THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

31 December 2011

Sorotan Kenangan 2011

2011 sudah sampai masa untuk meninggalkan kita semua...owhh kejap nya masa berlalu...12 bulan berjalan dengan pejam celik ..bermacam perkara suka duka dah di lalui...ada pahit dan manis tercipta di tahun 2011...biarpun setahun sudah.....setiap detik telah menjadi kenangan dan memori dalam hidup....so bersempena pengakhiran tahun...aku nak flashback apa yang terjadi dalam hidup aku sepanjang tempoh 12 bulan 2011...so kita sorot satu persatu mengikut per quarter la...ewah macam announce keuntungan company lak...hahaha ...sekaliharung senang citer....sebuah entri yang agak panjang.....layannn...aku kan kuat bebel kat blog sendiri...ada aku kesah orang baca ke tidak....syok sendiri kannnnn....ini kenangan untuk aku jugak hokehh



QUARTER 1 (JAN- MAC 2011)

- Jan masih berada dalam mood pengantin baru...huhhu pewitttt...manis manis hisap madu masih terasa...auwww...inai di jari pun masih ada....belajar menjadi isteri ...kekok jugak aku...umur 30 tahun baru jadi isteri kann...cuba mencuba belajar memasak sikit demi sedikit...segala masakan aku cuba buat...jadi tak jadik nasib...belasah padahal EA pandai masak...disebalik itu ada pahitnya belum sempat nak pindah sepenuhnya rumah EA kat puchong kena masuk pencuri..banyak hadiah kawen kena rembat..sedih tak de rezeki...rezeki lain EA dah tukar ke site project Hotel Bukit Bintang...senang la pegi keje sama....bukan duduk ofis..hmm tapi membosankan sudah tak leh YM...tiket honeymoon ke Sabah pun burn :((...super duper bzz EA...

- Feb pertama kali celebrate besday EA as suami....aku hadiahkan kasut bola...hobi paling utamanya.....now EA dah ada geng main game bola...so bermula rutin aku setiap weekend follow EA main bola...selain itu start Feb aku dah start plan nak mengandung...umur pun dah 30 tahun tak nak la merancang lama sangat kan...mula la cuba makan ni makan tu...isk meroyan jugak la...ntah pape....period time tu pun mengila lagi buat aku stress..padahal baru kawen kan...aduhaiii tak menyabar tul...rileks la EA kata baru 3 bulan kawen...ini semua rezeki Allah..tawakal,sabar dan doa yang penting sebenarnya....bukan meroyan macam haku tu..hihi

- March majlis kenduri bertandang selamat sudah...lega walau sepatutnya december ..tak leh nak elak faktor cuaca..terima kasih keluarga mentua...march juga bulan berdugaan aku...sentap sekejap merajuk closed blog kejap...setiap apa aku citer jadi bahan kepoh ngan EA kat chat FB..sampai sekarang aku tak tau sapa...puncanya pasal ketelusan ayat aku secara direct dalam blog...tak pasal EA lak terbabit..siot tul...tak puas hati ngan aku sorang je la...haiyaaa babit laki aku lak..okeh lupakan..EA dah bagi keizinan berblogging semula...


QUARTER 2 (APRIL- JUNE 2011)

- April menjelma...Minggu Setiausaha kembali ...tahun 2011 kat Marriot, Putrajaya aje...april dah mulai rasa seronok sebab aku kegilaan mekap menjadi jadi lak ...siap ada kelas mekap kat opis...pastu kemain galak kumpul barang mekap...kemain galak borong sale mekap STAGE..hahaha...asikla aku mentry mekap gini mekap gitu ...bulan april jugak edisi percutian bersama my geng G19 bermula...saja suke suke 2 Hari 1 Malam gi A Famosa Melaka..walau sekejap tapi best...sebab pertama kali aku dan EA bercuti as suami isteri...agak payah nak bercuti EA adalah super bzz ngan keje site project nya...

- May mendatang yang ditunggu...percutian keluarga cum honeymoon juga la...kami semua ke Langkawi ...weehoo 4 hari 3 malam..posing gambar berdua baek punya...kali kedua bercuti bersama as suami isteri....booking flight dah setahun yang lalu..finally dapat juga sefamily bercuti kecuali abg aku...dalam seronok  aku sedar aku sudah pregnant 3 weeks...tapi akibat lalai leka aku bleeding kat sana..bukan rezeki..salah sendiri lasak sangat....redha...

