Chelsea menang..berbaloi la laki aku berjaga...kalau tak..hmm mau sentap ni

Morning...bangun pagi Ahad pakai baju Chelsea raikan kemenangan..tengok la tangan tu..Yeahhh

Akibat berjaga tengah malam...siang nya ketiduran tak sedar diri..tangan sampai mendepa...

Atas bahu mama pun boleh terlentok...ngantuk sangat...penangan bola ..anak ooh anak...baby chelsea la tuuu

dan petang nya meraikan kemenangan Chelsea lagi...Fayel di bawa berjalan papa nya meround kereta...AWAS...jangan ikut cara EA yang marabahaya ni...bawa kete je la jangan pegang anak tu..ni dekat Trafic Light..budak kecik ni nak papa dia dukung jap...


CHELSEA CHELSEA....BOLA PUNYA PASAL ..FAYEL PUN TERLIBAT DALAM INI CERITA...HIHIHI...ADAKAH FAYEL PUN AKAN MENJEJAK PAPA NYA YANG GILER BOLA?? TUNGGU







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

21 May 2012

Pagi Isnin Muka Kesian...Alahai...


Assalamualaikum...salam pagi isnin...hari ini mama papa keje ...ala tak best...tak dapat nak jalan jalan....biasa bangun pagi hari minggu dengan tak mandi busuk masam lagi papa dah dukung meround...pagi tadi Fayel bangun awal...pukul 5.30 pagi...mama bangun Fayel bangun...mama menyusukan Fayel pastu suruh sambung tido balik..Fayel tak nak...mata Fayel besar...apa la mama ni..Fayel tak nak tido dia suruh tido...Fayel nak main ....mama dah bersiap nak pegi keje...awal nya mama gi keje..6.30 pagi....tinggal la Fayel dengan papa...tapi kejap lagi papa nak keje pulak..huwaa tak bestnya....nak bagi mama rasa serba salah pegi keje...Fayel buat muke kesian kat mama...Fayel pandang je mama tak berkedip...Fayel buat muka kesian bagi mama tak tentu arah....Fayel nak ikut mama boleh?? muka kesian Fayel tak berjaya...mama cium gomol Fayel ...pastu mama dah naik kete pegi keje..bye mama..petang nanti jumpa yer...muahh....








AGAKNYA ITULAH LUAHAN FAYEL KOT KAN...PAGI TADI DUK PANDANG AKU SAMPAI TERSENGET BANTAL...MUKA KESIAN TAK TAHAN NENGOK TU...MAMA GI KEJE FAYEL...SABAR YER PETANG MAMA BALIK...








Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

18 May 2012

Berenang Renang Ke Tepian Eh Fayel..

Aku sebenarnya tak sabar nak bawa Fayel pegi swimming pool..hehehe bukan apa senang nak bercuti hotel...mama berendam anak pun berendam sama...huhuhu dasar tak menyabar...Fayel baru nak masuk 4 bulan oii...aku pasan baby baby semua suka mandi kan...kalau dapat mandi macam excited benor...macam Fayel la...dulu kecik mandi bath tab then ke sinki...sekarang kembali semula kat tab...dulu rasa menyesal beli tab..tapi now tidak ke sinki....Fayel lebih suka mandi tab..sekarang rasa tak rugi la beli tab..Fayel mandi tab hover...mandi separa duduk mula la dia kocak air...macam nak berenang...bila angkat amukan bergema nyaring ...tak puas mandi lettewww....tak larat nak mandi kan dia lama lama..badan dah debab kan...sian mak aku huhuhu...aku jugak tak mandi kan dia lagi tau..

Oh nampak Fayel ada ciri ciri suka berenang ni...papa Fayel la sibuk nak didik anak pandai berenang supaya tak takut air macam mama nya...perli aku la kannn..yer memang aku tak pandai berenang ...aku takut air...peristiwa pahit takde tapi aku gerun nengok air dalam ni ...mandi sipi sipi tepi boleh la...mandi ketengah aku cuak...aku takut lemas...padahal badan besor konpom tak tengelam kan...nah supaya ciri ciri penakut pada mama nya tak mewarisi kat Fayel beria ia la papa Fayel nak bawa anak nya berenang ke tepian dulu..praktis make perfect katenya...hmmm elehhhhhhh..