- June sudah tiba...eh kejap nya dah 6 bulan setengah tahun...teruskan kehidupan macam biasa...yang aku ingat bulan ni fenomena drama Nora Elena hehehe..terjebak jugak...selain itu tak de apa selain makan makan dan makan..yer bulan june aku adalah kuat makan..tengok gambar balik pipi tembun.....june jugak emak aku baby sitter dah  baby utena...ntah napa tertarik ngan baby ni..setiap pagi aku duk ngulit baby ni..perasaan nak baby semakin meluapp...dengan harapan cepat la lekat nak anak sendiri..



QUARTER 3 (JULY- SEPTEMBER 2011)

- July yang bagi aku bermula la sebuah episod kegembiraan sebuah kebahagiaan kami...Alhamdulillah aku disahkan mengandung...bermula dari tak sedap badan...kena paksa pulak ngan kawan opis check UPT...macam malas je takut frust...paksa buat jugak la...tak harap apa pun...but jeng jeng...Ya Allah mengigil..syukur...check klinik rupanya aku dah 9 minggu..agak lambat dapat tau....bermula la penceritaan kisah serba sedikit progress mengandung di blog sendiri....harapan aku tak de la yang terasa hati...risau nya ada yang terasa jelik...harapnya tidak la yer...bulan july rezeki buat anak jugak...satu berita kegembiraan aku di opis....memang betul setiap anak ada rezekinya...murah rezeki baby dengan berita gembira yang diterima...Alhamdulillah rezeki gaji naik dan confirmation keje ...


- August bulan Ramadhan/Puasa umat islam...satu peristiwa tak mungkin aku lupa dalam ingatan....belum sempat nak menikmati puasa pertama...aku mengalami pendarahan di usia kandungan 12 minggu...pendarahan yang agak banyak....bermula dari kekerapan mimpi keluar darah rupanya betul terjadi...cuak...peristiwa berdarah tengah malam jam 12...bergegas ke HKL untuk tindakan selanjutnya...semua yang ada dah menangis sama ....tak tau nak cakap apa perasaan..tak nak pisang berbuah 2 kali..cukup la sekali...rezeki masih ada...syukur setelah scan baby selamat bersama kantungnya...Alhamdulillah menangis teresak esak aku teringat kejadian ini...berehat 2 minggu..sesungguhnya kuasa Allah taala...selepas itu serik dan berhati hati...sangat particular bab makan dan langkah kaki berjalan...puasa pun miss 30 hari...lepas bersalin aku ganti berserta fidyah..tak lupa jugak bulan ini kami decide untuk beli rumah...lokasi dijumpai di Laguna Biru..masih tunggu proses ...kunci dapat pindah la..

- September bulan Hari Beraya Aidilfitri ...tahun ni giliran ke Terengganu...balik umah mentua buat pertama kali...huhuh syahdu syahdan berpisah ngan keluarga sendiri...tahun pertama beraya suami isteri...dapat la bersedondon pink color di pagi raya....masih tak dapat nak menyesuaikan diri raya di tempat orang...asik la menangis sampai raya ke-4...lain tempat berbeza dari segi makanan...rindu lontong woo...orang pantai timur menu nya berunsur nasi...kebetulan mood mengandung swing..tekak tak leh terima...mabuk pening terus kat sana


QUARTER 4 (OCTOBER - DECEMBER 2011)

- October bulan gembira hari aku dilahirkan..tahun ni adalah ke 3 series...woo sudah 30 tahun maaa....iskk sudah tua tapi hati tetap muda belia...EA celebrate makan malam kat Manhattan Fish Market...takde suprise hadiah pun..hanya sekeping kad ucapan penganti diri..takpe itu dah cukup diingati di hargai...no hard feeling bab ni...cukup la dengan kasih sayang berpanjangan seorang suami..ceh wahh...hadiah bermakna celebrate time mengandung pun dah rasa hepi sangat sangat....october jugak bercuti cuti ke PD ngan family...besday diraikan sefamily kat sana..EA suprise kek tengah malam...terharu

- November bulan raikan cinta kami...ulangtahun pertama perkahwinan sudah dirai ....dalam keadaan mengandung aku dan EA memang tak plan nak bercuti kemana....tak berani nak jalan jauh takut sakit pinggang....so kami decide raikan cinta makan dinner...tak kisah janji bersama...aku berdoa semoga ikatan kasih sayang kami akan berkekalan hingga ke syurga...setahun menjadi isteri yang penuh cabaran...setahun sudah melayari alam rumahtangga tak semudah di sangka...banyak gelora, badai kena tempuh..tak kuat iman..memang hanyut...berdoalah selalu semoga sentiasa di tetapkan iman untuk yang ke seterusnya...

- December bulan terakhir dan penghujung tahun...finally umur panjang Alhamdulillah melalui tempuh setahun yang penuh suka duka kehidupan...saat ini aku berdebar menunggu kelahiran anak pertama...ikut EDD bulan depan...cepat pun kebarangkalian so kena berjaga jaga ni...standby apa yang patut..bulan december ini jugak la sana sini buat jualan sales sana sini..kesempatan ini aku lebih banyak menyoping keperluan orang baru yang akan lahir...kepentingan diri sendiri dah tak berapa penting sekarang...doa dan harapan ku menjelang saat bersalin ni...semoga Allah mempermudahkan laluan bersalin...amin....selamat tinggal 2011 ...kita menjemput 2012 untuk tahun yang baru....







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

30 December 2011

Peh Rekod MC Sepanjang Tahun 2011

MC atau dikenali dengan nama Medical Certificate...ala lagi senang  Sijil Cuti Sakit.....tapi MC lagi femes kannnnnnn....sepanjang aku bekerja selama 10 tahun....memang jarang la guna MC...kecuali kalau betul betul sakit....kadang sakit period period pain pun aku belasah MC.....MC rehat rumah tapi aku ke lain...opsss....hehehe...dah kata entittlement kan....rugi la pulak ..kengkonon baik la tak nak amik MC langsung...puii ....ala berapa kerat je la kalau amik dalam setahun...tak de maknanya nak habis kan...nampak sangat la kaki MC ...huii effect prestasi KPI...takuttttt

Pecah rekod untuk julung kali nya 10 tahun bekerja tahun 2011 ni..MC adalah memang fully utilized...fuhhhh..rekod rekod...MC yang diberi 14 hari memang betul betul digunakan...hehehe...nasib ada balance 1 hari...itupun ikut hati nak MC je...tapi malas la pulak nak amik....opis hujung tahun pun best je datang keje....orang tak ramai...pegi keje ala lenggang kangkung la...kalau bukak rekod file MC memang penuh la MC aku hahahaha...ada aku kesah...tu pasal la memang guna berhabisan...since tengah pregnant ni...orang tak leh nak argue...yes bebeh EXTRA CARE..i likeeeee....inilah kelebihan ibu mengandung...asal checkup je minta MC di layan..ngeh ngeh....NO ARGUMENT bebeh

Bukan senang nak MC tanpa sebab kan...kecuali pegi klinik tipu la...bayar seploh hengget leh dapat MC....aku tau kat ner.?? jeng jeng...tapi sini jangan memain ada panel...MC pun kena dari panel...jangan harap nak menipu kannn...pegi klinik meragukan konpom ada tindakan tatatertib so jangan la memandai yer buat di company besar....MC rekod aku pun kebanyakan dari Kerajaan dan Klinik Panel tetap tak berubah itu aje la aku pegi...malas nak pegi tempat lain...pegi klinik panel yang sama doktor dah kenal so tak minta MC pun dia bagi...lalalala....dah MC 14 hari je kan...kalau lebih mau aku habiskan asik MC aje..selain dari 14 hari MC...aku banyak amik Time Slip untuk tahun ni...banyakkkkk....ahh tak kisah la...apa apa hal pun tahun ni MC dah guna sehabis pulun...time slip pun banyak...orang tak argue pun...huwaaa tahun depan memang tak la kan nak dapat peluang gini...
 

dalam sistem dah tertera sepanjang tahun 14 hari MC...balance 1 je...kalau la boleh carry forward kan....ahhh mengarut aje...memang berhabisan guna ni

Selak belek fail MC ...nah ko MC sepanjang tahun yang telah di gunakan...most MC aku dari Kerajaan dan Klinik Panel ...mana lagi kalau tak feberet Klinik Famili...yeahhhhhhh terbaik...kalau tak kerana pregnant memang payah la nak MC berlambak gini...

Ni pulak Time Slip sepanjang tahun...asik ulang alik checkup pregnancy kan...uihh tak sangka...banyak rupanya time slip aku....semua dari HKL...kenangan jugak ni.....betapa kerapnya follow up aku masa pregnant...huhuhu rinduuuuu la nanti tahun depan nak dapat gini


TAHUN DEPAN 2012 TAK MUNGKIN SENANG BER-MC SEMUDAH 2011 KANNN....MC 2011 NI SEBAHAGIAN KENANGAN PREGNANT GAK NI...HIHI





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

Sudah Minum Air Kelapak Dengan Asyiknya...