So last weekend call mak sedara aku kat Ampang...kebetulan lama tak menjenguk nya...makcik aku baru beli kondo kat ampang..dah tentu ada pool kan...makcik aku dah banyak kali ngajak...aku yang tak terpegi pegi...bzz konon ...oh yer kondo makcik aku ni se kawasan dengan umah blogger Neena Anuar..dekat sangat dah ...nak calling calling dia ajak jumpa henpon aku takde bateri..next time datang aku roger la ek neena...nah ni dah plan nak ngajor Fayel berenang ketepian harus la bawak kannnn....yeayyy Fayel nak mandi kolam pool ....tapi takde baju renang pun...pakai seluar pendek je...nak beli pampers khas swimming pun tak sempat..jangan tak tau ada pampers khas untuk baby swimming gak tau dari Huggies..aku pun baru tau baca blog Nadine..

First time Fayel masuk pool dia terkejut nampak muka geleman geli..macam nak nangis tapi tak jadi...hahaha sejuk kot...memula ketepian dulu..papa Fayel handle sorang diri pegang dia...steady je Fayel..dah excited tu kena air...slacknya laki aku tak bawa baju spare lak ..kalau tak leh join berenang Fayel ke tengah...nasib ada anak buah makcik aku...dia la rajin duk melayan Fayel berenang ke tengah...hamboi lagi suka la budak bujang tu...mama panggil pandag kamera pun buat dek...slow slow dulu key Fayel...nanti lelama sikit mama beli kan set floaties dan pelampung baru best berenang...mama tengok Fayel berenang mama pun rasa nak terjun kolam gak...hihihi..tapi penakut...dasar....ok pasni umah makcik aku ni kena terjah la tetiap minggu bawa Fayel...


Fayel berenang ke tepian dulu...

Eceh ceh dah try berdiri tu...steady la...

Papa dah bagi rasa rasa air...ehehhe Fayel geleman...kah kah

Hai Fayel...seronok berendam

Sejuk eh..grrrrrrrrr

Tu dia sudah ke tengah pool...

Papa Fayel tak bawa baju so berenang ke tengah handle by kak ekin..anak buah mak sedara aku...mandi pool kanak kanak je pun key Fayel..kamu kanak kanak lagi...

Di kejauhan mama panggil....Fayel!!!..pandang dia tau...tau aje mama pegang kamera...seronok sangat eh

Fayel dah start suka air..tima kasih kak Ekin tolong jaga Fayel eh..hamboi hamboi ke tengah sudah

Mandi elok elok yer Fayel..balik kang mama risau selsema aje...takpe la papa ada...nanti suh papa sedut eh kalau selsema...tapi balik tu selsema sikit je la...letak kunyit esok nya dah ok...so pasni leh bawa swim lagi



Aku risau gak kalau mandi pool nanti Fayel selsema..risau betul tapi dah tak menyabar excited kan..takpe sedapkan hati selsema sikit kot je...tapi pikirkan nak train dia slowly berenang kan..peluang kebetulan ni...terjah aje la..kalau omputih tu selamba je dia campak anak dia berenang...sebenarnya naturally baby memang boleh berenang sebab dia memang dah biasa berenang dalam 'perut' mak dia selama sembilan bulan lebih....berenang adalah bagus sebenarnya bagi kanak kanak...baik dari segi perkembangan fizikal, mental, emosional dan sosial nya...bukan setakat cakap cakap biasa ada fakta jugak....nah hasil google aku jumpa ni


"Satu kajian dikendalikan oleh Professor Liselott Diem dari 1974 hingga 1976 di German Sports Collage di Cologne, Jerman mendapati kanak-kanak yang mempelajari berenang pada satu peringkat awal menunjukkan pembanguan lanjutan dalam: 

  • Kemahiran Motor Kasar Dan Halus
  • Refleksi (Masa Tindak Balas)
  • Kuasa Tumpuan (Fokus)
  • Kepintaran / Kecerdasan
  • Tabiat Social
  • Interaksi Social
  • Keyakinan Diri
  • Kebebasan
  • Boleh Menangani Situsi Yang Diluar Jangka.

Kanak-kanak ini didapati cukup laras berbanding rakan sebayanya yang tidak terlibat dalam program renang. Peningkatan dalam kedua-dua faktor iatu self -esteem dan independance menjadi faktor yang berkaitan antara satu sama lain. Kajian juga menunjukkan kanak-kanak yang diajar berenang sejak kecil akan menunjukkan interaksi yang positif dan ikatan yang kukuh dengan ibu bapa mereka."






Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID
Google