Penantian berakhir sudah...kejap sudah berlalu kini di kala 8 bulan kehamilan....air kelapak sudah boleh dinikmati....malah sangat la di galakkan....tu aku nak dengar tu...awal pregnancy jangan coba coba minum...kononnya dikhuatiri senang keguguran...tak tau la itu cakap cakap orang...aku tak berani nak konpom kan benda yang aku dengar dari mulut orang...tapi baiklah mencegah sebelum terkena....dah terjadi menyesal pulak...kes aku ni sama la macam nak makan doyan, nenas...awal pregnant kasi hold dulu yer...kandungan dah besar sikit kita balun...huhuhu...

Air kelapak ooo air kelapak...yer la mana leh tahan tengah panas buta...tiba lalu ternampak gerai ada jual air kelapa penghilang dahaga..pehh telan air liur je la aku....nak nak pulak ada air tebu, air kelapa...pehhh bikin panas...leleh air mata...tahan tekak.....nak minum di awal kehamilan memang kena tahan tahan la...tengok Encik Awak minum..pehhh tak sanggup nak pandang..takpe ku tahan kejap je...tunggu la dah masuk hujung pregnant...siap ko air kelapa...

Now dah 8 Bulan..yeay yeay...ini la masa membalas dendam kesumat...Doyan dah telan...Nenas pun boleh sudah...huhuhu...dan kini Air Kelapa la pulak sasaran....dah hujung ni makin di galak galak la orang sana sini..kononnya air ketuban akan bersih dan baby lahir pun bersih dari segi kulit, rambut lebat...pastu korek korek amik isi kelapa pehh sedap giler la..

Akibat sedap meratah isi kelapa ...Encik Awak telah mencari kan bini nya ketagih air kelapa muda...nah amik 2 biji terus buah kelapa di belinya....sakan terloncat la...suke suke....kasi tebuk dan minum dalam buah ...pehh rasa sangat pure...tak leh minum banyak sangat...sedut slow slow...pengsan nak habiskan...emak tak kasi letak ais lak..so redah la aku minum yang pure asli ni...sambil mengkorek isi dalam tu....pehh terbaekk...


2 biji buah kelapak....pehh pure asli la rasanya...tanpa pengawet campuran....pening nak bagi habis

Jangan tamak minum sebijik dulu...tebuk minum ngan straw ...sedut slow slow..isi dalam korek korek yer

minum dengan penuh perasaan ...kemaruk ke?? hehehe..tidak penuh keasyikan

muka tak boleh blah...macam nak kena bagi penampar jek...hihihi...konon la tu suka sangat air kelapa...nah hamekaw habiskan semua...

Eksyen lagi mentang mentang la dah boleh minum air kelapa kan...hahaha konon je ni pengsan weh nak habiskan air pure asli ni...pening kepala aku...minum sikit sikit...tak habis kan kena bahan satu umah lak...


5 KHASIAT AIR KELAPA MUDA BAGI IBU HAMIL (sumber google)

1. Elektrolit Alami

Air kelapa muda kaya dengan kandungan elektrolit, klorida, kalsium , potasium, magnesium, sodium, dan riboflavin. Sebagai isotonik semulajadi yang kaya mineral dan mempunyai elektrolit sama dengan elektrolit tubuh, air kelapa muda sangat bermanfaat untuk rehidrasi dan memulihkan stamina tubuh.
Ibu hamil memerlukan lebih banyak air berbanding orang lain. Dehidrasi semasa kehamilan boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, termasuk sakit kepala, kejang , edema dan bahkan kontraksi yang boleh menyebabkan bersalin   prematur.

2. Diuretik Alami

Sebagai diuretik natural yang steril, air kelapa muda melancarkan air seni dan membantu membersihkan saluran kencing. Hal ini berkhasiat mengeluarkan bahan-bahan toksin dari tubuh dan mencegah jangkitan saluran kencing - yang juga cukup umum terjadi pada wanita hamil.

3. Antipenyakit

Air kelapa muda mengandungi asid lauric, asid yang membantu melawan penyakit. Asam lauric yang terkandung dalam air kelapa sama dengan yang terdapat di dalam air susu ibu dan mempunyai ciri-ciri antijamur, antibakteria dan antivirus sehingga menjaga kesihatan ibu dan bayi dari virus seperti herpes dan HIV, protozoa giardia lamblia dan bakteria klamidia dan heliokobater.

4. Membantu Pencernaan

Air kelapa juga dipercayai memperbaiki fungsi pencernaan. Selama kehamilan, plasenta menghasilkan hormon progesteron yang melambatkan kontraksi otot perut sehingga pencernaan pun melambat. Air kelapa boleh membantu meningkatkan kelajuan pencernaan.

5. Meningkatkan HDL

Air kelapa muda tidak mengandungi lemak dan kolesterol, bahkan menurut penyelidikan dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL) di dalam badan.







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

29 December 2011

Kasut Comel Tapi Size Gabak...

Lama tak beli kasut kan...yerlah nak pakai heels kirim salam la...memang dah bungkus masuk kotak simpan....giler hapa pregnant nak pakai heels...even 1 inci pun aku tak larat...ada je pregnant mum pakai heels   1 inci.....pakai wedges pun ada...peh kagum!!!! ibu mengandung pakai heels fulamak seksi seksi sekali...auwwww...

Kasut preggy aku adalah satu jenis je...sandal color hitam Bata Comfit tu je la...ke hulu kehilir duk pakai yang tu....selesa la...sampai la rasa satu tahap bosan menyampah la pulak ngan kasut nan satu berjasa itu ...hahaha serius memang dasar lupa diri...hahaha...nak hujung ke 9 bulan baru la teringin konon nak tukar pakai yang bertutup la...feeling nak bercomel comelan...motip .?? comel ke?? puii....

Jcard Day Maluri tu sempat la kan dari konon tak soping apa terbeli kasut feeling seshomel...nampak pulak sale 70%...terus tak tentu arah...nampak sepasang kasut dari brand HAWKEYE...color oren tapi macam coklat..eh aku macam pelik lak nak beli kasut color ni...biasa color aku mesti gelap...asik hitam je...boring bosan la ko....katakan tidak pada hitam kali ini...memang kebetulan hitam takde size pun tu pasal pilih color ni..kalau tak..hmm memang rabun hitam la...opss..oklah bagi size 8 ...opsss takde pulak..frust yang amat ..katanya tinggal size 10....eh apakah...mana muat...salesgirl tu suh try...sekali try alamak...size 10 ???? apakah...kaki ku sudah kembang..naik 2 inci tu...pehhhhhhh....takut takut...size gabak kini.....takpelah janji corak comel ...belasah je lah..walaupun tak leh terima hakikat ni size gabak...adoyai...


sepasang kasut warna selain hitam jadi hak milik...fefeling shomel la konon...

Berkenan giler...ngan corak dan color ceria...no more hitam yer dalam rak kasut...

ala brand HAWKEYE je....okla tumit sedap..getah jalan pun selesa...boleh tampung berat badan ..okey la tuuu..boleh jalan laju gitu nak ukur soping mall kan...

yer size telah bertukar ke 41 bersamaan dengan 10 yer...apa 10 !!!!! terus rasa kaki sudah kembang gabak ni...mampukah kembali ke 8 semula ni nanti...


Eceh dapat kasut baru terus nak menayang peposing kannnnnnn....gitulah kekdah...kaki size 10 kini gamak nya...huhu



BIASA KAKI IBU MENGANDUNG MEMANG AKAN KEMBANG KAN TU PASAL NAIK SIKIT UKURAN SIZE KAKI....EH APAKAH NANTI BACK TO NORMAL LEPAS BERSALIN.....KALAU KEKAL MEMANG SAH TAK MUAT LA KASUT HEELS AKU TU.....NANGIS WEH





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

28 December 2011

Hapdate Cerita Terperap Beberapa Hari Yang Lalu

Salam dan Hola....huii kejung bukak blog sendiri terbiar sepi ngan citer lapok tak berupdate...mood swing ni...walaupun tak cuti kan...tapi hati tetap rasa cuti....cuti yang ada pun balance 3 hari je...bawa la ke tahun depan...opis aku hari ni pun agak kosong...adalah beberapa kerat...tapi takpe seronok hokehh...wehooo...memang takde keje la ...big bog bos semua cuti...suka hati la kannnnnnn...uwekkkkkk.....kat umah walau ada tenet online 24 jam takde makna la aku bertenet...nak on laptop malas...on by BB aje...itupun tengok FB aje...nak update pun dah tak kuasa...ntah napa...serius mood hujung thaun swing la...banyak citer nak update..tungggu lain tahun la...ngeh ngeh....

berderet team opis cuti kat papan board....huhuh ...nama aku gak takde dalam senarai...sebab tak apply cuti kannnnnn...seronoknya leh cuti lama macam diorang ni

Cuti agak panjang straight lak tu...sabtu sampai la isnin sempena krismas...aku memang tak kemana la....nak jalan keluar jalan tu memang tak larat jauh jauh ni kecuali ukur soping mall....huhuhu...itu memang semestinya la...walau ngan jalan terkangkang senget tetap jugak nak berjalan cari last minit barang baby yang ada aje benda tak complete....makin aku nengok checklist...ada je benda aku rasa tak beli...huhuhu...sudahh jangan belek checklist lagi...bising Encik Awak...apa lagi la tak setel ni....tunggu la baby keluar dulu ...itu la kata orang laki kan....huhuhu...ibarat soping barang persiapan kawen la ni...sama aje...kita orang pompuan selagi tengok cantik dan menarik beli dan beli...pastu tengok berlambak banyak....membazir sudah...coiii tu yang EA duk bebel ngan aku ni...

apa lagi la ko beli ni...dah cukup EA sound...tengok checklist apa tak beli ...oh pampers belum ngan rak baju ..hangkut bayar...dan masuk troli

Mak join sekali so bertawaf together la ke Carrefour Wangsa Maju...ala dekat aje...bawa tok mak best mana tau dapat offer..hukhuk

Dira nak ikut lak ....so join sekaki...dia tu ikut bukan apa nak makan luar...lapar aje memanjang.... 

aku pun lapar gak...lapar nak PIE TEE Chicken Rice Shop punye.....terbaekk...lama tak pekena

dan ini jugakk Butter Chicken by Chicken Rice Shop...blogger Muzalifah Hanim nya feberet ni....sebab terliur dia selalu makan...aku nak try gak la....ok la...sedap tapi makan banyak muak..kena perabih sorang....semua tak mo makan..bencikkkkkk laa

makan makan chicken rice shop...dira kelaparan...nah makannnnnnnnn....licinnnnnnn ko 

saja snap nak nampak muka sendiri makan kat Chicken Rice Shop beramai di hari weekend....

nah akhirnya pilihan emak aku tak leh sangkal dah....tier ni akan jadi laci simpanan baju baby.....mak aku yang beria suh susun dalam ni......katanya kemas, tersusun...tsunami dalam pun orang tak nampak...hahahaha...dari bakul 4 segi tu mak aku cakap dah leh agak ko sure bikin tsunami bersepah....opssssss...hahah...bakul merah comel tu buat simpan baju kotor baby...ewahhh semua mak aku la...yang depan tido tu dia sekadar perhiasan...si kucing mimie leh pulak dia landing sini ...takde tempat lain

Aku tak apply cuti pun untuk hujung tahun ni...cuti tinggal sikit sayang giler....aku carry forward jek...then semalam kebetulan ada check pakar Neurologi.....dah check hampir setengah hari gak la kat situ...aku minta la MC...ngeh ngeh...malas la nak gi keje...malas meresap tau aje la....memang bermalasan la duk umah...seronok duk umah ni ada baby utena...semalam baby utena dah datang :))...tepuk tepuk suka...memang melekap ngan aku je la....dia pun mengada....then kucing Mimie pun sama mengada..selalu siangnya dia merayau ...agaknya jeles kot aku duk melayan baby utena...dia pun ada join sekaki...tak kuar umah lak semalam...dia pun join sama main sama ngan baby utena...haishhh tengok kucing pun pandai tau....sudahnya pagi tadi aku dah kemalasan berganda nak gi keje...alahai...baby utena in da house...ala ni malas nak gi keje...kucing mimie pun sama...pagi tadi nak melangkah gi keje baby utena nak ikut...kucing mimie pun nak ikut.....alahai......langkah malas jek...hmm nak tak nak aku keje hari ni walaupun macam tak keje....heheheh...

 yeayyy baby utena in da house...lama cuti yayang mummy ni...cuti sekolah 2 bulan kan...tu pasal tak datang....bila datang tu aku sakan la duk kepit ngan dia ni

Owh dah pandai diri jalan sikit sikit yayang mummy ni...aloohh kurus je mummy nengok skrang...tapi makan kemain selera....

ok baby utena ...mummy nak gi keje...tinggal eh...jangan buat muka monyok....iskkk budak kecik ni ada buat aku malas nak gi keje tau....oh yer pada yang tertanya sapa baby utena ni..kot baru baca blog ni kan...ini adalah anak baby sitter emak aku...sebab jaga dari lepas pantang kan...tu pasal sayang benor...dan sebab aku dan EA asik la duk ralit ngan dia dari baby kecik lagi ...aku rasa salah satu penyebab aku melekat baby sendiri....hehhe..kebetulan je....

ni seekor lagi buat aku malas gi keje....si kucing mimie manja gedik nakal...geram rasa nak tampar....hahaha..dia ni suka wat aksi manja bagi orang layan dia...iskkkkkkkkkk

melepak landing aje la kejenya...haiyoooo aku geram ni...makn tido makan tido aje la

sudah mengeliat ketiduran....aku snap time nak gi keje...kang aku melangkah keluar mula la nak ikut...

tengok tengok kan dah kabor...nak ikut !!!!!!!...








Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

23 December 2011

Mak, Kakak, Adik Sakan Menyerbu Jcard Taman Maluri...

Seperti yang di kepoh kepoh kan kat FB...semalam jugak adalah hari aku menyerbu Jcard..dah kebetulan cuti kan...dalam otak pun plan baik nak serbu Jcard Taman Maluri...aku pegi hari ke 2 sale nya...siap racun cucuk   adik aku Ekin cuti jugakkk...lalallaa...sebab nya aku malas nak drive boleh gitu...dia ada senang sikit...suka bodek bodek sikit ...leh belanja...hahahah...yer dia termakan cakap hasutan akak dia ni...diapun cuti daaaa....aku suh angkut aku kat Hospital then terus kita ke Jusco Taman Maluri...together sekali ngan emak aku....mesti kena bawak jugak...cuma Dira je tak ikut..semalam kan PMR..nak amik result..hmm result dia biasa biasa aje...takpe cuba lagi SPM nanti...

So semalam kami 3 beranak...emak, kakak, adik ke Taman Maluri semata nak habiskan duit ke Jcard...suka bebenor la Jcard Day ni aku target nak collect point je...point besar point besar....masa nak ke Taman Maluri boleh pulak tersesat...hahaha padahal dah banyak kali pegi...excited galak sangat kot....nasib baik ada GPS...akhirnya jumpa setelah berpusing 10 kali tempat yang sama...kul 12 baru sampai..risau cuak parking takde ni.....beratur panjang nak masuk yer...rezeki agak baik nak je parking pusing tingkat..nah ko ada orang keluar...amin...tak payah sesak nak tunggu orang...i like...so misi menghabiskan duit anak beranak ni pun bermula yippie....

Memula masuk harus la galak pegi bahagian Baby...hahaha apa saja la ko nak beli lagi ni..bukan dah cukup ke?? yer bagi aku dah cukup tapi bawa Emak...lalalala kali ni tok mak nya nak belanja cucu baru ...yeayyyyyy ni yang seronok bawa tok mak...dapat la tambah sikit sikit....menumpang tuah...terima kasih tok mak...nanti belanja la barang besar pulak...yang sakan soping adalah Ekin...dia semalam jadi shopaholic ...mentang la kurus kan...size baju harus la berlambak...dia pun borong la...head to toe okeh..kasut aje dah 3 pasang...baju aje dah 6 pasang...bra sepender 4 pasang...pastu beli langsir, comforter..hamboiii...aku juga yang tak baper nak beli....mood dah prepare ke arah bersalin...no mood...yang penting point besar jadi hak milik aku la....best best....dan aku bernasib baik jugak Ekin belanja Uniform mengandung...yeay yeayy....tengkiu sis...tak sabar nak pakai laaa :))....


Semalam jugak hari menyerbu Jcard Taman Maluri..2 hari tapi aku pegi hari last je...

Emak kesayangan dan anak kesayangan nya yang besar giler dari dia....hahahaha....bodyguard ni

Terus tuju bahagian baby...sebab tok mak nak belanja...yeayyyyy,..baby terus menendang sukee

Hah amik mood baju longgokan bahangian kanak kanak...70% beb...ni baju besor sikit la dah 2-3 tahun..

Tok Mak pilih masuk bakul dan tukang pembayor...hehehe...tengkui tok mak...nanti belanja barang besar lak yerrr

Troli penuh...kebanyakkannya adalah barang kepunyaan si Ekin...ini lah buat point besar bertambah ni...sukeeee

heppp no camera emak cakap...hahaha...tunggu turn nak masuk lif...orang super ramai gak...apa lagi nak borong tu

Ekin si pemborong terbesar dan Emak...kami berebut emak semalam...memasing suh emak minta teman memilih jugakk...terpekik panggil emak sini...eh emak sini...hahaha...tu belum dira ada sama berebut

serius giler dah pancit tak tahan...jom la balik...jangan nak berkampung kat Jusco oii...time ni dah kul 9 malam hokeh....giler tak soping 3 beranak...Ekin yang salah sangat cerewet

Wahh hebat laaaaaa dah sampai umah menayang harta benda la...barang ini Ekin yang punyaaaaaaa....

Tengkiu tok mak...barang baby yang tok mak belanja....tambah la sikit sikit....eh Johnson Purple tu wangi eh...bagus la taste tok mak ni

Point besar point besar....kemain semalam pulun dapat la 8 keping...campur sekali redeem kad kan..so dah ada RM80..kasi kumpul lagi


JCAR NI MEMANG BERBALOI BALOI LA.....WALAU KEPENATAN TAK HENGAT SEMALAM...NGAN SAKIT PINGGANG , SAKIT TONGKENG VONTOT....SOPING NYA PASAL....REDAH JEKKKKKKKK...PADAN MUKA JALAN PUN TERKANGKANG SUDAH...HAHAHA





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

Sudah Ke 34 Minggu...Checkup Time

Semalam aku apply cuti sebenarnya untuk 2 in 1...ada checkup specialit Gynae HKL pastu nak serbu Jcard....opsss...tak habis habis ngan jcard...citer bergambar Jcard nanti eh...citer pasal progress baby dan mama nya yang dah menjangkau usia kandungan 34 minggu...erkk..tengok ticker baru 33 minggu...sudah berubah rubah lah...34 minggu bermakna now dah 8 1/2 bulan la...maknanya ada 2 minggu lagi ke 36 minggu bersamaan 9 bulan...owh neves neves....serius duap dap...2 minggu bukan nya lama pun....tido bangun pejam celik tup tup dah sampai masa itu...tempoh bersalin 9 bulan adalah jangkasama 36 minggu - 40 minggu..so tak tau la minggu ke baper dah bersalin,..tunggu aje la lambat ke cepat...

Citer pasal lambat cepat ni...kan aku pi checkup...doktor ada la bagitau aku...advise bersalin cepat...hahhh...issskk tak mo la c-zer...sedaya upaya kudrat nak normal jugak kalau boleh....kenapa bersalin awal...sebab due to condition penyakit MG aku tu...kalau dah 40 minggu takut baby besar menjangkau 3kg above...risau gak kesihatan aku nanti...yerlah aku ada penyakit MG...berkaitan ngan otot..takut lemah kudrat je...pastu pulak pernah buat operation kat dada...maknanya dalam 37 weeks dah kena standby betul ni...risau ni takut pernafasan tak cukup...ahh sudah mula lah macam macam aku pikir ni..buat aku tak senang duduk dah...takpe segalanya kuasa Allah Maha Besar...itu hanya la cakap doktor...aku kena positif ni...my baby, kalau nak keluar tengok dunia bagi signal dan jalan mudah buat mama yer sayang...amin...doakan mama berjaya keluarkan kamu secara normal...tapi kalau czer adalah jalan penyelamat anak mama...kita setuju aje..redha...

Kita pikir dan prasangka yang positif dan baik saja...tak yah stress tension walaupun hakikat dalam hati Allah je yang tau perasaan debaran di hati....berdoa saja semuanya selamat...macam biasa kalau gi specialist gynae...scan detail adalah wajib..cuma doc gynae feberet, Dr Renu dah bercuti sampai hujung tahun....so semalam buat scan adalah ketua doktor situ..Dr Baskaran..erkk doc laki....malusss..doc ni serius..cakap pun tak banyak...cakap hal penting berkaitan aje...dia memang fokus tak macam Dr Renu very the peramah...sebab dia serius sangat lupa aku nak minta copy scan..patut memang dapat....alaaaaa....tak dapat copy nak tengok baby..tengok dalam skrin je...Alhamdulillah semakin membesar dah menjangkau 2kg...jantung,paru-paru,buah pinggang semua normal..syukur...duduk dalam tummy mama baik baik yer...rasa nak keluar cepat bagi signal tau...muahh

Posing sebelum gi serbu Jcard...aku di minggu ke 34..perut semakin ke depan..maka nya pasni nak tukar uniform pregnant...huhuhu...selesa banyakkk



SUMMARY CHECKUP FOR 34w = 8 MONTHS


Baby
Berat : 2.03 kg
Ukuran kaki/tgn/kepala: normal
Heart Beat - 144 (normal 120 - 160)
Fetal Movement - Good


Mama
Berat: 113.3 kg (hahaha sudah naik laaa)
Tekanan darah: 123/80 (Normal)

HB : 12.4 (Normal)
Urine : Nil/Blue
Tinggi Rahim -31cm
Placenta - Cephalic / Fundal Placenta (kedudukan uri atas dan kepala baby dah masuk laluan bawah)







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID
Google